Categorieën
Sport Zwemmen

2020: beter kan het open water zwemmen niet worden

Nog zeker vier weken te gaan, maar nu al staat er weer een record in de boeken: mooier is het zwemmen in het Oude Veer niet geweest. Tweede paasdag (13 april) dook ik er al in. Nu, vijf maanden later en na zo’n honderd keer op de fiets naar het Oude Veer, zwem ik nog altijd m’n kilometertjes. Voor dit jaar staat vast: 2020 is het beste zwemjaar ooit!

M’n geliefde Oude Veer zwemwater, foto bij avond van Loes Bouten

Aan dat genieten komt vast nog geen eind, want zeker in september blijft de watertemperatuur boven de 15 graden. Koud….? Welnee, buitenwater zwemmen is frisjes en veel lichaamsvet heb ik niet. Maar dankzij m’n aquapak hou ik het nog wel een tijdje vol. Voor het eerst deze zomer heb ik een maand alleen in zwembroek gezwommen. Door de hittegolf in augustus was het water lang 26 graden en ondanks dat het aquapak sneller zwemt, kon ik mijn trainingsmaatjes in zwembroek makkelijk bijhouden.

Net zo belangrijk de nazit, van links af Ron, Marianne, Peter, Marianna en Jaap.

Het openwater zwemmen is ook een sociaal gebeuren. Op onze triathlon-app spreken we af om samen te zwemmen. Handig, als iemand je pak moet dichtritsen. Vaak na afloop nemen we bij de picknick bank nog een afzakkertje. Opvallend vond ik dat, ondanks het annuleren van de triathlon wedstrijden, de animo van onze club om buiten te zwemmen tegen viel. Van de honderd leden ben ik er niet meer dan tien regelmatig tegengekomen en beter leren kennen.

Actie foto van Cor tijdens Kwartje Triathlon Anna Paulowna in 1991

Tijdens het zwemmen is het lastig praten, dat lukt alleen met het uit- en aankleden. Daarna spreken we af tot welk punt we zwemmen. Soms richting Oudesluis (stroompalen). Die richting op is het Oude Veer smaller, je hebt minder last van de wind en het water is er warmer. Meestal gaat de tocht linksaf het grote water op (verkeersbord of witte paal). Als we echt fanatiek zijn naar de jachthaven (=4 km. heen en weer).

Vrijdagavond zwom ik voor het laatst 2.5 kilometer. In de app meldde ik: ‘Opperhoofd buitenwater zwemmen: vrijdag 19 uur en zondag 15 uur in Oude Veer’. Alleen Remco Davids reageerde.  Gelukkig toch nog iemand die m’n pak kan dichtritsen. Woensdag 26 aug. appte ik: ‘Terwijl storm Francis over het Oude Veer raast, duik ik er vanavond in….’. Helaas niemand reageerde, dat werd dus zwembroek zwemmen.

Het buiten-zwem-seizoen 2020 krijgt van mij een dikke tien! Ik lees dat boekenschrijfster Marieke Lucas Rijneveld (winnares Booker Prize 2020) ook van buitenwater zwemmen houdt (Volkskrant 26-9). Ze zegt: ‘In april start ik met twee keer per week zwemmen in de Maarseveense Plassen. Dan is het water nog behoorlijk koud, maar zwem de plas over een weer (in anderhalf uur zwemmen)’. Haar motivatie: ‘Onder water zijn is helend. Ik weet niet precies hoe geluk eruit ziet, maar als ik in het water stap, valt alles van me af’.

Met anderen in het Oude Veer zwemmen is veiliger en eigenlijk ook een stuk gezelliger. Daarom hieronder een ode aan mijn zwemmaten met wie ik dit jaar zoveel lol heb gehad:

Jaap rits de sluiting van m’n pak dicht

Jaap Hofman, m’n achterneef en zwemt al zeker 50 jaar met mij. Kon door zijn huidziekte maanden niet zwemmen, baalde maar pakte het half augustus weer op. Hij is nu op vakantie maar Jaap zie ik nog wel tot begin oktober.

Hans nu als vrijwilliger op het Oude Veer

Hans Jansen, kom ik meestal tegen als hij in aquapak lopend vanaf huis en bij de Grasweg erin duikt. Meestal zwemt hij naar ons strandje om uit te rusten. Z’n zwemtempo is voor mij te langzaam, dus samen zwemmen zit er niet in. Gezellige vent!

Richard de beste buitenzwemmer van de club

Richard Huisman, echte diehard die niet vaak in aquapak zwemt. Z’n tempo hou ik niet bij, daarom pakt hij vaak een extra lusje om samen bij het keerpunt te komen. Doet dit jaar ook aan loop-zwemmen, dus lopend vanuit huis, in zelfde pak en schoenen van A naar B zwemmen en dan weer lopen.

Ron, van de warme outfit.

Ron Hoekstra en Marianna Kant, die beide van de gezellige nazit zijn. Dus altijd als zij er zijn: koffie/thee/koek na afloop. Ron kocht in april een extra warme outfit (zwemmuts, -wanten en -sokken). Hem zie ik dus nog wel tot eind oktober in het (K)Oude Veer.

Peter, die liever nazit dan zwemt

Peter Tijsen, drukke agrariër heeft weinig tijd of puf buiten te zwemmen (is ook niet z’n favoriete sport). Wel een man van de gezelligheid, die niet schroomt om alleen voor de nazit te komen en om alle koekjes met gemak op te eten.

Willem, de hoofsponsor van Kwartje Triathlon

Willem van der Voort, ook een drukke man, maar heeft overdag soms tijd. Stuurt me een app om af te spreken om ’s middags te zwemmen. Ideaal ook dat Willem dezelfde zwemsnelheid heeft, waardoor we elkaar niet kwijtraken.

De Helderse ploeg, waaronder Chris & Renate Vermeulen, Audry Breur & Harry, etc. Deze luitjes zie ik vaak toevallig wanneer ze op woensdagavond of zondagmiddag zwemmen. Hun tempo is wat langzaam om samen te zwemmen, de nazit is erg gezellig (nu weet ik waarom mensen uit Den Helder koekvreters worden genoemd).

André krijgt hulp met z’n pak.

En verder Bob Ellermeijer, Nico Hollander, Patrick Hoogenvorst, Jos Smit, André v.d.Ploeg, Bart de Pauw, Marjanne en Henk Meijer, Dieuwertje Bax, Mario Modder, Peter van Zwieten, Remco Davids, Rik van Kuijeren en degene die ik nog vergeten ben: bedankt voor jullie gezelligheid.

Één reactie op “2020: beter kan het open water zwemmen niet worden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *