Categorieën
Diversen Familie

Voor de poen of voor het goede doel?

Al het vrijwilligerswerk wat ik normaal doe is ‘liefde werk oud papier’. ‘Stemmen tellen bij de verkiezingen, is dat niks voor jou pap?’ Van dochter Astrid kreeg ik de gouden tip en zo waar, ik werd door onze Gemeente Hollands Kroon benoemd als stemmen teller. Het leverde me een topdag met een royale vergoeding op.

Voor deze serieuze job wil ik niet te laat komen. De wekker we voor vrijdagochtend gezet, want om 8 uur dien ik me te melden bij m’n baas. Ik heb mazzel het is lekker dichtbij, in Veerburg een minuut lopen. In de rij voor de deur sta zie ik al bekenden: Kees en Marion Zwirs en even later Hans van Dorp. ‘Zo mannen, waarom zijn we vandaag niet aan het harken?’. Met Kees en Hans werk ik elke vrijdag bij het Landschap Noord-Holland.

Hans van Dorp nu eens niet samen aan het harken, maar m’n tel-maat.

Het is gezellig druk in het dorpshuis en we weten de weg naar de koffiepot snel te vinden. Wanneer de hele meute tellers er zijn, worden we in de sportzaal welkom geheten. Hier staan zo’n 20 lange tafels met stoelen waar het telwerk gaat plaatsvinden. Met acht tellers kom ik in kiesstraat twee te zitten. Toevallig is dochter Astrid de regelneef in mijn kiesstraat en met Hans van Dorp vormde ik een tel-duo. Het meeste werk, stemmen tellen (op partij) is donderdag al gebeurd. Onze taak is nu de voorkeur stemmen op persoon te tellen. Astrid legde het ‘vier ogen tellen uit’. Eén iemand geeft het nummer door de ander turft. Daar hoef je hogeschool voor gestudeerd te hebben. Ik moest me inhouden niet de lolbroek te gaan uithangen, maar gelukkig was Hans (de geroutineerde teller) die me bij de les hield.

De telcomputer die in het museum van de 20e eeuw in Hoorn staat.

Eigenlijk is het bijzonder dat wij in deze digitale wereld zou ouderwets op papier tellen. Vandaag was ik met Brigit in het museum van de 20e eeuw. Hier zagen we een stemcomputer die van 1991 tot 2006 bij diverse verkiezingen werd ingezet. Het tellen ging hierdoor veel sneller, maar door dreiging van een computer hacking is de stemcomputer afgeschaft. Het ouderwets rode potlood keerde weer terug en de duizenden vrijwilligers kunnen aardig wat bijverdienen.

Één reactie op “Voor de poen of voor het goede doel?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *