Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Zaailingen kwamen goed terecht

‘Als het zo doorgaat kap ik met dat bomen spitten’. M’n bomenvriend Wim is behoorlijk pissig als hij hoort dat de hele Ananasoogst van 7 februari door één iemand is opgehaald. ‘Dat scheelt ons werk, de boompjes gaan niet naar je hub maar worden gelijk geplant’, probeer ik Wim te sussen….

Het blijft een lastig dilemma. Wij van MeerBomenNu vrijwilligers willen dat er zoveel mogelijk mensen bomen gaan planten. Maar het inkuilen en het later uitdelen is een pittige klus. Bovendien kan je het beste een geoogst boompje zo snel mogelijk herplanten.

Op de koffie bij Martijn van Haaster, links zijn vader Sjaak, in het midden Afra van MBN.

Grootafnemer van onze zaailingen is Martijn van camping het Uitzicht. Met zijn grote kar nam hij op 7 februari bijna onze complete oogst uit het Ananasbos mee. Peter van manege Noot is van hetzelfde slag. Op zijn terrein in Julianadorp plant hij al drie seizoenen duizenden zaailingen. Maar Peter draagt onze club ook een warm hart toe en helpt altijd met spitten en regelt vaak ook het vervoer naar de bomenhub.

Peter Oudshoorn van manege Noot laat ons zien waar hij de zaailingen geplant heeft.

Maar hoe staan die zaailingen er bij, hebben ze het allemaal overleefd? Oogstcoördinator uit Schoorl Joke, kwam op het idee om een excursie te organiseren, zodat we konden kijken hoe het met de boompjes staat. Zaterdagmiddag gingen we op twee locaties in Julianadorp polshoogte nemen. Eerst bij Peter bij manege Noot, met als start natuurlijk een bakkie en lekkere taart, want daar houden wij MeerBomenNu mensen van. Ondanks de schrale zandgrond, zagen we dat de meeste zaailingen het prima deden.

Alleen die nijdige zuidwesten zeewind. Een paaltje erbij zou geen kwaad kunnen! Zowel Peter als Martijn willen volgend seizoen graag weer bomen planten. Heel mooi, maar op het weiland naast het Ananasbos in Schagerbrug wil de kampeervereniging NTKC de 2 hectare weiland aan de natuur teruggeven. Spitters uit Schagen en Hollands Kroon hoeven zich daarom geen zorgen te maken dat ze voor niks aan het werk zijn!

‘Kijk Peter, bij dit boompje zou je een paaltje kunnen zetten’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *