Categorieën
NTKC kampeerclub Reisverslag Roeifietsen

Roetsen naar Berend Botje

‘Voor de kat z’n viool’ zomaar een rondje te roeifietsen? Nee bij mij wordt een tocht pas leuk als het een doel heeft. Die lag dit jaar in Zuidlaren, want daar waren mijn roeifiets vrienden. Zo’n rit kan in één dag als je haast heb, ik deed er ruim een week over en genoot van 500 kilometer ‘rondje noord Nederland’.

In Zuidlaren was dit jaar de jaarlijkse toertocht. Dit evenement kwam ter vervanging na vijftien EK roeifietsen (laatste in 2013). Aan alle EK’s en de meeste toertochten deed ik mee, alleen vorig jaar moest ik vanwege familieverplichtingen overslaan. De organisatie van de toer werkt als een estafettestokje. Eric & Saskia/Alco & Esther die in 2023 de tocht in het groene hart van de randstad organiseerden, hadden het stokje doorgeven aan Marc & Claudia en Rob. Net als de vorige keer hield ik m’n ritten bij met Polarsteps. Hieronder het verslag:

Woensdag 12 juni – vertrek vanuit Anna Paulowna>Slappeterp

Daar staat die trouwe MSR tent in Slappeterp een natuurkampeerterreinte vlakbij Franeker. De reis gaat naar Zuidlaren, daar zit Berend Botje en mijn roetsvrienden. Zaterdag gaan we toeren, dus heb nog alle tijd. Vrijdag wil ik er zijn, dus morgen nog een tussenstop ergens in Groningen.

Donderdag 13 juni – Slappeterp

Het regent hier pijpenstelen op natuurkampeerterrein Slappeterp. Helemaal niet erg, er is een luxe kas om de dag door te brengen. Tijd in overvloed heb ik, want vrijdagavond is (voor de kampeeerrders) in Zuid Laren de jaarlijkse roeifietstour. Half 11 ontbijten, Volkskrant erbij, tis net of ik nog thuis ben. Gauke de eigenaar komt in de kas voor een praatje. Ik complimenteer hem: ‘Mooie plek is dit, vooral die kas, maar ook die zwemvijver’. Ik vertel dat ik zwemliefhebber ben en vraag of de plas natuurlijk of gegraven is. Gauke vertelt me de historie en hoe het gekomen is. Eigenlijk een geintje. Het zwembad in het dorp werd te duur en kon niet meer uit. Gauke had een stukje land wat slechte agrarische grond was. Hij kon wel voor een zwembad zorgen. Met een clubje liefhebbers zorgden ze subsidie en het meertje kon gegraven worden. Toen begon de ellende pas. Watervlooien zorgden voor zwemmersjeuk en later het gedoe met blauwalg. ‘Als er mensen zijn die een zwembad willen graven, dan moeten ze bij mij, ik weet er alles van’. Ook financieel liep het niet makkelijk. ‘Overal kwamen de zwemmers en dagrecreanten vandaan, maar als je vroeg of ze donateur wilden worden, dan waren ze niet thuis’. Inmiddels is Gauke heel wat wijzer geworden. De watervlooien hadden geen natuurlijk vijand, daar zijn nu karpers voor. Die blauwalg komt doordat er teveel fosfaat in het water komt, dat is lastiger te bestrijden. Het meertje heeft geen afwatering, dus wordt er water verderop opgepompt. Zal ik m’n zwembroek aantrekken en een duik nemen….? Eerst nog even een bakkie zetten, we zien wel wat de dag brengt….

Kijken ipv zwemmen naar water is ook leuk. Ben eigenlijk wel een beetje jaloers op die Slappeterpers dat ze zo’n mooi zwemmeertje hebben…

Daar kwam Winny met de stofzuiger mij die lekkere kas uitjagen, maar ze is wel goed in de poëzie. Dit bord staat bij de entree van de theetuin.

Donderdag 13 juni – Slappeterp>Sebaldeburen

Alles perfect onder controle alleen geen bier, denk dat ik naar Kloosterburen daar is Bartel met een kist bier (we hebben app contact en uiteraard gaat het over bier).

Vrijdag 14 juni – Sebaldeburen>Zuidlaren

Ook nu sla ik weer alle records ‘laat weggaan’. Dat komt door die bloedmooie Fleremaheerd camping. Trynke op de grasmaaier maakt eventjes veel geluid, dan maar het natuurterrein verkennen. Met caravan en gezinstent (met 2 bejaarden stellen) is erg rustig. Daarna de Hak-zak Linzencurry met sperziebonen, wortel en 2 eitjes verorberen, brandstof voor de rit naar Zuidlaren. Een stukkie van niks, dus tijd zat…

Daar zijn ze, de roeifiets fanaten. Elk jaar ben ik van de partij ‘behalve vorig jaar), dus bijna iedereen ken ik.

Zaterdag 15 juni – Zuidlaren roeifietstoer

Tussenstop tijdens de toer, rechtsonder organisator Marc. Zondagochtend nog een stevig ontbijt en helaas die roeifiets-tour is voorbij. Volgend jaar zijn er 2 kandidaten: naar Noordwijkerhout (Ebert) of naar Nazerth in Belgie (Dirk) en in 2026 naar Zeeland want dan viert Derk het 40-jarig bestaan van de roeifiets.

Zondag 16 juni – Zuidlaren>Papenvoort

Aparte kampeerterrein landgoed Mariahoeve bij Papenvoort. Snel mijn tent op het Hoge Veld gezet en dan als een haas naar Marja en Teun. Die hebben Vatrop ingewisseld voor Gasteren. Toen ik het terrein van de Mariahoeve opreed, begroette een vrouw: ‘Nou zeg pap, wat doe je nou hier…?. Oh nee sorry u leek op mijn vader…’. Uiteraard raak ik met haar aan de praat, als ze vertelt dat haar vader ook een roeifiets heeft. ‘Maar wie is je vader, de meest roeifietsers ken ik’. Het blijkt Wilbert uit Garnwerd te zijn, die ook op het roeifietstreffen was. We wisselen onze namen uit ‘Ik heet Aagje’ zegt ze. We hebben nog iets samen: ‘Mooie naam, m’n moeder heet ook zo en m’n kleindochter is naar haar vernoemd….

Maandag 17 juni – Papenvoort>Veenhuizen>Hoornsterzwaag

Geen kaas vanavond helaas gesloten. Even verderop scoor ik bij een boerderij winkel 2 Friese kansen. Handig als betaalmiddel bij het kamperen. Ze gaan later naar Laurens uit Hoornsterzwaag en Jochum in Bears.

Dit is overnachting 6 en 4 campings waren prima, maar waar ik nu zit slaat alles, beter bestaat niet. Ik zit in de tuin van gastvrij NTKC lid Laurens Beerendonk. Een vitale man van 85 die ze leven al NTKC lid is, dus bijna iedereen kent hem. Woensdag vertrekt hij naar voor de Kennemerfietstocht in Limmen. Op de fiets, tentje mee naar Stavoren. Hier met de boot naar Enkhuizen. Misschien fietst hij gelijk naar Limmen of pakt in Westfriesland een camping. Net zat Laurens een uur bij m’n tent gezellig te kletsen. Trots laat hij de ‘Beerendonk Allee’ zien. Het is een wandelpad wat ooit een spoorlijntje naar Jubbenga was. Vandaag eindelijk een dag zonder regen en nu zit ik lekker in de zon te lummelen. Mijn tripjes zijn max 40 kilometer, dus rond het middag uur maar eens kijken waar de volgende plek wordt… Zal het minicamping de Swetteblom in Bears worden? Eigenlijk wil ik wel eens Alowieke in levende lijve zien… .

Dinsdag 18 juni – Hoorsterzwaag

‘Lust je koffie’, het is Laurens die zorgt dat het weer een latertje wordt. Om 8 uur werd ik vanmorgen de tent uitgejaagd door de zon. Uniek deze rit, mooi weer in het noorden terwijl het regent in het westen. Laurens is een echte verhalen verteller. Het wordt emotioneel als hij verteld dat z’n grote liefde Anke in april is overleden en hij laat de kaart zien. Met Anke deed hij ontelbare reizen op de fiets of met hun zeilboot ‘Ankh’. De boot had Anke gekocht voor vaderdag voor hem. De gezondheid van Anke werd 2 jaar terug minder en wisselden de boot in voor een Eriba caravan. ‘Hier hebben we maar kort van genoten, want de ziekte ging vorig jaar hard bij haar’. Laurens vertelt ook blij over zijn 2 zoons (piloot Tyr en boom chirurg Jorn) en zijn 6 kleinzonen. Morgen vertrekt hij voor het eerst in z’n eentje naar voor de NTKC fietstocht die in Limmen start. Gelukkig hij zit niet bij de pakken neer, deze 85 jarige levensgenieter.

Dinsdag 18 juni – Hoornsterzwaag>Nij Beets>Bears

Weggaan bij Laurens viel niet mee. Het werd nog een uur later, want bij het gedag zeggen werd ik naar binnen geroepen. ‘Je moet nog even mijn klokken zien’, daar bleef het niet bij want Laurens had bij elke klok een bijzonder verhaal. Ongelovelijk het lijkt wel een klokkenmuseum daar in Hoornsterzwaag! Op de weg naar Bears ging de route door Nij Beets. Bekende plaats want eigenlijk wilde ik weer in de tuin bij NTKC’ers Marieke en Aloysius, maar die waren op vakantie. Voor de eetstop in de Coop ingeslagen en de pasta salade en toetjes opgegeten in het buitenmuseum van Nij Beets. Heel interessant, vooral de film voor slechts vijf euro entree

Rond 5 uur rij ik het 2 kilometer onverharde pad op dat leidt naar eco mini-camping De Swetteblom in Bears. Aangekomen twijfel ik of dit de juiste keus is, wat een verwaarloosde boel. Boer Jochum wijst me een plekje in de rimboe. Mijn eigenlijke reden is om Alowieke te zien en misschien wel te spreken, maar ze zit op een heel andere plek op het terrein. Als m’n tent staat ga ik even rondneuzen. Op een aangrenzend veldje staan wat kampeerders en een paar mobiele krotjes Bij een yurt zit een vrouw buiten in een stoel te roken. We stellen elkaar voor, ze heet Maria woonkamer zo’n 6 jaar en babbelen wat verder. Na het eten hoor ik gestommel bij de pipowagen die aan de rand van het weiland achter mijn tent staat. Nieuwsgierig loop ik er heen.

Dat lijkt Alowieke wel die daar staat en zeg: ‘Ik ben de achterbuurman die net muziek draaide, hopelijk niet te hard?’. Ze glimlacht: ‘Oh niks gehoord hoor, maar ik ben op bezoek bij mijn vriend’. Ja het is er! Gelijk zeg ik; ‘ Dat moet dan Dick zijn, want ik herken je, jij bent Alowieke…’i Al jaren ben ik een grote bewonderaar van deze vrouw, bekend van haar boek en website https://alowieke.blog/ waar ze wekelijks interessante berichten plaatst. We praten een tijdje en laat haar mijn roeifiets zien. ‘Mag ik een selfie met je maken?’ En jawel ze deed het, mijn dag kan niet meer stuk en ik sta met mijn held op de foto! Net voor de zo onder gaat kuier ik nog even. Die boer Jochum is 75 jaar maar dat mag toch geen reden zijn om zoveel troep toe te laten? Alowieke haar veldje ziet er een stuk verzorgder uit en ik zie haar bos inwording wn aan de rivier De Swette is een mooie steiger gemaakt. Nog iets verder lopen 15 bruine paarden in een wei die nieuwsgierig me verwelkomen.

Zoals gebruikelijk krijgt de volgende ochtend nog een verrassing. Eerst spreek ik Dick de man die decenia lang de redacteur was van Z.O.Z. een uitgave van ‘De Omslag’ een alternatief wonen beweging. Vorig jaar deed hij de website ‘Groene Verhalen’. Dick is ook een bekende in het ecodorp wereldje. De Michaelshof had hij in de jaren bezocht toen de Omslag op zoek was naar een andere behuizing. Ook kende hij tuinder Ruurd Walrecht. Dick is nu ook regelmatig medewerker bij de Vlierhof en stond op het punt er weer een maand heen te gaan. Nu nog even afrekenen. Vijf euro was slechts het tarief, maar Jochum vond een Friese kruidenkaas ook een prima betaling. Hij laat z’n foto poëzie boek zien die hij in 2022 heeft laten drukken. Voor een tientje kon ik hem krijgen, een mooi aandenken van deze bijzondere man…

Woensdag 19 juni – Bears>Vatrop Wieringen

Het beste heb ik voor het laatst bewaard. Kamperen op Vatrop met uitzichtop de Waddenzee, waar ooit de Michaelshof was. Camiel de zoon van vond het prima dat ik kampeer met uitzicht op de Waddenzee. Straks biertje bij het kampvuur, het leven is zo beroerd nog niet….

Donderdag 20 juni – Vatrop Wieringen>Anna Paulowna

Overzicht roeifiets-toertochten:

2003: Luxemburg tour in mei (Reinier)

2004: Luxemburg tour in juni (Reinier)

2008: Klarenbeek, rondje Veluwe (Roelof en Lies)

2013: Hoog Soeren, rondje Veluwe (Roelof en Lies)

2014: (6-7 juni): Anna Paulowna, rondje Kop van Noordholland (Cor, Ingmar en Piet)

2015: (6-7 juni): Aduarderzijl, rondje Groningse hoge land (Miriam en Wilbert)

2016: (11 juni): Zeeland, 30-jarig bestaan roeifiets (Derk en Caroleen)

2017: (1-2 juli): Almere, rondje Flevoland (Theo en Annemieke)

2018: (30 juni/1 juli): Auverne/Frankrijk, te gast bij Reinier

2019: (15 juni) Leimuiden (Bartel)

2020: door corona niet gehouden

2021: (18-19 juni) Eibergen (Miriam & Marius)

2022: (25-26 juni) Bussum (Dennis & Sanne)

2023:  (1-2 juli) Delft (Erik Harms & Saskia en Alco & Esther)

2024:  (14-15 juni) Zuidlaren, (Marc en Claudia)

2025:   ? Noordwijkerhout, Ebert en Karen of ? België Nazareth, Dirk

2026:   ? Zeeland (Derk en Caroleen Thijs) 40-jarig bestaan roeifiets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *