Categorieën
Familie

De ideale schoonzoon

Vrijdag 31 mei overleed mijn schoonvader. Nu heeft Brigit, net als ik geen ouders meer in leven en zijn we over pakweg 20 jaar de volgende generatie die het loodje gaat leggen. Woensdag 5 juni was de begrafenis in besloten familiekring.

Hiermee sloten we een moeilijke periode af. In december 2022 ging het opeens snel minder met zijn gezondheid. Zijn huis in Anna Paulowna moest hij verlaten. Na een paar maanden herstel in een verzorgingshuis in Hoorn, verhuisde hij naar het bejaardenhuis in ’t Zand. Hier was hij niet gelukkig en takelde verder af. Gelukkig is een lang ziekbed hem bespaart gebleven en is op de respectabele leeftijd van 97 jaar, op vrijdag 31 mei rustig ingeslapen.

Met hulp van uitvaarbegeleider Brenda Tijmes hebben Brigit en haar broers de begrafenis geregeld. Het moest anders gaan als bij het overlijden van hun moeder, daar waren ze het over eens. Maar hoe dan wel? Tijdens de voorbespreking aan de keukentafel bij Brenda besloten ze dat de uitvaart ieder geval in besloten familiekring moest zijn. Minder formeel en niet teveel ceremonies. Sommige familieleden hadden wat moeite met het ‘informele’, maar ik kijk terug op een goed georganiseerde dag met veel mooie momenten en persoonlijke inbreng. Vier kleinkinderen deelden een herinnering over hun opa.

1989 links mijn schoonvader op de bank met mijn vader Jaap Zwaag. Waar hebben ze ’t over?

Zelf had ik een ‘bijzondere band’ met mijn schoonvader. Vooral de laatste jaren moest ik het ontgelden en waren mijn bezoekjes aan hem geen pretje. Daarom liet ik me de kans niet ontgaan om aan de familie nog eens uit te leggen hoe het zat met die ‘ideale schoonzoon’ en maakte een speech. “De kiem van mijn matige band lag al in het prille begin toen ik Brigit in 1983 had ontmoet op vakantie in Schotland.

1983-1985 mijn verkeringstijd met Brigit.

Een jaar later gingen we samen op vakantie naar Denemarken. Samen in één tent kamperen…., dat vond m’n schoonvader niet gepast. Daarom beloofden we 2 tentjes mee te nemen. Echter die tweede bleef mooi in de auto zitten. Dat van die ongebruikte tent bleef echter geen geheim. Afspraken kan je met Cor niet maken, vond hij en daarna is het nooit meer echt goed geworden. Boer uit de polder, rare pennenlikker en niet van het houtje. Stil zwijgende afspraken in de familie die ik niet begreep Tsja, zo word je nooit de ideale schoonzoon. M’n schoonvader had afgesproken om 102 te worden, maar werd 97. Zo zie je maar, afspraken maken is zo makkelijk nog niet!”.

1988 Vakantie met Brigit in Joegoslavië weer samen in één tent (maar wel getrouwd).

Één reactie op “De ideale schoonzoon”

Mooi beschreven! Feit is wel dat je schoonzoon bent. Nog steeds! Over dat “ideale” mag iedereen zich een oordeel over vormen. Oordelen zijn net zo iets als sneeuw, hagel, regen, zonneschijn etc. Net als het weer. En … het is het weer maar. Schoonzoon ben je en blijf je. Dat blijft een gegeven. Its just the weather but you are the sky!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *