Categorieën
Dorpstuin AP Geen categorie Natuur

Van duurzaamheid & natuur naar buurttuin

‘Vandaag beginnen’, ‘De Aarde je Leven’ en ‘Leven van het land’. Drie boeken, ik heb ze al dertig jaar in de kast, vaak gelezen, ga ik ze nu dan eindelijk in de praktijk brengen?

Nadat ik m’n middelbare schooltijd afrondde en op kantoor aan het werk ging, heb ik me een tijdje verdiept in de wereld van ‘De Kleine Aarde’ en ‘De Twaalf Ambachten’. Prachtig vond ik ’t om te lezen hoe mensen geheel zelfvoorzienend konden leven, hun eten zelf verbouwde, compost toilet installeerde, enz. Het lezen van een artikel van Sietze Leeflang over ligfietsen inspireerde me om een M5 te kopen (één van m’n beste investeringen ooit). Bij deze daad bleef het helaas, want de reklame carrière ging met me aan de haal. Ik werkte o.a. jarenlang voor de verkoop van een wegenbouw vakblad, terwijl ik eigenlijk ‘anti-weg’ was. Ik weet nog dat ik destijds op m’n slaapkamer op het behang de kreet schreef: ‘Waar er wild was is een weg’. Eindelijk zijn de groene vingers (met eelt van het roeifietsen) weer teruggekeerd.20150708_112451_800x600

In mei sprak ik vriend Kees van Paridon samen met Chris van der Vliet van Landschap Noordholland. Kees is vrijwilliger bij het Landschap en helpt mee met onderhoud van het natuurgebied Kruiszwin, hiervoor wilde ik me ook opgeven. Al pratende kwamen we op het nabij gelegen braakliggende perceel, dat aan de Molenvaart grenst. ‘Komen hier huizen op of wat wil de Gemeente hiermee?’

‘Is een buurttuin geen idee?’. ‘Zijn er in Anna Paulowna andere percelen die hiervoor geschikt zijn?’.

20150708_111733_800x600
Kees en gesprek met Irene van de Middenmoes

Kees, Chris en ik besloten dit te onderzoeken. Intussen zijn we een aantal keren bij elkaar gekomen en hebben op internet en kranten artikelen gelezen over ‘dorps- buurt- of schooltuinen’. Een aantal voorbeelden uit de regio zijn inmiddels bezocht. Drie weken geleden gingen we naar de Michaëlshof in Vatrop op Wieringen. Een stichting die een biologische gemeenschapstuin (permacultuur) beheerd. Inmiddels heb ik hier een dagje vrijwilligerswerk verricht en ben zeker van plan dit te herhalen.20150708_112336_800x600

Gisteren hadden we een afspraak met Brenda Jansen/Corry de Vreede van de Helderse Vallei. Zij runnen de Falga buurttuin en de IJsselmeerstraat schooltuin en hebben uitgelegd hoe e.e.a. is ontstaan. De Woningstichting en B20150707_143820_800x600rede School waren de initiatiefnemers, dankzij Corry die drie dagen in dienst is bij de Helderse Vallei, loopt dit succesvol.

Een dag later zijn we naar Heerhugowaard gereden voo20150708_125019_800x600r een bezoek aan de buurttuinen ‘Middenmoes’ en ‘Buttermoes’. Irene Pirovano was in 2009 kartrekker van de ‘Middenmoes’. Na een rondleiding, heeft zij ons uitgebreid bijgepraat. Naast een kleine gezamenlijke tuin, heeft het perceel 65 lapjes grond van 5×5 meter die buurtbewoners voor € 10.- per jaar mogen gebruiken.

Tenslotte zijn we nog naar de ‘Buttermoes’ gegaan, waar de percelen door bewoners van Reigersdaal worden onderhouden. Zo hebben we in een paar dagen tijd veel kennis vergaard van mooi voorbeelden en worden we steeds enthousiaster naar een toekomstige buurttuin Anna Paulowna!

Eigenlijk werd ik echt enthousiast over de buurttuin, nadat ik dit filmpje had gezien……

 

Één reactie op “Van duurzaamheid & natuur naar buurttuin”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *