Categorieën
Diversen Reisverslag Rolskiën Wandelen

Rolskiën: een vergeten sport herontdekt

Elke waardeloze schaatser kan met Salomon langlaufschoenen het ijs op. Het is niet de enige reden dat ik die dure schoenen ooit kocht, want ze zijn ook geschikt om te rolskiën. Een prachtige sport, waaraan ik jaren fanatiek deed. Sinds een paar jaar komen ze echter amper de schuur meer uit, totdat Ingmar mij belde: ‘Ik heb volgende week een rolski-les geboekt, ga je mee…?’.

Met Ingmar op pad is natuurlijk altijd gezellig. Toch maar even proberen of ik het rolskiën niet ben verleerd. Zondag was het lekker weer, droog en bijna windstil. Dus ideale omstandigheden om m’n oude liefde weer eens op te pakken. M’n rolski’s rollen gelukkig nog als een tierelier. Via Oudesluis pak ik de Grote Sloot naar Burgerbrug. Een bakkie bij Croon & Bergh en via de Ruigeweg, ’t Zand weer naar huis. Drie uurtjes rollen, zo’n 40 kilometer zonder veel moeite. Niet slecht , dat smaakt naar meer!

Dinsdag had ik met Ingmar afgesproken om mijn rolski’s te demonstreren. Van z’n vader heeft hij langlauflatten en -schoenen gekregen, die hij met de sneeuwperiode in februari mooi kon testen. Ze hebben dezelfde binding die je gebruikt met rolski’s, maar oei…. een misrekening. Helaas waren z’n schoenen ongeschikt (te weinig steun) voor de rolski’s, dus moet hij alsnog op zoek naar betere schoenen. Die rolski-les wordt wellicht lastig. Ieder geval heeft zijn actie mij weer op het goede rolski-pad gezet.

Op skeeler/rolski tocht met Theo Deken en Joop Kos.

Ik was deze prachtige sport bijna vergeten. In de jaren negentig was ik er behoorlijk fanatiek mee. Samen met Ed Komen en Tim van Engelen spraken we elk weekend af voor een rondje in de buurt. Na zo’n ritje kwam ik meestal gesloopt thuis, want wij mannen spaarden elkaar niet. Als techniek gebruikte we de freestyle (schaatsslag). De sterkste op kop en de rest in het zog lekker beulen. Een complete sport waarbij je net als bij roeifietsen je armen en benen gebruikt.

Met Tim ging ik destijds ook op andere locaties flinke tochten maken, waarbij we onderweg koffie & appeltaart als rust moment namen. Tim was ook instructeur bij de Il Primo skivereniging in Bergen. Daar op de borstelbaan heb ik ook langlaufles gehad. De rolski afdeling  van de club organiseerde tochten, waarmee ik met Tim aan meedeed.

De pinkstervakantie vrienden o.a. Kees Tol, Jan Prins en Joop Kos.

Ook onze kampeervakanties met de kinderen gingen de ski’s mee om de omgeving op wieltjes te ontdekken. Of de befaamde pinkster-fiets-weekenden met vrienden. De jeugd deed aan skeeleren en de oudje konden natuurlijk ook niet achter blijven…. Mooie sporttijden!

De rollers: links de oude met 80 mm. wielen.

‘Bij alles wat je goed kan gebruiken, is het handig om in het tweevoud te hebben’. Zo dacht mijn vriend Ed er over en had opvallend veel dubbele spullen in voorraad. Nou ben ik meer van het zuiniger type, maar voor het rolskiën maak ik een uitzondering.  Op de foto twee sets ‘rollers’. De linker zijn de oudste en ooit zelf gemaakt door Co Looijesteijn. Hier passen alleen kleine wieltjes van 80 mm. Later ontdekte ik dat wielen van 100 mm. sneller gaan, waardoor ik de de Eagle Sport versie kocht.  De achterbrug van deze heb ik verstevigd met een ijzeren profiel. Uit voorzorg voor het uitbreken van het achterwiel (dit euvel had ik een keer bij iemand anders gezien).

Geweldige Salomon schoenen om mee te schaatsen en rolsieën.

Ook de Salomon schoenen heb ik in in tweevoud. De rechtse zijn de oudste en zo goed als versleten. Dat merkte ik toen ik ze laatst nog gebruikte om te rolskiën. Bij de binding zit teveel speling waardoor je niet recht op de ski’s blijf staan.

Eigenlijk kunnen zowel de oude rollers als schoenen naar het museum. Toch bleek van de winter handig dat de oude schoenen er nog waren. Ze vallen net iets groter dan de nieuwe, waardoor ze door Joris perfect gebruikt werden voor het natuurijsschaatsen. Wie bewaard heeft wat!

De club o.l.v. Tony Jonker, samen met Tim deed ik toertochten.

Struinend in m’n archief kom ik daar een Schager Courant artikel tegen van 24-4-1998. De Vier Windstreken op rolski’s rond Schagen, schrijft Marion Lont. Bij het fotobijschrift staat: ‘Cor Zwaag: dit is de ultieme sport. Heel compleet, zowel armen als benen, dat zie je in geen andere sport. en je forceert niets, je rolt’.

Tim van Engelen, de man die mij aan het rolskiën bracht, stuurde mij dit prachtige filmpje van Paul Kebling waar goed is te zien hoe de klassieke en free-style techniek is:

Één reactie op “Rolskiën: een vergeten sport herontdekt”

Hoi Cor!

Ja dat heb ik dus met autopetten (-:
Waarbij het voor mij ook belangrijker is niet ten val te komen…

Mvg Mick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *