Categorieën
Reisverslag Rolskiën

Rolskiën: een vergeten sport herontdekt (2)

Op 11 maart schreef ik een blogbericht over de herontdekking van het rolskiën. Hierna kreeg ik meerdere keren uitnodigingen van sportvriend Tim om een tocht te gaan maken. Door drukte en andere leuke dingen en beroerd weer kwam het er steeds niet van. Eindelijk na drie maanden spraken we af voor zo’n lekkere ouderwetse tocht met de rollers.

Tien/twintig jaar terug reed ik met Tim regelmatig tochten door Noord-Holland. Op de kaart prikte we een rustige locatie met landweggetjes en gingen op goed geluk aan de rol. Met rolski’s is glad asfalt is het fijnst, maar een klinkerweggetje is geen probleem. Wordt het te gortig, dan klikken we de ski’s af en lopen een stukje op onze Salomon schoenen.

Dat klunen was zaterdag niet nodig. Het parcours dat we reden is bekend terrein: vanuit Anna Paulowna rol ik eerst naar het ’t Zand. Dat is ruim zeven kilometer, eerst een stukje klinkerweg, daarna mooi asfalt. In een half uur ben er, veel te vroeg. Geen paniek bij Tim, we drinken eerst koffie en kletsen even bij. We zijn elkaar de laatste jaren uit het oog verloren. Het rolskiën was onze binding.

Tim kreeg zo’n acht jaar geleden een ernstig verkeersongeval en ik ging er vanuit dat hij hierdoor de rolskisport niet meer kon bedrijven. Gelukkig is hij weer helemaal hersteld en kan alles weer, alleen iets minder fanatiek. Ook bij mij staat de wedstrijddrive in de vriezer, dus zijn we samen een prima recreatief koppel. Vanuit ’t Zand starten we een stukje weg met klinkers, daarna het fietspad langs het Noord-Hollands kanaal naar de Stolpen.

Halverwege de Ruigeweg stoppen we bij de bio-bloembollenboerderij van de familie Huiberts en zet Tim me op de foto. Bij zorgboerderij Croon & Bergh in Burgerbrug zijn we halverwege en rusten we even.

Trots laat ik Tim deze groene oase zien. Hierna rollen we via de Grote Sloot naar Oudesluis. We nemen afscheid, Tim pakt de Zijperdijk en ik rij langs het Oude Veer naar huis. Achteraf laat hij weten dat het zijn langste rolski tocht in Strava is: lengte 31,29 km (voor mij iets langer), gemiddelde snelheid 16,3 km/uur en ritduur 1 uur 55min. Dat smaakt naar vaker samen rollen Tim!

Rondje Ewijcksluis (31 km.) Anna Paulowna-’t Zand-De Keins-Westfriesedijk-Oudesluis-Ewijcksluis en weer terug.

Nooit smaakt de appeltaart lekkerder dan na een rolskitocht. Deze wet kon ik zaterdag 3 juli in de praktijk toetsen. De rolski-koning van ’t Zand Tim nodigde me uit voor een tocht. ‘We stoppen halverwege bij de Brug in Ewijcksluis voor een puntje’. Helemaal goed Tim, terrasjes pak ik zelden en uit ervaring weet ik hoe lekker het is om uit te puffen na inspanning.

Twee leuke dames hadden we op sleeptouw: Trudy op de skeelers en nieuwkomer Madelon op de ski’s. Drie maanden terug ging ze op les en nu weet ze al dertig kilometer op een pittig tempo vol te houden, chapeau! Madelon is gelijk met Ingmar op cursus gegaan, een natuurtalent. Volgende week maar eens vragen aan Ingmar hoe het met zijn vorderingen is, want een tochtje hem moet er toch ook van komen….

Op zaterdag 10 juli reed ik opnieuw een tocht van 30 km. met lekker opsteken in Kolhorn. Hier rij ik op de Hoofdpolderwaardweg naar Wieringerwaard:

2 reacties op “Rolskiën: een vergeten sport herontdekt (2)”

Hallo Cees, leuk dat je me nog onthouden hebt. Gaat iddd weer heel goed en werk ook weer 100%. Hoorde dat Maria aan het roeifietsen is. Supersport!
Groet Tim .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *