Categorieën
Reisverslag Roeifietsen

Op herhaling naar Buitenkunst

Buitenlandse trektochten zitten er helaas ook dit jaar niet in. Cor zit nog teveel gebakken aan ona. Maar mijn avonturenvriend Ingmar heeft gelukkig plan-B bedacht: we gaan een weekje Buitenkunst in Drenthe doen. Cultuurbarbaren zullen niet weten wat Buitenkunst is. Zo’n type was ik tien jaar terug ook, totdat Ingmar mij een keer mee nam om kennis te maken met dit bijzondere festival (of hoe je Buitenkunst ook mag noemen….).

Gisteren roetste ik naar Tuitjenhorn om nog even de puntjes op de i te zetten. We hebben afgesproken om elkaar te ontmoeten op donderdagavond bij camping de Groninger in Oudemirdum. Vrijdag een mini-roets ritje naar het NTKC terrein van Zorgvlied en daarna een weekje Kunst-Theater-Dans-Muziek-Schrijven workshoppen. Bij een koppie thee komen de herinneringen bij Ingmar naar boven.

Donderdag neemt hij de veerpont Enkhuizen-Stavoren, want dat deed hij vroeger ook altijd. In de jaren negentig toen zijn kinderen klein waren, fietste het gezin Zondervan naar Buitenkunst. Ze kampeerden op SRV campings. Voor zestigplussers in hun caravans moet het een attractie geweest zijn, deze gasten op simpele fietsen en kleine tentjes.

M’n pannetje & brandertje kunnen weer mee.

In 2013 kreeg ik mijn eerste kennismaking met Buitenkunst. Op mijn roeifiets reed ik rondje Nederland en met Ingmar was de afspraak hem te ontmoeten op het Buitenkunst kampeerterrein. We zouden z’n dochter Victoria ophalen die daar een weekje was geweest. Ik meldde me bij de ingang bij de kaartjes controle, maar mocht natuurlijk niet zomaar doorrijden. Ingmar was wel zonder moeite binnengekomen en kwam me te hulp. Uiteindelijk, nadat hij al z’n charmes in de strijd had geworpen, mocht ik met m’n kampeeruitrusting doorrijden.

Na m’n illegale ervaring Buitenkunst in 2013, ging de roets op de auto bij Ingmar terug naar huis

Victoria haalde we over om er nog een nachtje aan vast te plakken en zo konden Ingmar en ik illegaal een workshop meepikken. Zo koos ik voor improvisatie-theater. Infiltreerde in een groepje en kreeg een rol om ’s middags te gaan spelen. Wat had ik een spijt, toen ik m’n mede workshoppers moest zeggen dat ik niet kon blijven, want ’s middags zouden we vertrekken.

Eindelijk zo’n tien jaar later krijg ik de kans om Buitenkunst opnieuw te ervaren en nu hele week lang! Als ik tijd en inspiratie heb, maak ik op m’n blog ter plekke updates. Wat gaan het zien of dat lukt…

Ondanks de toenemende besmettingen van corona kan Buitenkunst gelukkig doorgaan. Op hun site lees ik: ‘….Buitenkunst kan doorgaan,  heel belangrijk is: wij zijn geen evenement of festival. Wij zijn een camping, met workshops in de kunsten, en in Randmeer horeca. Voor de campings is niks veranderd. Voor kunst- en cultuurbeoefening ook niet. Voorstellingen mogen worden bijgewoond, op 1,5 meter afstand mét vaste zitplek’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *