Categorieën
MeerBomenNu Natuur NTKC kampeerclub Zwemmen

Na-bomen, cultuursnuiven en niet-kamperen

Zo kan je in een lastig spagaat zitten. Of meedoen met het mee-werkweekend van mijn kampeerclub NTKC of cultuursnuiven tijdens het Loof festival weekend van Johanna’s Bos. Beide niet te missen maar wel op hetzelfde moment. Ondanks het ideale kampeerweer besloot ik: de tent blijft thuis maar ik ga wél allebei een beetje doen. Daar komt ook nog eens bij dat zondagochtend de nazit ‘na-bomen’ is van onze MeerBomenNu club.

Veel te warm gekleed stapte ik zaterdagochtend op de roeifiets. Het ritje naar het NTKC terrein in Limmen reed ik binnen drie uur. Er is nog net een restje champignonsoep die ik van terreinbeheerder Bas krijg. Samen met een kampeerster uit Haarlem smullen we ervan. Het valt me op dat er weinig reuring is. ‘Je hebt mazzel Cor het werk is gedaan, ga maar lekker kamperen’. Bas begrijpt er niks van als ik vertel dat m’n tent thuis is gebleven. Op het terrein is het opvallend rustig en staan maar 4 tentjes en 1 caravan. ‘Om drie uur gaat toch het kampvuur aan voor het cluboverleg?’ Bas zegt hiervan niet te weten. De bestuur kopstukken zijn net vertrokken. ‘Nou dan ga ik m’n buikspieren maar weer trainen’. Inmiddels is het 25 graden. In korte broek en hemd, windje in de rug rij ik terug via de kust. ‘Nou al thuis?’, Brigit weet niet wat ze ziet dat ik er met etenstijd al terug ben.

Dankzij Bart staan de frisse duik’ers er weer netjes op.

Zondag is het opnieuw zo’n weergaloos mooie dag, die ik start met m’n frisse duik maten. Eindelijk is het Oude Veer water weer boven de 10 graden. Patrick schrijft: ‘Graadje of drie erbij deze week, het begint weer ergens op te lijken, bijna 13 graden water. Blij mee. De langere afstanden komen dan gelukkig weer in zicht. Vanwege Raynaud is het af en toe behoorlijk afzien in de winter, maar zodra de 16 graden wordt bereikt kan ik tenminste weer echt langer in het water blijven. Dan gaat ook de wetsuit weer aan. Kan niet wachten’. Helemaal mee eens Patrick, straks weer lekker open water zwemmen tot eind oktober!

Hierna staat de nazit van MeerBomenNu op programma. Dit keer zijn we te gast bij Alex en Mariëlle Kooy van de Natuurschuur (particuliere zorg en onderwijs) in Wieringerwaard. Toevallig had ik de broer van Alex, Cees in november ontmoet, die aan de Schelpenbolweg in Wieringerwerf ook al zo’n bijzonder bedrijf runt: de Pioniersplek (waar nieuwe duurzame ideeën tot stand komen).

Afdeling Schagen en Hollands Kroon van MBN kwam zondag nog 1x bij elkaar.

Twee uurtjes stonden voor de nazit, maar met gemak had dat het dubbele kunnen zijn. De bomenredders raakten niet uitgepraat met elkaar. Alex vertelde over wat de Natuurschuur is en gaf een rondleiding over het terrein, hierna gaf Bonnie een presentatie over het succesvolle MBN seizoen. Wij luitjes uit de Noordkop mogen trots zijn, de MeerBomenNu organisatie vindt ons het beste vrijwilligersteam van heel Nederland.

Mede dankzij de geweldige PR en het mooie weer was het Loof festival een succes.

Het toetje van de zondag was bij Tine en Ben van Johanna’s Bos voor het Loof festival. In april 2023 was ik daar voor het eerst (toen wél kamperen) en dat smaakte naar meer. Het thema was deze keer ‘wood wide web’, ofwel: hoe de bomen met elkaar communiceren onder de grond.

De film ‘Onder het Maaiveld’ is al gestart, als ik er ben. ‘95% Is voor mij gesneden koek’, zegt Simon Kranenburg die ik later spreek. Deze cursus leider van biologisch tuinieren weet als geen ander hoe belangrijk een gezonde bodem is. Daarna ga ik nog even cultuursnuiven en genieten van de verschillende theateroptredens van studenten van de Toneelvakschool uit Rotterdam. Als we moeten wachten bij de voorstelling ‘Blindganger’ spreek ik Hilde, zangeres van duo Trabant. Als we het over het voedselbos praten plukt ze een bloementje en eet hem op. ‘Madeliefjes kan je eten, net als paardenbloemen die daar verderop staan’.

Ik zie dat de honderden zaailingen van MBN die door Tine en Ben geplant zijn, het goed doen. Ook leuk om met Wim over het kampeerterrein te lopen. We zien twee De Waard tenten (Albatros junior?), trekkerstenten en paar bijzondere campertjes. Jammer dat mijn MSR dit jaar nog niet is gebruikt, daar moet snel verandering in komen…. Het leuke filmpje van Noordkop Centraal:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *