Categorieën
Croon & Bergh / Dijkgatshoeve Natuur

Midzomernacht viering in Burgerbrug

Vier het leven! Zo denken ze erover bij zorgboerderij Croon & Bergh. Bij deze antroposofische woon- werkgemeenschap doe ik allerhande tuinklussen en ben verantwoordelijk voor de vuurplaats. Je kan er gezellig bij het knapperend vuur zitten. Woensdag 21 juni de midzomernacht viering (langste dag), dus kon ik weer los gaan met fikkie steken…

Tijdens de kortste dag in december 2022 vierde ik mijn verjaardag bij het kampvuur. Het werd weer een gezellig samenzijn met m’n (tuin)vrienden dat in het teken stond van pannenkoeken bakken op de rocket stoves.

Een succes formule die best gekopieerd mag worden, immers 21 juni de langste dag dat mag ook gevierd worden! Ik frutsel een paar kampvuurfoto’s en een tekstje bij elkaar en zet de uitnodiging op de groepsapp van Croon & Bergh. De belangstelling van de bewoners en vrijwilligers valt jammer genoeg wat tegen, maar Judith weet raad: ‘Vind je het goed dat ik een paar luitjes van MeerBomenNu vraag?’.

De ‘harde kern’ van MeerBomenNu Schagen: Teun, Derco, Cor, Trudy en Judith (Wim is net te laat voor de foto).

Judith maakt een lijstje van de ‘harde kern’ uit Schagen. Helaas ook hier komen niet veel aanmeldingen. Wat hebben we ’t toch allemaal druk, maar Derco, Teun en Trudy zijn van de partij. Met hun en de vrijwilligers van Croon & Bergh (Wim, Rory, René, Judith en Cor) werd een oergezellige midzomernacht viering! Ook m’n roeifiets vriend Bartel kwam nog even langs. Te laat voor de pannenkoeken, maar op tijd voor het bier.

De grote jaarfeesten, die ze bij de antroposofie vieren, zijn verbonden met de vier seizoenen: Pasen met de lente, Sint Jan met de zomer, het Michael feest met de herfst en Kerstmis met de winter. 

Vuurspringen tijdens het St.Jansfeest van de Michaëlshof in 2016.

Sint Jan als Midzomerfeest: Er is een oud gezegde dat luidt: ‘Met Sint Jan draait het blad zich om’. Na deze dag treedt een langzame verandering op in de natuur. Ook in oude, heidense culturen werd omstreeks 24 juni een feest gevierd, het midzomerfeest. Dan braken in de natuur alle magische krachten los. In de oude Keltische culturen probeerden de druïden tijdens het zomerzonnewendefeest iets van de wijsheid van de goden in zich op te nemen. Het is het natuurgebeuren dat ons oproept tot een uitbundig feest. Het meegaan met de natuur naar buiten, die ons helemaal mee naar de kosmos neemt. Wat een rijkdom aan prachtige oude wijsheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *