Categorieën
Familie

Met Rennie op pad, altijd wat…

Ellende en tegenslag op reis. Je zoekt het niet op, maar het levert achteraf de beste verhalen op. Zo werd zaterdag mijn wekelijks duo-bike ritje met zus Rennie er eentje om niet snel te vergeten

Vrijdags had ik haar gebeld: ‘Heb je zin om morgen lekker kilometers te gaan maken? Brigit is een weekendje weg, dus ik lig niet aan de ketting’. Blijer kan je haar niet maken. ‘En als we uit gefietst zijn, trakteer ik jou op een etentje bij de chinees broertje!’.

’s Morgens als ik in Noorderhaven aan kom doen we ’t zoals ik het van Rennie gewend ben. Ze moet nog op gang komen: ‘Rustig aan eerst een bakkie. En wil je gelijk wat shaggies draaien?’ Het zonnetje schijnt, uit de wind kunnen we op haar terras zitten. Net als we willen vertrekken komen er lekkerbekkies op haar groep. Voor een lange fietstocht is het handig als de maag gevuld is, dus gaan we nog even smullen.

Eindelijk is het dan zover. Met een vol opgeladen accu, vertrekken we met de duo-bike naar Den Helder. Proviand en warme kleren mee, wat kan ons gebeuren? Er staat een stevige noordwesten wind. Daarom gaan we niet heen via de kust, maar rijden eerst beschut door het dorp Julianadorp. Bij de van Foreestweg slaan we het mooie fietspad in dat naar Mariëndal gaat. Dit ritje hebben we vaker gedaan. Normaal pakken we een rustpauze in de Helderse Vallei en rijden dan via de kust weer terug. Dit keer gaat het anders, immers we moeten kilometers maken. We volgen de route centrum Den Helder en komen uiteindelijk bij ’s werelds mooiste bibliotheek. Tijd van een boekie & bakkie! Onze grote tas wordt gestald bij de vriendelijke biep dame. Natuurlijk wil Rennie eerst even roken. Bij het pakken van haar pafke verlies ik wat shag op de balie. ‘Je maakt er wel een troep van meneer, reageert de biep dame’. Het is pietluttige dame, want als we vertrekken, begint ze er weer over.

Na de koffie doen we ‘rondje Texelse boot’. Rennie herkent de route langs de haven en ook de bootovertocht plek kent ze van haar uitjes naar Texel. Bij restaurant Lands End pakken we de zeedijk. Hier staat een stevige wind tegen, maar het uitzicht op de Noordzee is prachtig. Gelukkig heeft de duo-bike elektrische aandrijving. We rijden over de zeedijk het centrum van Den Helder in.

M’n oude collega’s van het Helders Weekblad

Er is veel veranderd nadat ik er in de jaren negentig als advertentieverkoper bij het Helders Weekblad werkte. Het is zeker niet meer die ‘lelijke stad die je door rijdt om naar Texel te gaan’. We rijden door de winkelstraten en een ouwe klant Kees van de Helderse postzegelhandel aan de Keizerstraat groet me. Ook Bruno van de Fietshopping is er nog. M’n kantoor aan de Spoorstraat is weg, hiervoor staan nu huizen. We rijden het centrum uit en gaan een pilske zoeken op Willlemsoord. Bij Kade60 pakken het terras en Rennie begint gelijk een gesprek met de buren. Een stel uit Houten op vakantie. Ze bestellen bitterballen, kaasplateau en als drankje Sangria. Wij gaan voor het bier: Skuumkoppe, lekker Texels bier van de tap!

Via Huisduinen pakken we de kustroute terug naar Julianadorp. Bij Fort Kijkduin neem ik de avontuurlijke route. Niet over het fietspad door de duinen, maar op de zeedijk totdat het pad eindigt bij een zandverstuiving. Gelukkig weet ik de duo-bike net door het zand heen te ploegen, maar dan gaat het mis. Aan mijn kant is de ketting eraf gelopen en onmogelijk erop te krijgen. Aan de andere kant is nog wel te trappen, waardoor we wisselen van stoel. Rennie gaat voor het eerst op de duo-bike aan de besturingskant zitten, terwijl ik het trapwerk doe. Een spannende uitdaging voor haar. In het begin slingerde ze van links naar rechts en de afdalingen vindt ze doodeng. Gaande gaat het haar gelukkig steeds beter af.

De beloning voor onze ontberingen krijgen we bij de chinees in Julianadorp. Ter plekke maak ik een limerick bericht: ‘Met zus vandaag naar Den Helder wezen sjezen. Op een terrasje hoefde we nog niks te vrezen. Biertjes waren makkelijk weg te stouwen. Maar op terugtocht ketting eraf dat werd dauwen. Thuisgekomen gekomen zitten we nu lekker te chinezen’. Op haar kamer doen we nog een afzakkertje. Helaas, de duo-bike moet weer gerepareerd worden, maar wij kijken terug om een heerlijke tocht! In de bibliotheek nam ik een foldertje mee: ‘Herontdek Den Helder’, met een geschiedenis podcast gemaakt door Thijs en Florine. Aanrader, zie: https://vanverhalen.nl/denhelder/

2 reacties op “Met Rennie op pad, altijd wat…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *