Categorieën
Geen categorie Reisverslag Wandelen

Lekker luxe en lui op vakantie

Vier dagen in een luxe Hampshire hotel met twee diners geboekt bij Kras.nl. Nee dit is geen grap, wij (Brigit en ik) hebben het ervaren: vier dagen in dit prachtige hotel in luxe gewenteld.

Normaal gesproken zou ik zoiets nooit geboekt hebben, maar die waardebon van 450 euro bij Kras moest besteed worden. Vorig had ik ‘m gewonnen op het werk en met moeite konden we een reis vinden die ons wat leek. Het werd niet te ver weg: Ruurlo in de Achterhoek, waar we in hotel ‘Avenarius’ onder de pannen waren. Met de Agila gingen we 2e Pinksterdag er heen. Geen gemakkelijk ritje, heel druk door file voor de brug bij Lelystad en ook op de Veluwe veel oponthoud. Onderweg komt het gasstelletje uit de auto en maken ons bakkie koffie en thee. ’s Avonds de incheck in het hotel: oef, wat luxe die kamer, worden we daar gelukkig van? Het personeel is erg aardig en de bejaarden om ons heen vallen toch wel mee. Het ontbijt is lekker uitgebreid, het diner is héél lekker. Alleen wat kleine porties. Toch moet ik oppassen voor een groeiende buik, want elke dag een biertje met weinig lichaamsbeweging.

Eten in het restaurant van ons hotel: verrukkelijk (maar wel wat kleine porties)

Dinsdag is de meest actieve dag. Dan maken we een pittige wandeltocht door de bossen, over zandpaden van het mooie coulisselandschap naar Voorden. Via de weg zou het 10 km zijn, maar wij liepen er slingerend zeker 15 km.  Terug gingen we met de trein.

Het stationsgebouw, ooit ‘de Parel van Voorden’ lag er vervallen bij. Later heb ik op internet de historie nagelezen. Blijkt dat de eigenaar het gebouw al jaren probeert te verkopen. Gemeente laat geen horeca toe en dus staat het nu te verpauperen. Zonde!

Achterhoek prachtig om te fietsen, wandelen te bevaren. Rivier de Berkel met vistrappetjes
Achterhoek prachtig om te fietsen, wandelen te bevaren. Hier rivier de Berkel met vistrappetjes

Woensdag rijden we naar museumboerderij De Lebbensbrugge. Een schitterende hoeve in een rustige omgeving. We zijn iets te vroeg en lopen eerst een stukje langs het beekje. Daarna maken we kennis met Hendrik Weenink die ons een rondleiding geeft. Hij vertelde dat Prins Maurits destijds in de hoeve heeft overnacht en daarna volgde een spervuur van mooie verhalen en gedichten.

Hier geeft Hendrik Weenink ons een geweldige rondleiding in museumboerderij De Lebbensbregge
Hier geeft Hendrik Weenink ons een geweldige rondleiding in museumboerderij De Lebbensbrugge
De boerderij, eens een jachthuis van de Heren van Borculo, was tevens herberg, tolhuis en zelfs korte tijd, tijdens de vredesonderhandelingen in Münster, een soort postkantoor.
De boerderij, eens een jachthuis van de Heren van Borculo, was tevens herberg, tolhuis en zelfs korte tijd, tijdens de vredesonderhandelingen in Münster, een soort postkantoor.

Prachtig mannetje die Hendrik! Leuke historische verhalen en gedichten (sommige zelf geschreven). Na afloop dronken we in de tuin nog een bakkie met hem en vertelde hij over z’n privé leven (was ooit vertegenwoordiger bij Van Nelle). Een hoogtepunt van onze vakantie!

Geen boekenwinkel of biep meer in het dorp? Geen nood zo kan het ook!
Geen boekenwinkel of biep meer in het dorp? Geen nood zo kan het ook!

’s Middags gingen we naar het boekenstadje Bredevoort. Of het nou kwam door onze gestilde boekenhonger of de ervaring die we eerder daar hadden: het viel wat tegen. Normale winkels bestonden niet meer in Bredevoort, uiteraard wel veel terrassen, maar het aantal boekzaakjes viel tegen en veel  waren gesloten.

Deze Australische dame krijgt een privé rondleiding in Bredevoort
Deze Australische dame krijgt een privé rondleiding in Bredevoort

De grootste lol hadden we nog met een Australische dame. Zij schreef een boekje over Hendrikje Stoffels, geboren in Bredevoort en later de vriendin van de beroemde schilder Rembrandt.

Brigitte op mooi wandelpad rond het kasteel Hackfort
Brigitte op mooi wandelpad rond het kasteel Hackfort

Donderdag een regenachtige dag, dus met de auto op pad. We rijden naar Zutphen via de toeristische route. Eigenlijk ideaal om met de fiets hier door heen te karren, maar wij pakken onze benzineslurper. Bij het kasteel Hackfort stappen we er even uit voor een wandeling.

Ook nog cultuur gezien: langs het pad waren gedichten te lezen. Ze waren op oude bankschroeven  vastgemaakt.Een van de gedichten op het wandelpad bij kasteel Hackfort

Een van de gedichten op het wandelpad bij kasteel Hackfort

Vanuit het graanveld zicht op het kasteel

Vanuit het graanveld zicht op het kasteel.Hierna deden we de prachtige oude binnenstad van Zutphen aan. Lekker struinen in mode- en boekenwinkeltjes.

Mooie oude straatjes in Zutphen
Mooie oude straatjes in Zutphen

Vrijdag vertrek naar huis met de uitcheck. Mooi hotel, maar ik mis de gesprekjes die op een camping vanzelfsprekend zijn. Ik doe nog een lollige poging: ‘dames, jullie weten dat we geboekt hebben bij KRAS, maar wisten jullie dat dit ook een nadeel heeft?’ Dame van de balie: ‘wat bedoelt u meneer? Ik: ‘nou dan is er helaas ook een moment OPKRASSEN en dat is nu aangebroken’. Een zuinig glimlachje kon er nog net van af…..

De weg terug ging niet via de snelweg, maar lekker rustig over de binnenweggetjes. De ideale picknick  plek was niet makkelijk te vinden, maar uiteindelijk gevonden in het bos bij Biddinghuizen.Jammer geen picknickbank gevonden, dan maar op de platte gat.Jammer geen picknickbank gevonden, dan maar op de platte gat.

Van de rondleiding in museumboerderij De Lebbensbregge heb ik een filmpje gemaakt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *