Categorieën
Landschap NH Natuur

Kruiszwin verlost van de Elzenboompjes

Pim: ‘Hier heb ik weer zo’n hufter, eruit jij’. Hans: ‘Hier lijkt de hele familie Elzenboom te groeien. We hebben korte metten met deze gasten gemaakt’. Op een klein perceeltje na, hebben wij, vrijwilligers van het Landschap Noordholland, de elzenboompjes gerooid.

20151217_094401_320x240
Wil en Cor vinden een elzenboompje…..
20151217_094411_320x240
De trofee van Wil met een mooie kluit

Ik heb me afgevraagd waarom het Landschap de boompjes zo rigoureus wil weren. Het is me als volgt uitgelegd: Natuurgebied Kruiszwin is een nat weidelandschap waar veel bijzondere vogels komen. Als er bomen gaan groeien, trekt dit roofvogels aan die een bedreiging zijn voor sommige zeldzame weidevogels. Het gebied is nog maar kort in beheer bij het Landschap; daarvoor was het in onderhoud bij de Gemeente Hollands Kroon. Zij bedachten destijds dat er wel boom(pjes) op de terpen mochten groeien, waarvan er vele zijn geplant.  Tja, lekker tegenstrijdig…. Voor de variatie in het landschap vind ik wat bomen groei mooi. Maar orders zijn orders en dus alles wat naast de terpen opkomt halen wij eruit.

20151217_102731_320x211
Chris legt aan Pim en Cees uit hoe de watersnip aan z’n eind is gekomen
20151217_102655_320x222
De vleugels van een gestorven watersnip. Aan de snijding is te zien dat een vos hier verantwoordelijk voor was.

Je leert het gebied ook met heel andere ogen zien. Tussen het gras en het riet speurend naar jonge boompjes. Waarvan we er zeker honderden gevonden hebben, ondertussen genietend van de natuur. Net toen we klaar waren kwamen we vogelaar  Jan van Benten tegen, die ons bij de nazit vertelde over de bijzondere vogels die in Kruiszwin wonen. Hij beloofde volgend jaar april op een vroege ochtend ons een keer mee te nemen, onder het mom ‘wie raad hoeveel verschillende vogels we zien’.

20151217_113006

De vrijwilligers genieten van de koffie en appeltaart, van links af: Cor Zwaag, Pim Boekel, Jan van Benten, Cor Dietvors, Hans Scheld, Wil Wilms en Kees van Paridon

20151216_201352_307x240
Boswachters Tim (links) en Chris.

Het Landschap koestert de vrijwilligers, door ze af en toe te verwennen. Dat doen ze goed. Zo kregen we gisteravond bij de Helderse Vallei een kerstavond aangeboden. Kees & José, Hans & Marja en ik gingen erheen en maakten kennis met de andere vrijwilligers. Het werd een zeer geslaagde avond met lekkere hapjes, drankjes en ‘groene’ gesprekken. Boswachter Tim vertelde over de Tapuit (geinig vogeltje) en zijn collega Roel (andere vreemde vogel) deed de quiz met ludieke natuurvragen. Bijna ging Marja er met de hoofdprijs vandoor (wijn en eeuwige roem) ze werd finalist. Voorlopig zijn we bij Kruiszwin uitgewerkt. We houden een winterstop, in januari komt er vorst en gaan we schaatsen, pas in februari gaan we weer aan de slag.

Tot slot nog een prachtige foto van Gerard Bos, die Kruiszwin ‘onze achtertuin’ vastlegde bij opkomende zon.Kruiszwin.

Één reactie op “Kruiszwin verlost van de Elzenboompjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *