Categorieën
Diversen Geen categorie Natuur

Kanoeten oorzaak uitsterven nonnetjes?

Toen ik dinsdag met de roeifiets langs de zeedijk van Den Helder reed, spotte ik een troep jonge vogels. In m’n fanatieke sportleven, met blik op oneindig, zou ik zoiets nooit gezien hebben. Maar nu ik door de vogelaars van het Landschap Noord Holland besmet ben, probeer ik te ontdekken welke vogels het zijn….. kanoeten dus!

Mijn agenda wordt tegenwoordig door het weer bepaalt (het was lekker droog dinsdag), dus ging ik via de lange route Callantsoog langs de kust naar de biep in Den Helder. 20160301_112337Op de zeedijk zag ik plotseling horde jo vogels, prachtig!  Ik knijp in de remmen: roeifiets aan de kant, sluipend er heen om ze met m’n smartphone te fotograferen.  Tot zo’n tien meter weet ik ze te benaderen met als resultaat een redelijke foto voor een smartphone.  Via internet kom ik er later achter dat de vogels kanoeten waren (nooit eerder van gehoord). Het NIOZ had pas ontdekt dat ze, na overwintering in het Midden-Oosten in de zomer broeden in Siberië.

In de biep leen ik een boek over het wad met de inspirerende titel: ‘Waarom nonnetjes samen klaarkomen en andere wonderen van het wad’.  Nonnetjes zijn schelpdieren die door raadselachtige wijze aan het uitsterven zijn.  Oorzaak klimaatsverandering of de kanoet die het nonnetje erg lekker vind? De wetenschappers weten het niet.cd score biepNaast een stapeltje boeken, scoor ik ook een stapeltje afgeschreven cd’s voor vijftig eurocent per stuk. Voor weinig geld een mooie buit! Voortaan staan deze cd’s ook in mijn collectie:: o.a. Andrew Bird, Isbells, Patrick Watson, Morrissey, Mich en Scene en Ricky Koole. Muziek beluisteren via Spotify lijkt leuk, liever pak ik cd, cassettebandje of lp, lekker nostalgisch. Gerhard Hormann schreef op zijn blog over Spotify: Dat vond ik tien minuten leuk, maar toen voelde ik me net een kind dat zich misselijk aan het eten is in de snoepwinkel. Het is fantastisch dat bijna alle muziek op afroep beschikbaar is, maar dat haalt tegelijk het plezier weg van speuren, verzamelen…..gelukkig nooit meer aan de bak

Gerhard stond zaterdag met een flink artikel in de Telegraaf met de pakkende kop ‘Gelukkig nooit meer aan de bak’. Lees ook dit artikel over de platenspeler van de oud journalist: http://hypotheekvrij.blogspot.nl/2016/02/bij-een-echt-slow-leven-hoort-ook-een.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *