Categorieën
Diversen Natuur Reisverslag Roeifietsen

Dagje ouwe ligfietsen uit de sloot halen

De geestesvader van Ecodorp Bergen is Fredjan Twigt. Met hem had ik een afspraak om er een kijkje te nemen. Ingmar was ook nieuwsgierig en samen reden we naar Bergen waar Fredjan ons een rondleiding gaf. Gelijktijdig konden we ‘ouwe koeien’ ( in de vorm van lig- en roeifietsen) uit de sloot halen. Dat kwam zo:

In 1987 las ik in het blad ‘de twaalf ambachten’ een artikel over de M5 ligfiets van Bram Moens. Dat wordt m’n toekomstige fiets, dacht ik. In Bergen was een ligfietsverhuurbedrijf, gerund door Fredjan Twigt. 20160311_175103 (1)Samen met mijn vriend Ed Komen, gingen we de M5 bij Fredjan testen. We waren super enthousiast en kochten beide in 1994 een nieuwe M5. Vier jaar later lazen we over de komst van de roeifiets van Derk Thijs. Opnieuw gingen we naar Fredjan om dit keer de roeifiets te proberen. Ed kocht ‘m gelijk en ruilde z’n M5 in. Beide deden we in 1999 mee aan het EK roeifietsen in Zeeland. De eerste drie jaar huurde ik ‘m, later kocht ik ook een roeifiets. Er braken fantastische roeifiets jaren aan. Inmiddels rij ik op m’n 2e roeifiets en is de oude M5 vorig jaar vervangen door een tweedehands exemplaar.

Nu kom ik Fredjan opnieuw tegen (wat is toeval in het leven). Hij is één van de oprichters van het Ecodorp Bergen.  In januari ontmoette ik hem tijdens een Ecodorpen netwerkweekend in het aardehuis van Olst.stroleem bouw

Fredjan gaf ons een rondleiding over het 16 ha. tellende terrein. Tot tien jaar terug was het een militairvliegveld. De Ecodorp steunstichting heeft het terrein drie jaar in eigendom en het wachten is op toestemming om te gaan bouwen. Intussen is er al veel werk verzet met het ruimen van o.a. het vliegveldbeton. Volgende fase is vruchtbare grond opbrengen en vijvers graven. Op you tube zijn veel films te zien, maar meest recente en leuk is die van TV-Noordholland: http://www.rtvnh.nl/gemist/tv/483/223525/-20160310_144121

Na ons rondje Ecodorp Bergen, kwamen de ligfietsen weer om de hoek kijken… Fredjan stelde ons voor aan Martin van den Kommer, die vorig jaar zijn ligfietsverhuurbedrijf had overgenomen. Uiteraard raken we met Martin aan de praat. We nemen een kijkje roeifiets van martinin zijn bescheiden schuurtje en in een hoekje zien we één van de eerste roeifiets exemplaren van Derk Thijs staan.  Eentje zonder snek en zeker 20 jaar oud een flink contrast met de carbon versie van Ingmar. We nemen even later afscheid en rijden huiswaarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *