Categorieën
Concertverslagen Muziek

Muziekpareltjes op ‘Deunen en Deinen’ festival

Voor de betere maritieme folk festivals is Deunen en Deinen in Enkhuizen niet te missen. Brigit trad er vorig jaar op met de Three of Us. Dit jaar opnieuw, erg leuk, maar nog veel leuker waren de nieuwe muziekpareltjes die ik ontdekte….

20160227_134351
Onstuimig Schuim als vanouds weer onstuimig goed

Het festival was dit weekend voor de 12e keer en als organisatie ontkom je er niet aan om een voorspelbaar programma neer te zetten. Groepen als Onstuimig schuim, Pekel, Kaapstaander, Paddy’s Passion, zijn de gevestigde orde in dit wereldje en zie je elk jaar.

20160227_143011
Stowaway met Jaap Tholen, Willy Boon en Jan Huttinga
20160227_135918
Three of Us met Daan Kooijman, Brigit van Tilburg en Willem de Graaf

Gelukkig zijn er ook nieuwe artiesten te ontdekken, voor mij soms de pareltjes van het festival.  Ik had ze al direct in het begin van de dag te grazen.  Dan bedoel ik niet de opener de Enkhuizer Sjappetouwtjes, met daarna  Three of Us.  Tuurlijk, waren Brigit, Daan en Willem weer goed op dreef met hun zelf geschreven muziek. Het kippevel moment kreeg ik iets later in zaaltje drie, een hele kleine ruimte voor luisterliedjes. Hier maakte ik kennis met Hans Malagride. Mijn oren spitste zich toen hij de ‘The boatman’s call’ van Nick Cave speelde. Bij het volgende optreden zit Hans naast me. Hij was niet zo bekend met de maritieme folk muziek, speelde meer popmuziek en noemde als referentie: Kristin Hersh van de band Throwing Muses  en PJ Harvey. Popmuziek met een ‘rauw randje’, waar ik honderden cassettebandjes muziek van in m’n la heb liggen. We luisteren samen naar de tweede parel:  Highland Sell-Outs. Het kippevel moment krijg ik nu samen met Hans, wanneer de violist van de band, Sebastiaan Hidding, het nummer ‘Motherland’ van Natalie Merchant speelt.  Hoe mooi zou het zijn als Brigit (zingt het nummer ook) het volgend jaar samen met Sebastiaan speelt….?

20160227_184547
De mannen van Paddy’s Passion lusten wel een zacht eitje….
20160227_202641
’s Avonds het optreden van Highland Sell-Outs

Mijn dag kan niet meer stuk na deze top optredens! Brigit heeft nog een geintje met de mannen van Paddy’s Passion. Zo had Chris een prangende kwestie: ‘Brigit, dat eitje waar jij zo goed mee speel, hoe kom je eraan? Kan je voor ons ook zo’n eitje regelen?’ Voor de mannen uit Harderwijk had ze er zes meegenomen. Lekker zacht gekookt, die ter plekke werden opgepeuzeld. Bij het avondmaal raakte ik in gesprek met Auke, die ook een festival genieter is. Auke zit in een shantykoor en met Lierelied filmde ik ‘m toen hij samen met zijn vrouw optrad. We spraken over de plezierige sfeer op dit festival, alsof we allemaal een beetje familie van elkaar zijn.

’s Avonds zijn er nog op optredens in ‘Meer Enkhuizen’ en ‘Billy Bakery’s’, waar o.a. de Highland Sell-Outs en Pekel weer de sterren van de hemel speelden. Uiteraard ook nog een link van het optreden van Three of Us.  Je kunt ze op 13 maart live zien, want ze treden zondag 13 maart op in het kerkje van Oudesluis, samen met Seyl & Treyl en Stowaway. Daarna nog links van ‘Motherland’ van Highland Sell-Outs en ‘Piraten’ van Hans Malagride.

Één reactie op “Muziekpareltjes op ‘Deunen en Deinen’ festival”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *