Categorieën
Diversen Familie

Hi-Ha de postzegel

‘Postzegels moet je sparen, die blijven altijd geld waard’. Als puber geloofde ik mijn vader en gaf al mijn zakgeld uit aan postzegels. Zelf deed hij er nog een tandje bij en kocht postzegels in tienvoud. Als ondernemer kon hij de kosten aftrekken…

Waar m’n vader en al die andere verzamelaars géén rekening mee hielden is dat in 2002 de gulden verwisseld werd met de euro. De centen postzegels waren nog een paar jaar te gebruiken, daarna waardeloos als frankering. De PTT post (later TPG Post, TNT Post en nu PostNL) heeft goud aan die verzamelaars verdient.

Dezelfde truc ken ik van de Hi-Ha koopzegel die in ons dorp in de jaren zeventig/tachtig door de winkels werd uitgegeven. Bij een bepaalt bedrag of artikel kon je voor 10 cent een Hi-Ha zegel kopen. Je plakte er 75 op een kaart en kreeg er 10 gulden voor terug, 2.50 verdient. Toch zat de meeste winst bij de winkeliers, want het bleek dat zo’n 10% van de gekochte zegels zoek raakten.

Voor de filatelie afdeling PTT post (nu Collect Club bij Post NL) was postzegels verkopen een geweldige melkkoe. Toen echter bleek dat het investeren in postzegels een waardeloze belegging was, zijn er nog maar fractie van de spaarders van toen over. Ook de komst van e-mail zorgde dat er veel minder brieven per post werden verstuurd. Zelf stopte ik in 1989 en kreeg bij het overlijden van mijn vader zijn albums die nog altijd amper bekeken in een kast op zolder staan.

Bij het overlijden van mijn schoonvader kwam een nog veel grotere verzameling zegels en munten tevoorschijn. Hij moet er een fortuin aan hebben uitgeven, terwijl de verzamelwaarde minimaal is. We kunnen nu met deze euro postzegels voor tientallen jaren post versturen, mits we de juiste waarde bijplakken (voor 20 gram is dat nu 1.09 euro).

Velletje in 2015 ‘aandacht voor de wetenschap in nauwe samenwerking met Science Center NEMO’, hiervoor betaalde je toen € 3.90 is nu € 10.90 waard!

Toen Post NL in 2015 overging van euro cent naar het cijfer 1 en 2, is het beleggen in postzegels weer interessant geworden. Kocht je namelijk in dat jaar een velletje van honderd 1’s, dan betaalde je € 39.- Ditzelfde velletje is in 2023 € 109.- waard. In 8 jaar dus € 70.- verdient, kassa! Daarom hebben we een flink voorraadje kerstzegels in voorraad, want de bank geeft heel wat minder rente!

De PTT Post wist het verzamelen van postzegels te stimuleren door deze mooie verpakkingen te geven. Op de site www.postzegelontwerpen.nl staat ook interessante verhalen en ontwerpen informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *