Categorieën
Croon & Bergh / Dijkgatshoeve MeerBomenNu Natuur

Het is toch net vakantie zo

Ook weer afgevinkt voor To Do 2021: winterkamperen met de tipi van Ingmar. Dat soort buitenlol deed ik vaker op campings verderop in het land. Dit keer zochten we het lekker dichtbij huis in de gelukstuin van Burgerbrug. Een ideale plek om te genieten van natuur, kampvuur met rocket stove’s en gastvrijheid van de zorgboerderij bewoners.

Mijn buitenavontuur deze week begon maandag op Wieringen bij ‘Rijk aan het Wad’. Zondag kreeg ik van Marja een mailtje: ‘Morgen wordt een droge maar koude dag. Gevoelstemperatuur -2, misschien goed weer om wat hout te verstoken aangezien er een wind uit het zuiden is…’. Dat zijn de betere berichten! Dus antwoord ik: ‘Hout stoken bij het kampvuur? Dan neem ik beslag & rozijnen mee om te laten zien dat ik de koning van het pannenkoeken bakken ben, op de stenen rocket stove’.

Renske, Chantal, Marja en David bij het pannenkoekenbakken op de rocket stove bij Rijks aan het Wad op Wieringen.

Een mooie kans om mijn tuinvrienden te laten zien hoe je zo’n rocket stove maak. De benodigde bakstenen waren snel gestapeld en rond het middag uur kon ik mijn eerste goudbruin gebakte pannekoeken presenteren aan mijn tuinvrienden. ‘Het is toch net vakantie zo’ lees ik ’s avonds op Facebook van Rijk aan het Wad. Je heb gelijk Marja, maar die vakantie van mij duurt nog de hele week!

Monique, Diet en Robert verplaatsen de wilgentenen naar Croon & Bergh.

Dinsdagochtend vertrek ik op de roeifiets om 2 nachten te gaan winterkamperen in Burgerbrug. M’n tassen prop ik vol met o.a. warme kleren en een dubbele slaapzak, want ’s nachts kan het frisjes zijn.

Net als ik in Burgerbrug aankom, zie ik dat de buurman z’n wilgen zijn gesnoeid. Prachtige wilgentenen die we goed kunnen gebruiken voor de nieuwe vlechtheg. Na een belletje met buurman mogen we de wilgentenen ophalen en krijgen deze voorlopige bestemming in de vijver (om soepel te blijven).

Gelijktijdig heeft Ingmar zijn tipi tent bij de vuurplaats opgezet en de brand in rocket stove’s gestoken. Geen pannenkoeken dit keer, maar een stevige bonenmaal. Aan onze buitensport vrienden (m/v) laten we weten dat ze welkom zijn, mits ze zelf bier meenemen. Helaas doet Inge (van de Buitenkunst) afbericht, maar neef Gerard is natuurlijk van de partij voor een logeernachtje. Zo kunnen we toch de popquiz spelen en het Jordaanse mannenkoor laten horen.

Lucien Knol bij het uitspitten van de meidoorns

Terwijl de mannen de volgende dag hun roes uitsliepen, zat ik om 10 uur op de roets naar Schagen. Ik had me opgegeven bij Bonnie Snoek van het platform MeerBomenNu om boompjes en struiken uit te spitten. Wanneer ik bij de oogstlocatie Lagedijkerweg kom, zie ik een zo’n twintig fietsen staan. Dat bleken leerlingen van het Clusius college te zijn, die maar een halfuurtje actief waren. Helaas was er maar een klein clubje echte werkers. Zes spitters waaronder Lucien Knol, boswachter van ’t Zwanenwater. Met Bas Slijkerman, groen adviseur van Gemeente Schagen, vorm ik een koppel om de meidoornstruiken er uit te halen. Geen lekkere klus, die ellendige prikkers. Hierna gingen de meidoornen, kornoeljes en wilgen naar de bomenhub, waar ze tijdelijk werden ingekuild om later een bestemming krijgen.

’s Avonds zal Ingmar opnieuw zijn kookkunsten demonstreren. Dit keer roven we in moestuin de prei, wortelen en bieten en maken er een koningsmaaltijd van. We krijgen nog wat nieuwsgierig bezoekers die ons hele dappere mannen vinden. Gelukkig heeft Ingmar weer bier ingeslagen en gaat de popquiz in herhaling. Een pracht afsluiting van mijn kampeerseizoen 2021!

Uitzending van Noordkop Centraal over bomenoogsten in Schagen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *