Categorieën
Landschap NH Natuur

Boompje erin of eruit?

Ook in de natuur kan het soms een slagveld zijn. Vier vrijwilligers van het Landschap strijden vanochtend tegen de wilgenboompjes. ‘Wij zijn de goede en we moeten de slechte liquideren’. Dit zeg ik tegen Hans, terwijl ik met m’n vlijmscherpe schop een wortel afhak. Pim pakt het met z’n bijl nog rigoureuzer aan en splijt een wilg in tweeën.

Moe gestreden kom ik na de klus in het natuurgebied Kruiszwin thuis en lees op de mail een bericht van www.meerbomen.nu: ‘Beste bomenredder, kom je zaterdag in Heemstede helpen met oogsten?’. Lekker tegenstrijdig, moeten die bomen er nou in of eruit? We moeten zuinig zijn met de natuur, dus minder bomen kappen en meer planten. Het platform ‘Meerbomennu’ zet zich in om er dit jaar één miljoen bomen te planten. Daarom de oproep om zaterdag te oogsten. Op 200 locaties kun je zaailingen (opschot van boompjes) en stekken inleveren. Een initiatief die ik van harte steun!

Echter in ons natuurgebied Kruiszwin moeten we (volgens Landschap Noordholland) juist de bomen eruit spitten. De reden is dat Kruiszwin een weidelandschap is. Grote bomen trekken roofvogels aan die het gemunt hebben op de weidevogels. Ook zijn de bomen schadelijk voor de rietmaaiers. Een pittige klus om de wilgen er uit te halen. We zagen of knippen ze niet, want dan groeit er uit de stomp zo weer een nieuwe boompje. Dus spitten we ze met wortel eruit. Vandaag hebben we er zeker tien te grazen genomen.

Twee weken terug deed ik hetzelfde werk tijdens de natuurwerkdag. Toen hadden zich zo’n tien vrijwilligers aangemeld met een opvallend hoog vrouw gehalte. Boswachter Chris van der Vliet kon zes stoere dames verwelkomen. Na de kennismaking met koffie en thee kregen we de werkinstructies: in de struinnatuur moesten de wilgen en kornoelje struiken weghalen. Zwaar werk tussen het riet en de natte grond.

Zeker honderden boompjes en struiken gingen eruit. Maar ook leuk om te doen en nieuwe contacten opgedaan. Bijvoorbeeld Nicolien die ook vrijwilliger in de bieb is en Patrick die met zijn dochter graag in het gebied wandelt en zich straks bij zijn pensionering wil aanmelden als vrijwilliger. De verzorging van het Landschap Noord-Holland was prima, mede dankzij de lekkere maaltijdsoep van Chris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *