Categorieën
Diversen Familie

Het hemd van mijn lijf

Als ik mijn persberichten wil promoten krijg ik bij Noordkop Centraal een gewillig oor. Trouw plaatsen ze m’n berichten over de triathlon of de bomenclub club. Soms komt er zelfs een cameraploeg langs om er een nieuws item van te maken. Of verslaggever Kitty belt of ik live in de uitzending wil om e.e.a. toe te lichten.

Voor m’n cluppie Meer Bomen Nu ben ik best bereid me extra uit te sloven, de aarde redden is zo’n slecht doel nog niet…. Zo kwam ik in december live op de radio bij Kitty om te vertellen over de oogstdagen in Schagen. Een leuk gesprek die zij eindigde met ‘Cor, zou je mee willen doen met mijn programma op zondagochtend? Het duurt 2 uur, ik ga vragen stellen over je leven en je mag je lijstje favoriete muziek meenemen’. Ik had er geen moeite mee. Kitty leek me een leuk mens, dat zou vast een gezellig gesprek worden.  Brigit had haar twijfels: ‘Waarom zou je dat willen, om je ego te strelen….?’.

Kitty als zo’n aardige vrouw je vraagt, dan kan je geen nee zeggen…

Twee weken terug belde Kitty: ‘Wil je nog steeds, we hebben op 4 februari een gaatje?. Stuur me zo snel mogelijk een foto, een verhaaltje over jezelf een een lijstje met 12 muzieknummers’. 

’s Avonds pakte ik dat laatste gelijk op. Mijn media-player op de computer puilt uit met muziek. In no-time had ik het lijstje klaar (zie onder) met motivatie wat ik met deze muziek heb. 

De luitjes van ‘De Frisse Duik’ zwommen weer in het Oude Veer.

Zondagochtend om 8.30 uur reed ik op de roeifiets naar de studio. In het Oude Veer zie ik net m’n zwemmaten een plons nemen: ‘Waar blijf je Cor, het water is heerlijk’. Zal best, maar 6 graden is mij te frisjes. Snel zet ik ze op de foto. Het zal me niet gebeuren te laat te komen bij Noordkop Centraal. 

De uitzending is om 10.00 uur en ik ben gelukkig niet te laat en maak kennis met Kitty en de geluidstechnicus Chris. Daarna is het vraaggesprek alsof ik bij Kitty aan de keukentafel zit. We halen lekker veel ouwe koeien uit de sloot (vroeger was alles beter), mijn sportleven (ligfietsen, kanoën) en mijn krantenwerk. ‘Na je pensionering ging je toch op de fiets naar Santiago?’. Ik corrigeer Kitty: ‘Nee geen pensionering, ik werd professioneel levensgenieter en daar hoort zo’n ritje bij’. Het babbelen gaat ontspannen en bijna vergeet Kitty mijn lijstje muziek te draaien. Dat zou zonde zijn, dus richt ik als hint regelmatig een blik op het papier met muziek. 

‘Niet teveel ouwe koeien uit de sloot halen’, kreeg ik van Brigit als tip.

Halverwege de uitzending zegt de geluidsman ‘Ik zie een meisje bij hek een foto maken, ken je haar toevallig?’ Ik moet gelijk lachen: ‘Die paparazzi moet mijn dochter Astrid zijn, die woont hier vlak achter’.

Als ik na de uitzending op m’n mobiel kijk, zie ik dat de familieapp bijna ontploft is. M’n fanclub uit Woerden, Eindhoven, Ieper en Zurich hebben meegeluisterd en hebben er van genoten: ‘..Ja, Cor komt heel rustig over..’, ‘..Gaat Stef Bos gedraaid worden..’, ‘..Josephine, hoorde je opa zeggen dat je mooi praat?..!’, ‘..Cor is gewoon zichzelf en zelf de gespreksleider..’, ‘..De studio is bij ons achter dus heb net geprobeerd in beeld te komen op de livestream, maar door alle bouwhekken is mijn missie mislukt..’ en ‘..Wij gingen helemaal stuk hier…’.

Joris vindt het gesprek van zijn schoonvader erg vermakelijk…

Mijn lijstje muziek met motivatie was:

1. Jeroen Zijlstra – Tref mij

2. Andrew Bird – Tin Foiled

3. Thé Lau (De Scene met Sarah Bettens) – Onder aan de dijk

4. Ad van Meurs (The Watchman) – Aan de rand van het bos

5. Eva de Roovere – Fantastig toch

6. Bert van Baar – Slaapliedje voor Soesja

7. Eddi Reader – Ye Jacobites

8. I Muvrini – Amsterdam

9. Lenny Kuhr – Het Jongenshart (tekst Bram Vermeulen)

10. Natalie Merchant – Motherland

11. Freek de Jonge met de Nits – Dankzij de dijken

12. Alex Roeka – De Polen

Toelichting

 1. Met Jeroen zat ik op in 1977/1978 op Havo in Schagen. Een tijdje was hij visserman op een kotter in Den Oever en speelde als hobby bij het mannenkoor De Bunzingers. Zijn lied Durgerdam dat de Annie MG Schmidtprijs won, zorgde voor z’n doorbraak. Meerdere keren heb ik hem live horen spelen o.a. in Den Helder en kerkje van Oudesluis
 2. Andrew Bird, en Amerikaanse indie-rock multi-instrumentalist, zanger en songwriter. Prachtig hoe hij zingt en tegelijk viool speelt (met z’n strijkstok of tokkelend met z’n vingers). Ontdekt tijdens de muziekavondjes die ik ooit elke vrijdag met m’n sportvriend Ed Komen deed.
 3. Thé heb ik live gehoord toen hij in de Brandaris van Enkhuizen samen met een Portugese fado zangeres zong.
 4. Ad van Meurs, frontman van de Watchman gehoord in herberg ’t IJsselmeer in Oosterleek bij Enkhuizen. Ad is overleden dus band bestaat niet meer, ze speelden folk/americana muziek maar ook Nederlands luisternummers.
 5. Vlaamse vlotte luistermuziek, omdat onze oudste dochter Marijke getrouwd is met een Vlaming en in België woont, luisteren we meer Vlaamse muziek van o.a. Willem Vermanderen,
 6. Bert ook live gehoord in kerkje van Oudesluis, streektaalmuziek, Bert komt uit Schoorl,, werkte o.a. als natuurjournalist bij Alkmaarse Courant. Nummer komt van een promotie cd van Noord-Hollands Landschap.
 7. Zangeres Eddi Reader van folk band Fairground Attraction komt van cd uit 2003 met nummers van schotse dichter Robert Burns, gaat over de Jacobieten, Bonnie Prince Charlie leidde de opstand in 1745 tegen de Engelse overheersing.
 8. Corsicaans muziekgroep, zingt Amsterdam van Brel. Mooie wereldmuziek.
 9. Jongenshart haalt herinneringen naar boven, geschreven door Bram Vermeulen, maar veel beter gezongen
 10. Nummer dat veel gecoverd is o.a. mijn lief Brigit, maar niemand zingt het zo mooi als Natalie die in de jaren ’80 in de band 10.000 Maniacs zong.
 11. Uit 1994, vertaalde versie van het bekende Nits nummer In The Dutch Mountains. Knappe tekst die zo begint: ‘k ben geboren in een dal van klei. Mijn wieg stond niet ver van een koe in de wei, Waar je koren kon horen. Tot de einder kon kijken, Dankzij de dijken…’
 12. Alex live gezien, verbaasd dat veel hem niet kennen, maakt poëtische rauwe levenslied teksten. ‘Hij kan je meezuigen in een donkere wereld, waar het lang niet altijd prettig toeven is, maar waarvan je toch niet weg wil lopen’.

Uitzending van 5-2-2024 te horen op de site van Noordkop Centraal Podcast Met de deur open 5 februari 2024, 1e en 2e uur.

2 reacties op “Het hemd van mijn lijf”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *