Categorieën
Familie

Die neus heb je van je opa Cor

Zijn de Zwaagjes door de bomen bezeten? Terwijl ik zelfs ’s nachts nog droom over het redden van bomen, is mijn lief Brigit in de ban van een andere boom: het uitspitten van onze familie stambomen, waarbij de naam Jacob en Cornelis vaak terugkeren. In de coronatijd pluisde Brigit haar eigen ‘Van Tilburg’ en de mijne ‘Zwaag’ uit.

Generatie 2 mijn ouders Jaap & Aat Zwaag-Rezelman

Het inspireerde mij om daarna in november 2020 een blog bericht te maken over mijn persoonlijke familie geschiedenis. Hoe mijn vader mijn moeder Aat uit Westerland ontmoette en een Végé winkel in Breezand startte en hoe hij later met weekblad de CTR doorging.

Generatie 3 mijn grootouders Cor & Dina Zwaag-Wit

Oma Dina Zwaag-Wit en opa Cor Zwaag op de bruiloft in 1955 van mijn ouders.

Een paar weken terug stuitte ze op een oude foto van een dame die Antje Wit-Brederode (1873-1935) bleek te heetten. Zij was getrouwd met Cornelis Wit (1873-1952), de ouders van oma Dina Zwaag-Wit (1903-1985).

Van mijn oma Dina en opa Cor Zwaag(1893-1978) wist ik eigenlijk niet veel. Opa overleed toen ik 18 was. Ik herinner hem als een rustige man, mager en een grote neus, die tevreden z’n sigaartje rookte en in een Daf reed. Oma was veel drukker, ging graag op pad. Een kleine slanke vrouw, een bril met dikke glazen. Toen haar man overleed had ze moeite om alleen achter te blijven.

Dankzij het speurwerk van Brigit en een telefoontje met tante Annie (zuster van mijn vader) zijn er wat vragen beantwoord.

Generatie 4 mijn overgrootouders Jacob & Dieuwertje Zwaag-Koning

Tante Annie Zwaag-Stadig weet nog goed de moeilijke jeugd van haar vader Cor. Zijn vader Jacob Zwaag (1862-1899) overleed aan een zware griep. Die heeft hij mogelijk opgelopen toen hij aan het werk was aan de verdedigingslinie ‘De Stelling van Amsterdam’ . Jacob was nog maar 36 jaar en liet 4 jonge kinderen aan de Amsteldijk in Wieringerwaard achter (Jaap, Cor, Jan en Guurtje). Hun moeder Dieuwertje Zwaag-Koning (1867-1916) bleef alleen achter. Tante Annie weet: ‘Toen mijn opa overleed kreeg oma 6 gulden van de kerk en verdiende ze 6 gulden met werken’. Ook Dieuwertje werd niet oud, ze werd 48 jaar. Opa Cor was 22 jaar. Hij en z’n broers en kwamen terecht aan de Stoomweg 57 in Breezand (hoe weet ik niet zeker, nog nagaan…) en waren ‘in de kost’ bij hun zus Guurtje die 19 jaar was. Cor werkte bij de melk coöperatie De Volharding in Wieringerwaard.

Op Stoomweg 59 woonde de landbouwer Cornelis en Antje Wit-Brederode met hun dochters Jansje en Dina. Met zijn buurmeisje Dina kreeg Cor verkering. Ze was tien jaar jonger, het stel trouwde in 1924, Cor was 31 jaar en Dina 21 jaar.

Trotse opa Cor Zwaag, na paard en wagen had hij als één van de eerste in Breezand een auto.

Tante Annie weet dat haar vader ooit ‘eigen baas’ werd: ‘Gezegd werd Cor jij kan veel meer dan bij de coöperatie werken. Hij leende geld bij 2 vrouwen om een wagen met paard te kopen en werd eigen baas. Hij betaalde steeds voor het verstrijken van de betaaldatum de dames terug. Betrouwbare man mijn vader’. Mijn opa Cor startte een karnemelkhandel dat later werd voortgezet door mijn vader Jaap Zwaag (1927-2010).

Het gezin van mijn vader Jaap, moeder Dina, zus Dieuwie, zijn vader Cor en zus Annie in de jaren veertig.

Lang leek het erop dat Jaap de enige zoon zou blijven, totdat Jaap nog 2 zusjes kreeg: Annie Zwaag-Stadig (1940-..) en Dieuwie (1941-..). Het leven van mijn vader verliep voorspoedig, dit is te lezen op mijn blog bericht: Mijn eigen geschiedenis: dat wordt graven!

Generatie 5 mijn betovergrootouders Jacob & Dieuwertje Zwaag-Koning

Het leven van hun Jacob en Dieuwertje Zwaag-Koning was kort, maar dat van hun voorouders was ook niet makkelijk. De ouders van Jacob waren Jacob Zwaag (1834-1900) en Aagje Breed (1836-1909). Zij woonden hun gehele leven in Schagen en kregen 14 kinderen waarvan de helft jong overleed. De kinderen die bleven leven waren Neeltje, Jacob, Dirk, Jan, Cornelis, Leendert en Arie.

Generatie 6 mijn oud stamvader

Ook de vader van Jacob heette Jacob Zwaag (1796-1856), die ‘De Jonge’ werd genoemd. Hij werkte eerst als dagloner en later als veldwachter en woonde in de Molenstraat in Schagen. Jacob werd twee keer jong weduwnaar. Eerst van Ebje (Elsje) Heijer (1794-1882). Ebje stierf in het kraambed toen zij beviel van Jacob. Jacob werd 8 weken oud, alleen zijn zus Dieuwertje bleef lang leven. Later trouwde Jacob met Antje Gomber (1795-1825). Voor de derde keer trouwde Jacob met Neeltje Bout (1804-1866), uit dit huwelijk kwamen nog 12 kinderen, waarvan er de meeste langer bleven leven. Uit dit huwelijk werd ook Jacob geboren.

Generatie 7 mijn oud groot stamvader Jawel, ook de vader van Jacob heette Jacob Zwaag (1770-1827) die getrouwd was met Dieuwertje Zwaag-Gorter (1771-1818). De Jacob werd ‘De Oude’ genoemd, werkte als timmerman in Schagen. Hun kinderen en vader Zwaag heeft Brigit niet gevonden. Wel de vader van Dieuwertje Gorter: Jacob Willemzoon Gorter getrouwd met Neeltje Klaas Bras

Één reactie op “Die neus heb je van je opa Cor”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *