Categorieën
Roeifietsen

Help m’n ligfietsclub verzuipt!

Welke club heeft niet last van tekort aan hulp? Bij mijn ligfietsclub schijnt de nood erg hoog te zijn. Al wat ze te doen (en dat is behoorlijk veel!) wordt gedragen door te weinig vrijwilligers. Dat roepen ze al jaren, maar is nu écht een gigantische probleem.   

Ik ben zo’n dertig lid van de ligfietsclub die NVHPV heet. Dat staat voor Nederlandse Vereniging voor Human Powered Vehicles. Ze organiseren o.a. toertochten, wedstrijden en het jaarlijks Cycle Vision (beurs met wedstrijden). Maar het belangrijkste wat ze doen is zes keer per jaar een prachtig full-colour verenigingsblad uitgeven. Boordevol mooie testen en ligfietsverhalen die ook nog eens een prima promotie zijn om nieuwe ligfietsers warm te maken.

De laatste editie van mijn geliefde clublad ‘Ligfiets&’ viel echter niet in december op m’n deurmat. Ik was extra nieuwsgierig, want had een verslag gemaakt over m’n rit naar Santiago. Daarom stuurde ik hoofdredacteur Maarten Sneep begin januari een mailtje, hoe het er mee zat. Maarten antwoordde dat het blad vanwege ‘onbekende reden was vertraagd’. Gisteren nog maar eens gekeken op de site van de club: www.ligfiets.net. Hierin lees ik dat het blad niet op papier is verschenen maar is te downloaden.

Het waarom wordt op de komende ledenvergadering uitgelegd, maar heeft zeker te maken met een tekort aan vrijwilligers bij de club. Maar is de nood ook uit armoede geboren? Ik kan geen financieel overzicht vinden, maar ik schat zeker jaarlijks € 30.000.- inkomsten van contributies (1400 leden). En de vereniging zal toch ook wel zuinig zijn geweest en een pittige spaarpot hebben? Daar moet toch heel wat voor mogelijk zijn en kan geen reden zijn om het blad Ligfiets& niet op papier uit te brengen!

Misschien is dan de oplossing de ‘vrijwilligers’ extra financieel te belonen? Oud-hoofdredacteur Ronald van Waveren geeft een reactie op de site: ‘het blad van onze vereniging is een reden voor lidmaatschap. Bied het voor niets aan (downloaden) kost dat leden. Dat scheelt inkomsten wat weer ten koste gaat van de vereniging c.q. het blad. Kortom een neergaande spiraal’. Ik ben het helemaal eens met Ronald, bovendien is een papieren blad veel leesbaarder. Ik neem me voor de ledenvergadering van 12 maart a.s. te bezoeken. Wordt vervolgd!

Voor degene die m’n verslag willen lezen: zie deze bestanden:

Verslag Santiago tocht Cor pag.1 - Ligfiets dec.2015

Verslag Santiago tocht Cor pag.3- Ligfiets dec.2015

2 reacties op “Help m’n ligfietsclub verzuipt!”

Dag Cor, helemaal met je eens, ik hoop dat het nummer alsnog op papier in de bus komt. en ook de volgende. Ben ook benieuwd naar je verslag. Ik vind het wel erg slecht leesbaar op mijn schermpje. ligt dat aan mij of is daar iets aan te doen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *