Categorieën
Geen categorie Reisverslag Wandelen

Gratis kamperen bij het grote geld in de Bollenstreek

Geldschrapende lieden, ik heb er de laatste weken te vaak mee te maken gehad. Toen kwam opeens het aanbod van Ingmar: ‘Ga je mee gratis kamperen met m’n tipi op landgoed Nieuw Leeuwenhorst?’ Dat soort leukigheid laat ik niet lopen, daarom heb ik deze week vier dagen de rijkdom van de Bollenstreek verkend.

Ingmar: het leven is mooi en ik ben de moeilijkste niet

Een tripje dat nu eens niet in het teken stond van roeifietsen en kanoën, maar luieren en cultuur snuiven. M’n roeifiets bleef thuis en Ingmar koos ervoor om z’n Ally (canadese kano) niet in te pakken. Z’n auto was al behoorlijk vol geladen en eigenlijk is de Bollenstreek door het drukke verkeer wat minder aangenaam om te kanoën. Dankzij lidmaatschap van Landschap Zuidholland is het gratis kamperen op Nieuw Leeuwenhorst:

Veel beuken in het bos van Nieuw Leeuwenhorst

Voor Ingmar was het al z’n derde keer dat hij hier z’n tipi tent opzette. Het terreintje ligt rustig aan de rand van een oud landgoed vlakbij Noordwijk. Het midweekje (dinsdag-vrijdag) wordt er weer één om in te lijsten! De laatste keer dat ik met Ingmar kampeerde was in de Achterhoek (januari), waarna ik aansluitend een ‘zakelijke bespreking’ had. De maanden erna kreeg ik ongewild praktijklessen financiële perikelen. De climax kwam vorige week: toen ik ontdekte dat voor een medebestuurslid geld écht z’n belangrijkste drijfveer in het leven is. Even stoom af te blazen zonder internet; daar was ik daarom wel even aan toe.

Altijd een mooi gezicht zo’n ligfiets, tipi en een blije man.

Dinsdagavond had Ingmar nog een retourtje Rotterdam-zuid in petto. Zonder zijn Marieke het te vertellen, had hij een M5 shock proof op Marktplaats gezien voor maar 295 euro. Het gesleutel aan haar Nazca Fuego was hij zat en die M5 zag er als nieuw uit. Woensdag zou Marieke voor ’n nachtje in de tipi komen logeren en dan kon ze gelijk haar nieuwe aanwinst bewonderen. Woensdagavond kregen we meer visite: de kinderen Roman en Victoria met haar vriend Bram zetten zich rond het snorrende kacheltje (waarbij het bier/wijn rijkelijk vloeide…).

Een ex-Rabobank directeur schijnt dit optrekje gebouwd te hebben….

Aan dat luieren, boeken lezen, muziek luisteren, magen vullen kwam donderdag even een eind: een wandeltochtje naar Noordwijk. In het museum leer ik over Noordwijk aan Zee ‘150 jaar bloemenbadplaats’ (daarvoor was een klein vissersdorpje). Noordwijk-Binnen bewoners verdienden het geld vroeger met rozenakkers en kruidentuinen en is sinds 100 jaar aan de bloembollen. Dat er goed verdient wordt in deze bollenstreek is te zien aan de dure villa’s. Het toppunt van decadentie is de villa met twee bijgebouwen die op nog geen kilometer van ons kampeerterrein staat. Nadat het tien jaar terug gebouwd was, stond het gelijk te koop voor bijna 10 miljoen. Welke gek bedenkt zoiets…

Mijn reisboek tip: Rond de Noordzee van Arnout Hauben & Lander de Weer

Daarna doen we nog even een bakkie/puntje bij de mooiste boekenwinkel van Noordwijk: Van der Meer een combi van grand-café, muziekpodium en lekkere stoelen om te snuffelen in dat boeken-lekkers!

De rare koekenbakker uit de Polder

Teruggekomen bij ons eenvoudiger optrekje, kunnen we buiten dineren: met als toetje ‘drie in de pan’. Op vrijdag scheiden onze wegen. Ingmar zet me bij Voorhout op de trein, terwijl hij zuidelijk trekt. Aan zijn kamperen is nog geen eind gekomen, want op het NTKC terrein van Leusden gaan die Zondervan luitjes het weekend doorbrengen.

Tsja, in het genieters collectief is er is altijd ‘baas boven baas’.

2 reacties op “Gratis kamperen bij het grote geld in de Bollenstreek”

Over de villa. Degene die het heeft laten bouwen heeft er zelf nooit van kunnen genieten. Hij is namelijk plotseling overleden. Vandaar dat het meteen te koop is gezet. Zo zie je maar.

Geld kan nooit je belangrijkste drijfveer zijn, want geld is slechts een middel. Sneu dat dat bestuurlid dat niet snapt en jammer voor jou Cor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *