Categorieën
Diversen Natuur

De kleiput van Vatrop

Vraag je aan een willekeurige Wieringer naar een mooi plekje, dikke kans dat hij Vatrop zegt. Aan de Waddenzee kust ligt dit prachtige natuurgebied dat ontstaan is door het afgegraven keileem voor de dijkenbouw. Dankzij de natuurwerkdag kon ik op vrijdag aan de slag met een flinke groep ‘groene vrijwilligers’.

De klus bestond uit het vrijmaken van begroeiing op het schelpen schiereiland, zodat de kloeten er volgend jaar weer kunnen broeden. Boswachters Peter en Mikal van Staatsbosbeheer hadden het goed geregeld.

We starten met koffie en koek en bij de middagpauze krijgen we brood met knakworst.

Voor de 20 vrijwilligers stonden op de Molgerdijk aan de Waddenzee een schaftwagen met rondom een tafel met drie bankjes. ‘Leuk dat je er bent, ga zitten en neem een bakkie’. Dat is nog eens een vriendelijke ontvangst. Ook zie ik gelijk een bekend: Dirk en Afra van MeerbomenNu zijn er ook.

Met twintig vrijwilligers is de klus snel geklaard.

De plek waar we aan de slag gaan ken ik goed. Het grenst aan het land van de Michaëlshof dat nu Rijk aan het Wad heet. Hier werkte ik jarenlang in de moestuin en beleefde er mooie tijden. Als ik op m’n roeifiets kwam aanrijden stonden er vaak natuurfotografen waar ik een praatje mee maakte. Met verrekijkers tuurden ze naar hete broedgebied van kustvogels (kluut, plevieren, sterns) en hoogwatervluchtplaats voor wadvogels.

Samen met Afra en Dirk (MeerBomenNu) aan de begroeiing op het eilandje verwijderen.
Het schelpeneiland staat bijna nooit onder water, waardoor er veel begroeiing is.

Begin jaren tachtig is de 3,5 ha voormalige kleiput heringericht. Een lage asfaltdijk (golfbreker) scheidt het van de Waddenzee. Boswachter Mikal geeft een toelichting over de half-open verbinding met de zee. ‘Door de lage dijk liggen drie pijpen waar het zeewater door kan stromen. Het plan is om deze te vervangen voor een grotere pijp. Die gaat de doorstroom van zeewater verbeteren’. Het beheer bestaat uit het regelmatig opschonen van de waterinlaten en bezinkbakken tegen het dichtslibben, het maaien van de eilandjes om verruiging tegen te gaan.

De oude stormkeringen aan de kust bij Vatrop, foto Bert Wolters

Bij kleiput is ook nog een deel van de oude stormkeringen te zien: betonnen borstweringen die vroeger het land diende te beschermen tegen het woeste water. Bijzondere vogel waarnemingen zijn: diverse soorten plevieren, sperwer,  kanoetstrandloper, lepelaars, zwarte ruiter. Spectaculaire is de slaaptrek van duizenden zwarte sterns en honderden visdiefjes.

In de linie begroeiing weghalen met Gea (Kolhorn) en Frank (Emmen). Frank zat bijna 2 uur in de auto om hier natuurwerk te doen.

De eilandjes zijn normaal verboden toegang, maar door de natuurwerkdag kon ik er voor het eerst lekker rondstruinen. De klus was om alle begroeiing eruit te trekken. Met de handjes? Mooi niet! Ik rij even snel naar de gereedschapskast van Rijk aan het Wad en leen het tuingereedschap. Met Frank (Emmen) Karin (Slootdorp), Peter (Zwaagdijk), Stan & Gea (Kolhorn) vorm ik een linie. Zij kunnen mijn gereedschap goed gebruiken en zo weten we menige emmer met onkruid te vullen.

Cor Lont van Regio Noordkop maakte een leuk video verslag:

Bijna altijd reed ik op de roeifiets vanuit Anna Paulowna naar Vatrop. Op de heenweg langs de Waddenzeedijk en via Stroe naar het buurtgemeenschap Vatrop. Het schijnt een van de oudste bewoningsgebieden van Wieringen te zijn (‘Varoth’ staat in middeleeuwse geschriften). Op de terugweg reed ik vaak bovenop de zeedijk met een prachtig uitzicht naar Den Helder en Texel.

Blik op de Waddenzee vanaf de zeedijk vanaf Vatrop, foto 2023 Katja Giebmanns.

Tik je ‘Vatrop’ in op de Facebook groep ‘Parels in Hollands Kroon’ en je krijgt tientallen prachtige foto’s. Een selectie:

Foto: Franciska van Eekelen
Foto: Dirk Bus
Foto: Kenneth Stamp

Op Google Maps is vanuit de lucht te zien hoe het water nu uitziet.

Één reactie op “De kleiput van Vatrop”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *