Op de bomenplanner van Meer Bomen Nu vragen ze om je doelen te benoemen. Mijn inzet dit seizoen: 2000 bomen redden en aan 25 evenementen meedoen. Drie oogstdagen heb ik er intussen opzitten, maar hoeveel bomen gespit? Geen idee, maar plezier en voldoening heb ik er sowieso vast voor terug gekregen.
Nu de bomen en struiken weer in de ruststand staan, is mijn vierde bomenredders seizoen bij Meer Bomen Nu goed begonnen. De eerste twee oogstdagen waren dichtbij huis: vorige week zaterdag in Kolhorn en afgelopen vrijdag in mijn eigen dorp Anna Paulowna.
‘610 stuks geoogst, voornamelijk struikjes’. De nieuwe oogstcoördinator Bas doet in de appgroep verslag. Het regelen deed hij voor het eerst en bijna was hij het meest belangrijke vergeten: de koffiepauze. Gelukkig woont Bas niet te ver van Kolhorn en zorgde ervoor dat we na een uurtje spitten toch nog van de koffie & thee en koeken konden genieten.
Het Kolhornerbosje was bekend terrein, het bosje bij de paardenmanege in Van Ewijcksluis was een nieuw oogstplek. Nou dacht ik Anna Paulowna als m’n broekzak te kennen, maar dit gebied is mij onbekend. Met z’n zessen werden hier ruim 500 boompjes en struiken gespit, die door Alex en Derco naar de hub van Schagen zijn gebracht.
Zaterdag reed ik op de roeifiets voor de oogstdag in Bergen. Judith was de schuldige dat ik bijna honderd kilometer ging fietsen. Ze zette een oproep op de app groep: ‘….bij het rugstreeppad gebied kunnen we boompjes oogsten, wie komt?’ En voor de echte liefhebbers stond bij haar thuis de soep klaar, nou daar ben ik voor te porren.
De oogstdag werd geregeld door Bonnie in samenwerking met de Paddenpoel werkgroep. Een leuke klus in een mooi natuurgebied. We krijgen van Bonnie uitleg welke soorten er geoogst worden en ze vertelt dat het spitten het makkelijkst in koppeltjes werkt.
‘Jij hebt ervaring, neem jij deze dames onder je hoede? Zo krijg ik van Bonnie Lilian uit Heiloo als mede-spitter. ‘Als je voorzichtig onderaan het stammetje trekt, doe ik het zware werk’. Een slimme dame, die Lilian, die ik weinig hoef uit te leggen. Ze was voor eerst bij onze club, maar had gelijk door dat het matig gesteld is met mijn soortenkennis. ‘Kijk Cor, de berk en zwarte els lijken op elkaar, maar zo zie je het verschil’.
Na het op soort leggen, bundelen en tellen kwam Bonnie op een oogst van ruim 700 zaailingen. Dan hoor ik Ingeborg, een fanatieke oogster uit Bergen die op haar bakfiets was gekomen, zeggen: ‘Ik heb een brutale vraag, mag ik misschien een paar boompjes meenemen?’. Bonnie glimlacht: ‘Natuurlijk, de mooiste els, berk, grove den en wilg zijn voor jou!
De Paddenpoel in Bergen is met graafmachines gemaakt en de paddenwerkgroep zorgt er voor dat de padden veilig over de Herenweg kunnen. Vrijwilligers graven voor de paddentrek emmers in en legen die ’s avonds en ’s morgens aan de andere kant van de weg, waar de padden in de polderslootjes hun eieren afzetten. De Rugstreeppad houdt van erg laag water met hier en daar riet. Als het gebied dicht groeit verdwijnt de Rugstreeppad. Over de aanleg heeft het Landschap Noord Holland verslag gedaan met dit artikel.