Categorieën
MeerBomenNu Natuur

De grootste MBN uitslover, dat ben ik.

Eerlijk gezegd had ik al een vaag vermoeden dat er een prijs aan zat te komen. Opperhoofd MeerBomenNu (MBN) Noord-Holland Bonnie Snoek belde vorige week: ‘Cor, je zit in de race voor de verkiezing: de meest actieve vrijwilliger van dit seizoen. Naast de eer is de prijs een gratis groen dak’. Oei, wat een waardering van m’n favoriete club, ik word er verlegen van en ja op m’n keukendak zou ik best een groen dak willen….

Dinsdag was m’n voorlopig laatste oogstdag, dit keer in het natuurgebied Zwanenwater. Voordat ik op m’n ligfiets stap, trek ik vast m’n Meerbomen hesje aan. Brigit schiet in de lach. Al weken hoort ze van mij alleen maar bomen oogst en plant verhalen. Nu ga ik ook nog eens als rijdend reclame object aan de slag.

Voor de familie app groep maakt Brigit een foto en bericht: ‘De bomenman gaat op een -volgens hem achterlijk vroeg tijdstip- op pad naar het Zwanenwater om boompjes te oogsten. Het blijft een reclameman, waar anders draag je dat uit, als je op de fiets ben….‘.

Had ik geroken dat er vandaag de prijs uitgereikt zou worden en moest ik me nog eens extra uitsloven? Ruim op tijd ben ik ’s morgens bij het Zwanenwater nabij Callantsoog. Derco, ook al zo’n fanatiekeling, was uiteraard op z’n fiets gekomen en Bonnie begroet ons. Ons groepje MBN oogsters is niet groot. De harde kern leden Trudy, Geert en Wim zijn er ook. Als nieuwe meldt zich Cors, een vrijwilliger van natuurmonumenten, dus bekend in het gebied. Jaap uit Oudesluis is er met z’n aanhangwagen. Met hem had ik afgesproken om een groot deel van de oogst Ananasbos te verplaatsen naar hub Schagen. Het spitteam is verder uitgebreid met een koppel mannen van de reclassering. ‘Zo komen jullie lekker struikroven mannen?’ Leuke gasten die boefjes, ze konden wel lachen om zo’n woordgrap.

Met Boswachter Lucien liepen we een kilometertje om naar een prachtig plekje te gaan, waar duizenden lijsterbes zaailingen staan. ‘Daar hebben we nog gebrek aan, dus ga maar los mannen’, spoort Bonnie ons aan. Met de vlijmscherpe spades van Lucien is dat een makkie en in een paar uur tijd hebben we er zo’n 1000 geoogst.

De koffie/thee pauze doen we samen met de zaagploeg van Natuurmonumenten luitjes, genietend van het heerlijke voorjaarszonnetje. Het is moeilijk een top-drie samen te stellen van mooiste Meer Bomen Nu oogstdagen, maar het Zwanenwater van 14-2-2023 werd met stip de aller mooiste!

De felicitaties van Bonnie, de prijs is binnen.

Tijdens de pauze nam Bonnie het woord om de prijs van de ‘actiefste MBN vrijwilliger’ bekend te maken. Trommelgeroffel…..jawel Cor was de glorieuze winnaar! Even later krijg ik MBN coördinator van Zuid Holland aan de lijn. Het is Marc Rotmans, ook eigenaar van de Groendakcoach die mij feliciteert en vertelt dat zijn bedrijf een gratis groen sedum dak kom aanleggen. Wat een verwennerij, ik ga bijna naast m’n schoenen lopen….

Na het oogsten rij ik met Jaap naar het Ananasbos. De lading met hoofdzakelijk es, esdoorn en kamperfoelie brengen we naar hub Schagen. Hopelijk is ons spitwerk niet voor niks geweest en gaan de bomen en struiken straks weer de grond in. Zaterdagen 18 februari zijn uitdeeldagen in Schagen en Middenmeer en vast net zo succesvol als vorig jaar, zie: https://coroppad.nl/bomen-gratis-weggeven-dat-wil-toch-iedereen/

2 reacties op “De grootste MBN uitslover, dat ben ik.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *