Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Klimaat activist in het klein

Mezelf vastplakken op het asfalt gaat niet gebeuren. Het is tegen de wet wat die XR (Extinction Rebellion) activisten willen. In plaats van demonstreren om aandacht te vragen voor de klimaatsverandering, ga ik liever bomen redden. Misschien een druppel op de gloeiende plaat? Ieder geval geeft het me een goed gevoel iets voor de natuur gedaan te hebben.

Daarom zet ik op de groepsapp van het Landschap: ‘De komende vrijdagen doe ik af bericht, mijn club MeerBomen.nu heeft me nodig’. De mannen krijgen deze week als klus de twee ijsvogelwanden te herstellen. Jammer om deze klus te missen. De vrijdagochtend is eigenlijk heilig en veel te leuk om te missen. Achteraf zie ik de foto’s van de bikkels en lees dat ze volgende week zich ook niet gaan vervelen.

M’n Landschap’s vrienden kunnen het werk aan de ijsvogel wanden ook zonder mij doen.

In plaats van het Landschapswerk, reed ik ’s morgens met MeerBomenNu-vriend Teun Vos naar Almere. We konden een partij Abelen zaailingen ophalen,. Onze bomenhubs van Middenmeer en Schagen miste dit soort. Eerst had ik m’n bedenkingen om een halve tank benzine er door heen te jagen, maar opperhoofd MeerBomen Bonnie, overtuigde me: ‘De biodiversiteit telt zwaar mee Cor’.

In 2015 deed ik nog regelmatig mee met Teun de tijdritten in Wieringerwaard .

Nou is zo’n ritje met Teun in de auto helemaal niet ongezellig. Ik ken hem al jaren van de fiets tijdritjes van de Fietstourclub Wieringerwaard. Tijdrijden op zaterdagavond met een leuke nazit bij degene die de rit had georganiseerd. 

Voordat we de bomen gaan halen, doen we eerst een bakkie. Het tijdschrift de Wereldfietser ligt op tafel en Teun begint meteen te vertellen over z’n trektochten door Schotland, Thailand en Nieuw Zeeland. In de auto komen de verhalen van zijn liefdes daarbij en in no-time zijn we in het Flevobos bij Almere. Jitse begroet ons en met een mannetje van het Landschap Flevoland laden we de aanhangwagen vol met zo’n 400 abelen. De helft van deze buit wordt afgeleverd in de bomenhub van Middenmeer.

Klaas en Geert wachten ons op bij de bomenhub Middenmeer.

Hier treffen we Klaas en Geert. Ze moeten de hub op orde brengen, want de dag erop is er een openbare uitdeeldag. De rest van onze vracht rijden we naar hub Schagen, want ook hier worden zaterdag bomen uitgedeeld.

Uiteraard doen we nog een bakkie bij Teun in Wieringerwaard. Trots laat hij z’n landgoed zien, met mooie kampeerplekjes in de boomgaard. Daarna doet Teun een greep in z’n uitpuilende boekenkast. ‘Ik ben niet zo’n lezer, daarom heb ik vooral fotoboeken’. Tenslotte nemen we nog een duik in z’n singles en LP’s. Helaas hij krijgt z’n plantenspeler niet aan de gang, daarom Neil Young uit 1972 maar even via You Tube afgespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *