Categorieën
Croon & Bergh / Dijkgatshoeve MeerBomenNu Natuur

Ben jij ook van de bomenclub Dirk?

Bomenplanten goed voor de natuur. Doe ik het daarvoor? Eerlijk gezegd zijn de ontmoetingen mij nog dierbaarder. Zaterdag spitte ik voor MeerBomenNu in Slootdorp. Klaas Bergsma was de oogstcoördinator. Dus had ik, naast het werk, ook tijd voor ‘groene ontmoetingen’, zoals oude bekende Dirk de Vries. Dirk staat in mijn top-3 ‘meest favoriete klanten’. Mooi om mijn gouden herinneringen op te halen uit het krantenverleden.

Ruim 1000 zaailingen krijgen straks weer een nieuw leven, dankzij de oogst die we zaterdag in Slootdorp deden. Dit jaar doet de Gemeente Hollands Kroon voor het eerst mee met de actie van MeerBomenNu. Sinds vorig jaar heb ik deze club ontdekt en voor de gemeente Schagen lekker actief geweest met oogsten, uitdelen en planten. Nu mijn eigen gemeente ook meedoet, hoor ik me natuurlijk ook voor Hollands Kroon in te zetten.

Op locatie Slootdorp, Monique, Geert en Stefan.

De organisatie is in goede handen: Stefan Louwerse is de groene man van de Gemeente en Klaas Bergsma van de camping Terra Incognito namens MeerBomenNu. 

Klaas de gangmaker voor gemeente Hollands Kroon, rechts mijn buurman Louis.

Op de site had ik gelezen dat Klaas al drie succesvolle oogstdagen zonder mij had georganiseerd, hoog tijd om daar verandering in te brengen en mijn handen te laten wapperen. Buurman Louis Bakker, die ook een groen hart heeft, krijg ik mee en samen rijden we zaterdagochtend naar het polderdorp Slootdorp. 

Jong en oud is aan het bomenoogsten.

De Wieringermeer heeft voor mij geen hoge pet op qua natuur. Alleen het Robbenoord- en Dijkgatbos vind ik mooi. Deze bossen worden door Staatbosbeheer onderhouden, helaas mag MeerBomenNu hier niet oogsten. Daarom verbaasde mij het leuke bosje dat Klaas had gevonden en waar we van de Gemeente wél aan de gang mogen. Louis en ik zijn een tikkie laat. De koffie is net gedronken en Klaas had z’n uitleg al gegeven.

Natuurlijk is ook Monique weer van de partij.

Nieuwsgierig kijk ik naar het groepje vrijwilligers. Zijn er nog bekenden? Naast Klaas zie ik Geert Sweere en Monique le Bon die ook op andere plekken bezig zijn geweest. 

Leuke ontmoeting van een oude bekende: Dirk de Vries uit Wieringerwerf.

Een man met een bruine kop en stralende lach begroet me. ‘Hoe is het me je Cor, ken je me nog?’ Het is Dirk de Vries een oude klant uit mijn werkzame leven bij de krant. Hij was één van mijn favoriete klanten, toen hij werkte bij de Welkoop in Anna Paulowna. Later sprak ik hem bij tijdritten, ik fanatiek op de roeifiets, Dirk als supporter van zijn dochter die op de racefiets meedeed.

De buit uit het bos wordt naar de kar gebracht, rechts Dirk.

Dirk vertelt dat hij een paar jaar terug vanwege zijn gezondheid plotseling moest stoppen als bedrijfsleider bij de Formido. De beste manier om zijn ziekte (Parkinson) te bestrijden is actief te blijven. ‘Rust roest’, beaam ik. Tijdens het spitten halen we mooie herinneringen op. 

Na het spitten worden de boompjes op soort gelegd, daarna labelen, bundelen en naar de kar brengen.

Het oogsten, labelen en bundelen heeft Klaas prima onder controle. Uit het bos van Slootdorp worden ruim 1000 zaailingen geoogst (veel aalbessen, veld esdoorn en beuken). Alles wat gespit is wordt op de aanhangwagen gelegd en naar Westerland gereden.

’s Middags wordt de oogst ingekuild, zodat de boompjes later gratis uitgedeeld worden.

Voor de meeste spitters zit de taak erop, maar de buit moeten we nog inkuilen in de tijdelijke bomenhub. Louis en ik hebben nog wel energie om deze klus te klaren. Op de camping van Klaas krijgen we eerst een bakkie koffie van Laura. Bij hun had ik vorig jaar meegeholpen met bomenplanten. De kale camping was toen net een paar maanden in hun bezit en kon wel wat groen gebruiken. Inmiddels hebben ze een goed kampeerseizoen gedraaid en veel van hun plannen waargemaakt.

Even in de B&B bus van Klaas en Laura.

Zo is de oude touringcar bus omgetoverd tot een leuke bed en breakfast plek. Het inkuilen is een makkie. Met een graafmachine wordt een oude greppel opengetrokken en in no-time liggen de bomen erin. Op naar de volgende oogstklussen: Woensdag 7 december weer naar het Zwanenwater in Callantsoog en de week erop woensdag de 14e naar Noorderhaven Julianadorp. Mooie klussen om een eind aan 2022 te breien….

Één reactie op “Ben jij ook van de bomenclub Dirk?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *