Categorieën
Landschap NH Natuur

Landschap ’s vrijwilligerswerk 2022: harken, rooien en palentrekken

Het zit erop: de laatste werkvrijdag in Kruiszwin werd groots gevierd. Met de volledige bezetting van acht bikkels gingen we nog één keer aan de slag. Nu eens niet harken en riet opruimen, maar boompjes rooien en de restanten van een hek opruimen.

Sinds 2015 ben ik vrijwilliger bij het Landschap Noord-Holland, waarbij we het natuurgebied Kruiszwin onderhouden. In het landschapsblad van november stond een mooi artikel over het Kruiszwin: ‘Wat is dat midden in de Polder? Dat is een stukje wad!‘ .

Het leeswaardige artikel over Kruiszwin uit het november magazine Landschap Noord-Holland.

Het was aardappelland, er waren plannen voor beton, maar gelukkig werd het uiteindelijk nieuwe natuur’, staat in de intro. Maar eigenlijk was het stukje natuur oorspronkelijk een oud waddengebied. Nog te zien is een slingerende sloot, wat ooit een wadkreekje was.

In de jaren negentig waren er plannen om de agrarische bestemming te veranderen in industrie (plan Van den Berg). Dat ging gelukkig niet door. De bewoners kwamen in verzet. Het gebied werd teruggeven aan de natuur en dient nu als waterberging en weidevogelbroedplaats.

Onze bijna complete vrijwilligersploeg, rechts boswachter van het Landschap Chris van der Vliet.

Met een clubje van zo’n zes man, help ik elke vrijdagochtend mee met het natuuronderhoud. Pim Boekel is de werkverdeler. Op onze groepsapp ‘Kruiszwin bikkels’ meldt hij welke klus gedaan moet worden. Op 2 december bericht hij: ‘Bikkels, alvast voor jullie geestelijke voorbereiding. Al het maaiwerk en opruimen is bijna gereed voor het komende broedseizoen….’

Bijna elke vrijdag vaste prik: harken, harken, harken….

Een stevige reactie volgt op de app: ‘Ha fijn, vandaag weer harken, harken, harken’. Ik moet bekennen dat het werk in Kruiszwin soms nogal eenzijdig is. Het riet moet gemaaid worden om het gras meer kans te geven. Het maaisel harken we op hopen. Daarna komt de lastdrager (herrie maker), zodat we het kunnen opprikken en afvoeren.

Op het Caloriepad verzamelen voor de laatste klus in 2022.

Voor de laatste werkdag had Pim een variatie op het normale werk bedacht: ‘Op het programma staat het uitgraven van de boompjes links van het Caloriepad richting krakeling en ook het verwijderen van de 9 palen en de 2 schoorhekken in de tweede natuurkern…. met dommekracht en spierkracht, dus met onze sterke mannen, moet dit lukken’.

Zware klus: het uitspitten van de wilgen.

We troffen het die vrijdag 9 december: lekker zonnig winterweer en een volledige bezetting van acht man. Pim verdeelde ons in twee groepjes, waarbij ik me stortte op het uitgraven van de wilgenboompjes.

Merijn is onze vaste fotograaf en cineast. Op de app en facebook trakteert hij ons op een aantal actiefoto’s, vaak ook nog eens met wat lollige tekst. Een uurtje na de klus had hij z’n verslag al gemaakt: ‘Goede morgen uit een wit bevroren natuurgebied Kruiszwin…. Palen verwijderen verliep vlot en wij waren vrij vlot klaar. Ik had het deze dag druk, want moest foto’s maken en tegelijk helpen palen verwijderen. Poehpoeh. Wij waren voor de koffie klaar en vertrokken dus naar de koffietafel. De andere groep had met de bomen meer moeite…..’

De complete Kruiszwin vrijwilligerploeg in beeld: Sipke, Pim, Hans, Cor, Merijn, Dick, Perry en Ab, tijdens het meest belangrijkste moment: de pauze.
Even magen vullen….

De pauze is absoluut het belangrijkste moment van onze klusochtend. Hier nemen we uitgebreid de tijd voor, we drinken koffie onder het genot van lekkere koek (meestal appeltaart).

Merijn, die alles digitaal vastlegt en er een lollig verslag van maakt.

Merijn in z’n verslag: ‘Dick had voor de koffie een overheerlijk appelgebak met goede slagroom geregeld. Was dus weer een toppertje. Even stand van zaken besproken en wat we na het reces gaan doen. Eén van de belangrijkste punten was de bikkels man-cave bieravond’.

Samen met boswachter Chris even appeltaartsmullen met Pim, Dick, Perry, Sipke, Cor en Hans.

Goed verwoord Merijn! De gezelligheid en het vrijwilligerswerk bij het Landschap gaan hand in hand. Komende donderdag zijn we uitgenodigd voor de jaarlijkse kerstborrel, daarna houden we even rust en gaan er in januari weer flink tegenaan!

Één reactie op “Landschap ’s vrijwilligerswerk 2022: harken, rooien en palentrekken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *