Categorieën
Diversen Natuur Reisverslag Roeifietsen

Eco Kathedraal Mildam

Op reis doe je enorm veel indrukken op, die als je thuiskomt als een film herhaald. De meest bijzondere belevenis was de Eco Kathedraal in Mildam die ik pas gezien heb. In m’n vorige blog schreef ik een paar regels, hier wat meer info.

Leve Google en YouTube, want tik je Eco Kathedraal in en je wordt veel wijzer. In geen enkel toeristisch blad had ik erover gelezen, gelukkig wist Ingmar van het bestaan. Mildam lag aardig op de route, dus roetste we er even heen en bekeken de tuin. Onvoorstelbaar wat je daar ziet. Zonder voorinformatie denk je: ‘wat verschrikkelijk veel werk’, ‘waarom doet zo’n man dat’, ‘welke bedoeling heeft hij’. De bouwer kunstenaar Louis Le Roy heeft er 30 jaar aangewerkt (met hulp van vrijwilligers). Inmiddels is Louis overleden en zijn bouwwerken worden door de natuur overgenomen, wat vast zijn bedoeling is geweest. Het deed me denken aan de Maya ruïnes in Mexico.ecokat3

eco kath.trapDe slingerende paden waren overwoekerd met planten en het was net of we ontdekkingsreis waren, Na afloop nog leuk nagepraat met een Alkmaars gezin die (uiteraard) onze roeifietsen aan het bewonderen waren. De man was ook ligfietser en had deze voorlopig bij een kennis gestald. Waar? Jawel in Anna Paulowna, de wereld is klein….

Wikipedia schrijft het volgende over Ecokathedraal

De Ecokathedraal, gesitueerd even ten noorden van Mildam, is bedoeld als een werkplaats waar langdurige processen tussen mens en natuur worden bestudeerd. Door stoeptegels en ander overtollig bouwmateriaal op bijzondere wijze opeen te stapelen kan de flora en fauna zijn natuurlijke gang gaan. De eerste eco kathedraal is gelegen op een perceel grond te midden van de bossen van Mildam, gemeente Het project is in de jaren zeven gestart door filosoof/’ecotect’/landschapsarchitect Louis le Roy (1924-2012). De bedoeling is dat het project tot het jaar 3000 blijft duren. Deze tijd is namelijk nodig om de processen te kunnen bestuderen die eindeloos doorgaan. Om de continuïteit te waarborgen is in 2001 de Stichting Tijd opgericht, die ook als doel heeft om vergelijkbare processen te starten in binnen- en buitenland. In 2008 is voor het terrein waarop de eerste Ecokathedraal gebouwd wordt een officieel bestemmingsplan “Ecokathedraal proces” goedgekeurd door Provinciale Staten, wat de weg vrij maakt voor vergelijkbare projecten in Nederland.

Op YouTube zijn interessante filmpjes te zien, o.a. deze van Tom Schulte:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *