Categorieën
Muziek

Zing lekker Nederlands, dan snap ik het….

Nederlands luisterliedjes, ik ben er altijd een liefhebber van geweest. ‘Mijn ervaring is dat je dichter bij de ziel van de mensen komt wanneer je in het Nederlands zingt’, dat zegt Henk van Kuijk de organisator van een luisterconcert in het theater zaaltje van School 7.

Zaterdagmiddag was ik erbij in de ’s werelds mooiste bibliotheek School7 van Den Helder. Het werd een opmerkelijke luisterervaring, Hoe kan het anders als je Henk van Kuijk heet, de vader van BN’er Jasper van Kuijk. Henk ken ik al van de tijd dat ik bij de krant zat. Hij vond mijn roeifietsen zo bijzonder, dat hij er een hoofdstuk over schreef in z’n boek. Henk is naast schrijver en docent ook musicus en zingt in de stijl van Cornelis Vreeswijk. Een man met goede smaak dus. Voor de biep heeft hij een negental groepen/solisten geselecteerd die 18 zelf geschreven Nederlands liedjes vertolkten.

Het meest bijzondere van het optreden vond ik de verscheidenheid van zangers bijvoorbeeld het laatste optreden: Kompas NoZw, Robin en Bart uit Purmerend die maritieme rap zongen. Achteraf spreek ik de jongens nog en vertel dat mijn Brigit ook dit repertoire doet, alleen het rappen moet ze nog leren…

Bij de start van het concert dacht ik ‘Aiai, zit ik wel bij het juiste concert, kan ik nog naar huis….?’ Bij het derde optreden ging het gelukkig helemaal de goede kant op. Nienke Staal speelde op haar elektrische piano een paar liefdesliedjes. Ze raakte mijn gevoelige snaar, zoals met het liedje ‘Dan zal ik dromen van jou’ (onderaan dit bericht te horen). Later hoor ik van haar dat ze van een muzikale familie komt, haar broer is Roon en haar oom de Groninger zanger Ede Staal. Tsja, de appel valt niet ver van de boom…

Ook het optreden van Dick Groot uit Texel was mooi en emotioneel. Normaal zingt hij covers, zie https://www.dickgroot.com/ maar dit nummer had hij geschreven vanwege het overlijden van een goede vriend en band lid Jos. Na zes jaar zong hij het nummer nu voor de tweede keer. Het ging hem niet makkelijk af, misschien daarom wel zo mooi….?

Bij het drietal Café Wehmut werd ik door het populaire praatje van de gitarist afgeleid. Dat ging nergens over, maar de zanger Michel van Dijk maakte dit ruimschoots goed. Zoals het weemoedige liedje ‘Droom dan, Lotte’. Op You tube luister ik achteraf deze mooie nummers: https://www.youtube.com/watch?v=-ug7p8NoP1U

Vertederend vond ik het optreden van de Zweed Mattias Mattsén, ook een bewonderaar van Cornelis Vreeswijk. Hij ontmoette zijn vrouw Janet tijdens z’n studie en woont nu 15 jaar in Nederland. Met vertaalhulp van Janet zong hij het drinklied ‘Wat is er gisteren gebeurd’. In dezelfde sfeer als Vreeswijk met een grappig accent. Gefilmd door zijn vrouw: https://www.youtube.com/watch?v=kPoGzE1VECM&feature=share&fbclid=IwAR3UCLjbsSZ9TNsAy5MB9bHCLSq9FGUux_0otmH4OqawXhjlKmmq6GFZq8Y

Zelf maakte ik deze opname van Nienke Staal, het beeld is helaas onscherp, het is de muziek en tekst die mij raken!

Één reactie op “Zing lekker Nederlands, dan snap ik het….”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *