Categorieën
Familie Muziek NTKC kampeerclub NTKC kampeerclub

Warm welkom in de wereld van de NTKC

Kamperen in de natuur op stille terreintjes. Dat doe ik al jaren bij de organisatie ‘Natuurkampeerterreinen’, bekend van het Groene Boekje. Dit jaar heb ik de NTKC ontdekt, die nog mooiere terreintjes heeft. Voor maar vier euro staat je tent er voor een nacht, maar dan moet je wel lid zijn van dit bijzondere cluppie. Deze week kreeg ik de kans om precies te ervaren hoe dat nou werkt bij de NTKC….

Mijn lidmaatschap valt onder afdeling Kennemerland die de terreinen Texel en Limmen onder z’n beheer heeft. Via secretaris Harm kreeg ik de uitnodiging voor de najaarsledenvergadering in het dorpshuis van Castricum. Twintig 60+ mannetjes en een verdwaalde vrouw/jonkie ontmoette ik er. Naast mij zat een echte die-hard, Frans, oud bestuurslid en zeker al 40 jaar lid van de club. Hij was ook lid van de commissie ‘promo plus’, welke nieuwe leden begeleidt. De avond verliep in een gemoedelijke sfeer, waarbij iedereen zijn zegje kon doen. Voorzitter Wim vertelde, dat het terrein Limmen verkocht gaat worden en dat er gezocht wordt naar een nieuwe plek. De optie Waarland, gelegen aan kanowater, blijft onzeker, omdat de eigenaar niet weet wat hij met deze prachtige plek wil. Michaël, actief met bush-craft, opperde dat uit dit wereldje nieuwe leden kunnen komen. Het kanoweekend dat Harm in september organiseerde was geen succes, hij was de enige deelnemer. Wij (Ingmar en ik) namen het stokje van Harm over en gaan het volgend jaar in mei proberen.

Bushcrafter Michaël en Haarlemse Frederiek verslepen de takken naar de haag

Naast vergaderen kon ik ook de handen uit de mouwen steken. Het bestuur had op locatie Limmen een werkweekend georganiseerd om het terrein winterklaar te maken. Het deed mij denken aan het werk dat ik bij Vobula in de zomer doe. Lekker kamperen en samen in de natuur werken. Vrijdag reed ik op de M5 ligfiets naar Limmen en trof er vijf tentjes aan, allemaal mannen. Kampmeester Daan, met sigaar, verwelkomde mij de volgende ochtend met een lekkere bak koffie. Intussen waren nog tien NTKC leden bijgekomen, waarvan de helft ook bleef kamperen.

Kampmeester Daan ‘Sigaar’, dit keer op heet trekkertje.

Op mijn veldje zetten Frederiek en Anke uit Haarlem hun tentjes neer. Even verder staat de MSR tent van Bas uit Voorhout. Hij is lopend met rugzak van station Castricum gekomen. Hij doet vaker werkklussen op andere terreinen en was voor het eerst in Limmen. Op het grote veld zie ik de schoorsteen roken van Alkmaarder Michaël. Met z’n hondje Happy kampeert hij onder een luifel in de open lucht en verwarmt hij z’n plek met een kacheltje.  Naast hem kamperen Menno en Tineke uit Koedijk  in een caravan een stuk luxer.

Zeldzaamheid een caravans op het terrein. Terreincommissaris Bas verdeelt het werk.

Caravan kamperen was vroeger ondenkbaar bij de NTKC, maar de regels zijn een stuk soepeler geworden. Als je zeven jaar lid bent en ouder dan 50 jaar mag de sleurhut meekomen. Ook de hoogte van een tent was voorheen aan een maximum gebonden. Gelukkig is die regel geschrapt en zijn tipi tenten toegestaan.

Werken in de natuur, mijn favoriete bezigheid nu ook bij de NTKC

Terreincommissaris Jan-Willem heeft zijn taak overgedragen aan het duo Bas en Bart. Jan-Willem heeft het zes jaar gedaan en ik merk dat hij het beheerswerk behoorlijk serieus neemt. Van Bas krijg ik de uitleg welke klussen er op gepakt kunnen worden. Samen met de andere Bas en de-man-in-overal stort ik me op de snoeihout.

Ook een mooie klus in Limmen: de paddenpoel schoonmaken.
Deze harde werker zorgde voor hout op het kampvuur.

De takken knippen we kleiner en worden naar een haag gesleept, terwijl de-man-in-overal het dikke hout in stukken zaagt voor het kampvuur. Hierna mag ik een bomenhaag inkorten tot borsthoogte. Kees uit Broek op Langedijk en Anke hebben zich bij mij gevoegd. Anke is professioneel fotograaf en ook lid van de Wereldfietser. Mooie foto’s die kan ik wel gebruiken (dank je Anke!)

Niet onbelangrijk: de koffiepauzes! Tweede van rechts velo-mobiel-rijder Kees.

Tijdens de koffiepauze vraagt ene Kees: ‘Ben jij toevallig een roeifietser?’. Kees blijkt een fanatieke velomobieler uit Heerhugowaard te zijn. Hij leest m’n blog en is er zelf ook actief mee bezig. Net zoals bij Vobula gebruikelijk is, wordt er ’s avonds een kampvuur gemaakt. Met een voorraad bier en Tuc koekjes schuif ik aan bij o.a. Michaël en Daan. Het blijkt dat we opvallend veel gezamenlijke interesses hebben. Michaël is ook kanovaarder en heeft de Hunze op z’n verlanglijstje staan. Onze Ally kan best nog wel eens gezelschap krijgen….

De belangrijkste taak voor zondagochtend: genieten van het zonnetje en bijpraten.

Zondagochtend wordt het harde werken op een laag pitje gezet. De pan met maaltijdsoep van Tineke moet eerst leeg en met haar man Menno raak ik niet uitgepraat over hun reisavonturen. Na het houtkloven samen met Bas, was het rond 13 uur tent opbreken. Na het natte weekend ging eindelijk de zon gaan schijnen en kon de M5 weer gepakt worden.

Gerda en Gerard als het duo “2G’s’ tijdens hun huiskamerconcert

Dit keer als bestemming Akersloot voor een huiskamerconcert. Een culturele tip van Gerard & Gerda. In hun huis hadden ze de primeur: het duo ‘2G’s. Die neef Gerard heeft artiestenbloed en gaf met zijn Gerda een leuk optreden. Het evenement heet ‘Walk-in concert’ en bestaat al jaren Inmiddels zijn in 20 huiskamers 20 muziekgroepen te beluisteren. In een flyer vind je gemakkelijk welke bands waar spelen. Oei, keuze stress, want welk duo is net zo leuk als de 2 G’s? Ik kreeg de tip om naar de countray/folk groep The Visitors te gaan. Locatie aan de rand van Akersloot in een mooie boerderij waar ik nog net een plek bemachtigde. Het was inderdaad een gouden tip, genieten! Na afloop spreek ik gitarist Gert-Jan. Hij woonde in Den Oever en speelde tig-jaren terug  in de bands Sesam en Redpoint, die ik als jochie van twintig op mijn favoriete lijstje van regionale bands had staan…. The Visitors speelde o.a. een cover van Townes van Zandt ‘If  I needed you’ hieronder te beluisteren:

2 reacties op “Warm welkom in de wereld van de NTKC”

Goed bezig!
Het lijkt me trouwens dat zo’n tipi de ideale vorm heeft voor natuurlijke ventilatie. Warme vochtrijke lucht zal spontaan naar boven stromen en zo condensatie tegen het tentdoek voorkomen (als die er aan de bovenkant uit kan)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *