Categorieën
Reisverslag Roeifietsen

Leren roeifietsen voor Belgisch bier

Twee maanden terug kreeg ik een bijzonder verzoek. Kees Looijesteijn wilde z’n vrouw Maria Doedens blij maken met een ludiek cadeau: een aantal roeifiets-lessen. Of ik daaraan wilde meewerken….? Vandaag kon ik haar nieuwe roeifiets bewonderen. Lees hoe het roetsen haar is vergaan.

Kees had jaren terug op een regenachtige zondag al eens mijn roeifiets geleend. ‘Waar koop je zo’n ding Cor?’ . Ik temperde Kees z’n enthousiasme ‘Ga er eerst eens een tijdje op oefenen’. Helaas lukte Kees het niet om erop te rijden en teleurgesteld gaf hij m’n roeifiets weer terug. Het verbaasde me daarom dat zijn vrouw Maria ook roeifiets-liefhebber was. Met het leren roeifietsen fiasco van Kees in m’n achterhoofd, dacht ik het voor Maria beter aan te pakken.

Als cadeau maakte ik een tegoedbon met de tekst waarin ik de ‘cursus’ beschreef: ‘Eerst leer je op de M5 ligfiets hoe je je evenwicht bewaar, daarna geeft Cor je de fijne kneepjes van het roeifietsen om tenslotte op eigen houtje een roeifiets toertocht te maken’. Over het tarief van deze cursus waren we het snel eens: ‘Wij roeifietsers promoten graag het roeifietsen en worden uitsluitend betaald in Belgisch bier’

De eerste les op de M5 was geen succes. Doordat ik de trapstang had ingekort, was de ketting te lang en liep vast op de derailleur. Maar ook had Maria veel moeite met wegrijden en het onderstuur. Gelukkig kon ik de M5 shock proof van Ingmar lenen. Dit type is lager en heeft een bovenstuur, waarop zij een tijdje kon oefenen. Handig dat hierop ook spd pedalen zitten, waarmee Maria het in-klikken leerde.

Hierna kwam het tweede deel van de cursus: leren roeifietsen. Het evenwichtsprobleem had Maria onder controle, nu nog in plaats van trappen, leren trekken/duwen. Ik wist intussen dat Maria geen natuurtalent was in nieuwe bewegingen aanleren, dus ook dit ging haar niet makkelijk af.

Maria is echter een échte doorzetter. Ik ken haar nog van mijn Dokev atletiek tijd. Na een hardloopcursus werd ze in 1997 lid. Eigenlijk vond ze lopen een belachelijke bezigheid: ‘Ergens heen lopen en dan het hele eind op niks af weer terug. Of nog dommer rondjes’. Toch is ze het hardlopen tot op de vandaag trouw gebleven, dus mag je gerust stellen dat Maria een bijter is!

Uiteindelijk zijn we de lessen gestopt, nadat ze met één been heeft leren roeifietsen. Vorig week was het moment dat ze bij Derk Thijs haar nieuwe roeifiets kon ophalen. Trots vertelde ze me vandaag dat ze voor het eerst met beide benen heeft geroetst. Voor samen een tochtje, moet ik nog even geduld hebben. De feestelijke diploma uitreiking hebben we gezellig gevierd met o.a. Belgisch bier drinken. De overvloedige voorraad die ze ingekocht had, mocht ik meenemen als beloning. ‘Vergeet de flessen voor Ingmar niet, voor het lenen van zijn fiets’. Geen zorgen Maria: hoewel de houdbaarheid lang is, zullen die waarschijnlijk dit jaar ergens bij een kampvuurtje door ons gedronken worden…..!

2 reacties op “Leren roeifietsen voor Belgisch bier”

Wat een verrassing dat Maria deze stap durfde te nemen om je voort te bewegen op een roeifiets. Zowaar geen sinecure!!
We hebben haar diverse keren op het fietspad langs de lage dijk zien stoeien met een bijna onmogelijke beweging! Geweldig dat het gelukt is. En krijgt als beloning een eigen roeifiets van Kees 🤗👌
Ik word ook helemaal enthousiast! Geef je nog meer cursussen Cor!?
Je sportvriend van weleer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *