Categorieën
Familie MeerBomenNu Natuur

Trots om wat je doet

Bij het opstaan vanmorgen even kijken wat Facebook te bieden heeft. Een aanstekelijk filmpje van onze gemeente trekt mijn aandacht. Wethouder Maarten Versluis vertelt enthousiast over wat Probedrijven zijn. Het doet me direct denken aan een ontmoeting van twee bijzondere mannen vorige week. Eddy en Harry, beide super trots op wat ze doen: vogelhuisjesmaken!

Vrijdag was ik in de Beeldentuin in Garderen om te zien wat voor moois je van hout kan maken. Ik was er met Wim, Teun en Judith als toetje van ons uitstapje. De houten beelden maakten veel indruk op mij en brengen me op ideeën.

Houtkunst van de beeldentuin, ongelofelijk maar waar alle dieren uit één boomstam gesneden!

‘Zo’n plantenbak van een holle boomstronk, dat kan ik ook maken’. Ik zet hem op de foto. Bij een woeste houten beer komt het sterke verhaal van Teun: ‘Met zo’n beer heb ik op de kermis gevochten….’. 

Op de foto trotse Eddy en blije Wim met zijn nieuwe vogelhuisje.

We slenteren nog even verder en belanden bij het ‘winkeldorp’. De vogelhuisfabriek van Eddy trekt onze aandacht. Wim is het winkeltje binnengelopen en praat met Eddy: ‘Ja, alles wat hier staat heb ik gemaakt. Vandaag heb ik nog veertig vogelhuisjes gemaakt’. Eddy is niet onbescheiden en super trots op wat hij maakt. Wim koopt een huisje en samen zet ik ze op de foto.

Harry, de buurman van Rennie fanatiek bezig met één van zijn creaties.

Toevallig kom ik twee dagen een zelfde bevlogen man tegen die vogelhuisjes maakt. Zondag ben ik bij mijn zus Rennie in Noorderhaven en loop het schuurtje binnen om de duo-bike te pakken. Hier tref ik haar buurman Harry, die aan het knutselen is met hout. Hij draait net met zijn accuboor een schroef in een zelfgemaakt tafeltje. ‘Goed bezig Harry, heb je dat vogelhuisje ook gemaakt?’. Ik wijs naar z’n terras waar een aantal knutselwerken staan. Rennie ziet ons praten en vraagt brutaal: ‘Kan je ook een nieuwe kapstok voor mij maken?’. Harry houdt de boot bij z’n buurvrouw nog even af: ‘Dat weet ik nog niet hoor, ik heb nog genoeg te doen….’.

Het vogelhuisje van Eddy gekocht door Wim.

Op de reclame flyer lees ik over het succes van Eddy’s vogelhuisjesfabriek. ‘Aangenaam Eddy Bronkhorst….. werken met hout is al jaren zijn grote hobby. Eddy heeft een licht verstandelijke beperking en maakt al jaren nestkastjes. Het hout wordt voor Eddy gezaagd, maar verder doet hij alles zelf. Van boren, schroeven en schuren tot de dakbedekking plakken. Dit alles doet hij in zijn eigen winkel, zodat de klanten het kunnen zien’. Hij heeft zelfs de Uddelse krant ermee gehaald. Zou zoiets voor Harry ook wat zijn? Ik zal de flyer aan de dagbesteding van ’s Heerenloo geven. Het trotse gevoel dat Eddy krijgt van z’n werk gun ik Harry ook!   

Het filmpje van de Gemeente Hollands Kroon na het bezoek van de Probedrijven in Schagen zie: https://fb.watch/jKhiZ1sJEG/

Één reactie op “Trots om wat je doet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *