Categorieën
Concertverslagen Muziek

The Fishermans Friends uit de Polder

Een stelletje eigenwijze vissers uit Cornwall zingen op de kade. Herkenbare type’s: ruige baarden, dikke accenten en harde gezichten. Maar geluid produceren kunnen ze!  Volgende week ga ik naar de film ‘Fisherman’s Friends’: maritieme volksmuziek met een luchtige ‘feel good’ verhaal. Zal vast leuk worden, maar het échte maritieme muziekfeestje werd zondag 13 oktober gevierd in Appingedam!

Die vissers uit de film, zijn in dit geval drie bevriende muziekgroepen uit het shanty wereldje: Seyl en Treyl uit Oudewater, Three of Us uit Anna Paulowna/Den Helder en Stowaway uit Appingedam. Hun gezamenlijk optredens noemen ze ‘maritieme-folk festival’ en was voor de derde keer. Het werkt als een estafette stokje. Eerst een thuisoptreden (Oudesluis in 2016), vorig jaar naar Oudewater en nu dan Appingedam.

Jaap, Willy en Jan van ‘Stowaway’

Mijn Brigit is al jarenlang een echte liefhebber van dit genre. Bij de meeste optredens hoor ik achteraf haar belevenissen en af en toe mag deze trouwe fan mee op reis. Haar muziekvriendjes kennen mij inmiddels ook een beetje.

Hans, Hilde, Janet, Jan en Arie van ‘Seyl & Treyl’

‘Ben je niet op je roeifiets gekomen?’, zegt Jaap van Stowaway als we gezellig aan een bakkie zitten, na een ritje van 2 uur in de luxe bolide van Willem.

Brigit, Daan en Willem van ‘Three of Us’

De optredens waren in de huiselijke theekamer van ‘Hof van Daam’ van Appingedam. Buiten regent het pijpenstelen, maar gelukkig laat het publiek het niet afweten. Niet elk optreden loopt foutloos, maar wat geeft het als de sfeer ontspannen is….

Zowel voor als na het optreden lekker gezamenlijk smullen!

Na de toegift is het moment om nog eventjes lekker in het wild te zingen, terwijl luisterend publiek tevreden huiswaarts keert. De muzikanten en hun fans worden na afloop nog getrakteerd op een heerlijke Oudhollandse stamppot. Thuis gekomen was het weer voorlopig teren op het nagenieten. Met behulp van de foto’s en filmpjes gaat dat vast goed komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *