Categorieën
Natuur Rijk aan het Wad / Michaëlshof

Thank God it’s Monday

Er zijn tijden dat ik blij was, dat de werkweek erop zat. Eindelijk vrijdag, genieten van het weekend. De tijden zijn veranderd. Niet dat het weekend beroerd is, maar de maandag is bij mij heilig verklaard: dan is het tuindag bij ‘Rijk aan het Wad’ op Wieringen.

Vier jaar was ik op die plek actief, toen het nog ‘Michaëlshof’ heette. Helaas de drijvende kracht Michaël Schouwenaar overleed in december 2018 en zijn landgoed bij Vatrop werd verkocht. Inmiddels ben ik met vijf anderen sinds januari bij de nieuwe eigenaren aan de slag. Dat was in het begin best spannend: het wordt natuurlijk nooit meer zoals vroeger.

Het huisje van Michaël is prachtig opgeknapt en van de zomer zijn Marja en Teun er gaan wonen. Marja is mede-eigenaar, beginnend tuinierster met hart voor permacultuur. Dat zit dus wel goed, maar klikt het met ons? We zijn nog maar net een paar weken gestart als zij in januari mailt: ‘Als jullie morgen aankomen, schrik niet. We zijn begonnen met het rooien van wat slechte bomen. Ook is de overkapping bij de pizzaoven verdwenen. Er wordt gewerkt met groot materieel’.

Oei, goed dat Marja ons een waarschuwing stuurde, maar die opruiming was wel nodig. Eén van ons eerste klussen, was het snoeien van de fruitbomen in de boomgaard. Ook kon ik mij lekker uitleven op de takkenril en het mulchen van de hooibalen. Af en toe hielp José (zus van Marja) ons en kwam haar belevenissen vertellen van haar woongemeenschap Frijlân bij Leeuwarden.

In het voorjaar kregen we te maken met het corona-virus. Einde van het knuffelen, dat we nog uit de tijd van de Michaëlshof over hadden gehouden. Gelukkig deed Marja niet aan de lockdown en ging het tuinen gewoon door. Ze mailt: ‘Het sociale laten we achterwege en misschien zoveel mogelijk in de buitenlucht koffiedrinken zodat we niet te dicht op elkaar zitten…’.

Inmiddels kijken we terug op een prachtige zomer en genieten élke maandag van het mooie weer en het prachtige plekje. De oogst was aardig, maar zou veel beter kunnen. Jammer voor de boerenkool, maar de fazanten en hazen gunnen we ook wat.

Vorige week kregen we van de Dijkgatshoeve zes hooibalen.  Permacultuurders weten het: de aarde moet bedekt blijven. Dus genoeg werk voorlopig om te mulchen, wat goed is tegen onkruid en uitdroging grond.

Het buitenleven bij ‘Rijk aan het Wad’, heerlijk! Maar ook het voorafje en toetje zijn niet te versmaden. Meestal ’s morgens windje in de rug een uurtje roetsen naar het geheime eiland Wieringen. Terug met het zonnetje in m’n snuit lekker uitbollen op de Waddenzeedijk. Was het maar weer maandag…..

4 reacties op “Thank God it’s Monday”

Wat een heerlijk stukje proza, Cor! Complimenten dat je het jaar zo mooi hebt samengevat. Ik ben erg blij en dankbaar met zo’n mooi stel vrijwilligers!

Wat prachtig geschreven Cor! Wat verzetten jullie een werk op de maandagen en wat wordt het mooi. Hoop snel weer eens aan te sluiten. Groet, Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *