Categorieën
Familie

Straffe Hendrik als beloning voor duo-bike rit met Rennie?

Hoeveel kilometers kan ik met de accu van de elektrische duo-bike rijden? Zaterdag met zus Rennie een nieuw record gevestigd: Van Julianadorp via de kust naar Callantsoog en weer terug en de accu deed het nog! Dat is toch even 18 kilometers. Het lijkt weinig, maar vergis je niet. De duo-bike is ’n zwaar kreng en zonder ondersteuning kan je beter lopen.

Maar voor het zover is, dat we dus samen wegfietsen, eerst even ’s morgens bellen met zus: ‘Ha Ren, nog wilde plannen?’. ‘Nou, ik ben net m’n bed uit, eerst ’n bakkie, dan ’n sjekkie’. Geen verrassende antwoorden, maar dat ben ik gewend van haar. Ze woont al zo’n dertig jaar in Noorderhaven en zolang er voor haar ‘natje en droogje’ wordt gezorgd, vindt ze het wel best. Ik probeer elke zaterdag op bezoek bij haar te gaan en doe graag iets actiefs. Sinds ze op de groep van Kastanjehout woont, kan ze de duo-bike lenen. Voorheen reden we elk op aparte fietsen en dat gaf vaak hommeles. Ze hield het tempo niet bij, waardoor ik haar moest opduwen of ze was zo ‘uitgeput’ dat ze letterlijk neerstortte in de berm. Met de duo-bike hebben we daar geen last meer van. Je bent onlosmakend met elkaar verbonden en tijdens het fietsen kan je lekker bijkletsen.

‘Van m’n verjaardagsgeld kunnen we onderweg bij een strandtent opsteken’. Ja, Rennie weet van het leven te genieten. Nou weet ik uit ervaring dat zo’n puntje appeltaart het lekkerste is na een pittige kracht inspanning (honger kweken). Voor het eerst gingen we bij de kust niet rechtsaf (het korte rondje), maar linksaf naar Groote Keeten. Helaas, het horeca tentje hier is nog gesloten. Dan maar doorrijden naar Callantsoog, waar er meer keus is in appeltaart leveranciers. We strijken neer en laven en voeden ons. Hier wordt ook mijn verjaardagscadeautje besproken. 

Rennie ziet de bierkaart en komt op een geweldig idee: ‘Ik maak een bier-waardebon, die je hier kunt inwisselen’. ‘Hartstikke leuk zus! Ik zorg dat je een foto van mij krijg voor op de bon’. 

Gelijk een selfie gemaakt van de Straffe Hendrik Quadrupel en voor degene die niet weet waar ik het over heb, deze smaaksensatie ga ik straks meemaken: het aroma van dit donkere bier is kruidig en elegant met licht geroosterde toetsen. Gebrouwen met een geraffineerde melange van speciale mouten krijgt het een complex karakter, dat een zuivere droogheid combineert met toetsen van koriander, donker fruit, anijs en geroosterde kastanje. De afdronk is licht stroperig. Dankzij de hergisting op de fles wordt een levend bier gecreëerd dat een smaakevolutie kent over meerdere jaren. 

Oei, oei was het maar vast 22 december…….! Terugrijdend naar huis, heb ik bij de kringloopwinkel in Anna Paulowna voor twee euro alvast een paar andere cadeautjes gekocht. Een waardige afsluiting van een lekkere dag met zus-op-pad! Deze 3 tweedehands pareltjes vond ik:

– De LF1 Noordzeeroute (Den Haag naar Boulogne sur Mer/Frankrijk)

– De Groene valleien fietsroute (Boulogne naar Luxemburg)

– Katharen-Basken fietsroute (van west naar oost langs de Pyreneeën)

Die ga ik zeker de komende jaren gebruiken! En tenslotte een cd die ik ooit ontdekte bij de bibliotheek: De Corsicaanse groep ‘I Muvrini’. Dus in plaats van een copy heb ik nu de originele cd (A Strada) met songteksten. Degene die I Muvrini niet kennen, luister en geniet:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *