Categorieën
Croon & Bergh / Dijkgatshoeve Natuur

Smullen die speklapjes van het kampvuur

Donderdag Ingmar op de app: ‘Marieke en ik komen ca 18.00 picknicken. We nemen ratatouille, speklappen en broodjes mee. Plus bier met rendement van 10,5 %. Ik blijf daarna hangen. Marieke niet’. Da’s mooi man, die net gekochte maaltijdsalade blijft dicht. Koken op het kampvuur is het toetjes van mijn tweedaagse kampeeravontuur.

Het weerbericht beloofde eind van de week lekker zonnig weer, dus waarom binnenblijven? Naar mijn geheime kampeerplaats C & B te B. roets ik woensdagochtend er binnen een uur heen. Mijn tuinmaat Madeleine is al op de kwekerij om de haag te snoeien. Samen lopen we een rondje om de beste kampeerplek te vinden. Tegenover het kastanje bos naast de takkenhaag? Of verscholen achter heb bosje van de doornloze braam? Of bij de vuurplaats achterin?

Drie top-plekkies, ik kies voor de vuurplaats. Maar dan moet nog wel eventjes met de bosmaaier gewerkt worden om meters brandnetels en gras kort te wieken. Het resultaat van een uurtje maaien: mijn zelfgemaakte bankjes met kampvuurhout zijn weer zichtbaar en achterin een mooi stekkie voor de Watersnip.

Deze katoenen de Waard tent is al dik 30 jaar oud en komt sinds kort af en toe weer van zolder. Negen kilo, eigenlijk te zwaar voor fietskamperen, maar veel te mooi om niet te gebruiken. Door het gewicht laat ik mijn kookspullen thuis en maakt gebruik van de waterkoker bij C & B. De lunch is daarom simpel: noedels, oplos-soep en brood.

Wanneer ik ’s avonds m’n kampvuur aansteek, stuur ik via app een foto: ‘Daar staat-ie de Watersnip tot vrijdag te bezichtigen bij het kampvuur, zelf je drankje meenemen’. Net als ik rond tienen m’n tanden gepoetst heb krijg ik respons. Neef Gerard belt of er nog plek is voor zijn opgooitentje. Tuurlijk kan dat, mits je bier meeneemt. Ook Ingmar reageert: ‘Kan ik om 11 uur nog langs komen waaien?’. Dat spannende boek gaat niet gelezen worden. Ik gooi nog eens wat extra houtblokken op het vuur en even later verschijnt Gerard met een grote grijns. Hij heeft het geheime adres gevonden en ook aan zijn Gerda verklapt. Even later is Ingmar er ook. We vieren de avond met tukkies, bier en sterke verhalen.

Omdat veel goede dingen uit het leven uit tweeën bestaat, boekt Ingmar de volgende nacht nog een overnachting. Samen met zijn Marieke trakteren ze me op het avondeten dat op het kampvuur wordt bereid. Een ouwe koekepan, vier stapels stenen worden opgestapeld en een ijzeren rooster erover. Smullen die speklapjes van het kampvuur! Ook erg lekker was het ‘stookolie bier’ van een brouwer uit Limmen.

De twee bomen voor de hangplek van Ingmar waren gelukkig snel gevonden. Een mooie generale repetitie voor de levensgenieter, want volgende week gaat hij op wandeltocht door de Morvan in Frankrijk.

Dinsdag maak ik met Bartel de afspraak om onze roeifietstrektocht naar België bij C&B te bespreken. Dan kan hij gelijk ervaren hoe leuk het is om fikkie te steken. Als maaltijd eten we voor 100% uit de moestuin: uien, aardappelen, wortelen en bieten. Heerlijk!

’s Avonds kwam Ingmar natuurlijk ook weer even langs, waarbij het betere bier rijkelijk stroomde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *