Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Oogsten in Geestmerambacht: gezellig!

Spade, regenkleding en twee koffie thermoflessen in de kofferbak, het oogstfeest kan weer beginnen. Het recreatieschap Geestmerambacht, op de fiets 1,5 uur, wat ik vorig jaar nog deed. Die auto maakt me een tikkie lui,  maar het plezier van deze MeerBomenNu dag was er niet minder om.

Wanneer ik als eerste aankom, zie ik even later Derco aankomen. Hij wel op de fiets de bikkel, daarna is het parkeerterreintje snel vol met hoofdzakelijk bekende MeerBomenNu spitters: Joke, Afra, Trudy en Wim.

Judith is de oogst coördinator, rechts Thijs.

Roald met z’n blauwe bus, die ik woensdag trof in het Ananasbos, was er ook weer. Altijd leuk om ook weer nieuwe oogsters te ontmoeten. Dit keer Annelies, Alexandra en Thijs, ze komen uit de buurt en kennen al de klappen van de spade. De baas Judith is ook, op de fiets vanuit Koedijk, ze gaat vandaag de oogst leiden. Ze heeft wat voorbeelden van takken meegenomen, zodat we de soorten vast herkennen. Als ze denkt dat ze klaar is met haar inleidende praatje, denk ik de lollige broek uit te hangen en vraag ‘Waarom doen we deze gein eigenlijk, Judith’. Ze lacht: ‘Dat mag jij ons maar even komen uitleggen, Cor’. 

Ik heb heb er echt zin vandaag om me lekker uit te leven in de natuur van Geestmerambacht. We zijn met een flinke groep van elf spitters.

Afra met de kruiwagen proviand.

De spades en rugzakken met proviand laden we op de kruiwagen van Roald. Uiteraard het handige tafeltje van Wim en nog een 2 stoeltjes voor straks als het koffietijd is.

Nog net 40 jaar oud is het recreatiegebied Geestmerambacht ten noorden van Alkmaar.

Recreatieschap Geestmerambacht deed ik vorig jaar ook om te oogsten. Het natuurgebied ligt tussen de oude Kleimeer en Diepsmeer polder. Door ruilverkaveling in de jaren zestig ging het gebied tussen Koedijk en Broek op Langedijk er heel anders uitzien. Geestmerambacht werd in de jaren tachtig natuurgebied. Het zand dat nodig was voor de wegenbouw werd uitgegraven, waardoor een groot meer ontstond (Zomerdel). Rond dit nieuwe meer werden veertig jaar terug bomen geplant en kwamen wandelpaden. Lekker voor die hardlopers, zwemmers, ATB’ers en honden uitlaters. 

Op de foto’s van Judith: Roald en Thijs. Rechts Joke, Teun en Alex.

Als ervaren MBN’er voer ik de stoet aan met kruiwagen, maar loop gelijk verkeerd. ‘Daar staan geen bomen Cor, je moet aan de andere kant van het water zijn’. Maar ook daar waren weinig zaailingen te spotten Opnieuw werden we door Judith gedirigeerd verder te zoeken. Mijn spitmaat is Roald, we vinden een hotspot en met z’n tweetjes nemen we de Es en Veldesdoorn te grazen. Wim voegt zich bij. ‘Eerlijk gezegd heb ik bar weinig gedaan, ik geniet meer van de natuur om me heen’, bekend hij.

Mooiste moment van de oogstdag, de koffiepauze en koekjes smikkelen.

Hoogtepunt is zoals altijd weer de koffie/thee pauze waar de speculaasbrokken er gretig in gaan. Met Alexandra (zeg maar Alex) maak ik kennis. Drie jaar terug verruilde ze Rotterdam om naar Oudkarspel te verhuizen ‘De herrie-makende studenten werden ons te gortig’. Na nog een half uurtje spitten, sjouwen we de buit richting hub.

Het uitzoeken op soort gaat nogal chaotisch. ‘Wat is dat bosje, is het geteld en kan het al naar de hub?’. ‘Niet naar de hub brengen, wat het moet nog opgeschreven worden, maar waar is Judith nou?

Roald neemt er weer een 100 mee en daar is plotseling ook Gerda van plant locatie van woongemeenschap LiberTerra. Ze is op de fiets maar wil ook meenemen. Thijs en Derco diepen de sleuven van de hub nog even uit, waarna 90% van de oogst ingekuild wordt.

Afra, Trudy, Gerda en Wim.

Nog even een groepsfoto en dan snel naar huis?

Het soep als toetje bij Judith.

Nee, zo’n mooie dag wordt waardig bij Judith afsloten. Helaas de boodschappen van Teun gaan voor, maar met Wim en Derco gaan mee om soep te eten en evalueren. ‘Die knoppen cursus van Bonnie is zeker handig, die gaan we weer plannen…..!’.

Dan nog even de score van zaterdag 6 januari: sleedoorn 163x, veldesdoorn 297x, wilde roos 28x, kornoelje 62x, liguster 50x, aalbessen 30x, kardinaal muts 15x, vlierbes 1x, hulst 5x, hazelaar 2x, es 68x en mix 12x. Totaal 732 zaailingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *