Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Oogsten en planten, maar het aller leukst is bomen uitdelen

Het seizoen van Meer Bomen Nu zit erop! Vanaf november heb ik duizenden zaailingen geoogst. Soms ging de oogst ook direct naar een plantlocatie. Bijvoorbeeld naar Peter Oudshoorn van manege Noot, maar meestal gingen de bomen en struiken naar de tijdelijke opslag, de hub van Schagen aan de Priggeweg 2.

Bonnie helpt een plantster bij de uitdeeldag op 18 februari.

Zaterdag 4 maart was de laatste uitdeeldag in Schagen. Van Bonnie Snoek de kartrekker van MeerBomenNu Noord Holland kregen we de instructie: ‘We hebben weer veel aanmeldingen en gelukkig een grote groep uitdelers dus gaat hopelijk de hub nu leeg’. Die grote groep uitdelers zijn bekenden voor mij. Vaak hielpen ze met oogsten in Noorderhaven of het Ananasbos. Sommige hadden de smaak zo te pakken dat ze ook hielpen met planten.

Na duizenden zaailingen geoogst te hebben was het nu de beurt om te planten in het Ananasbos

Voor mij was verreweg de mooiste oogstlocatie het Ananasbos bij Schagerbrug. Totaal werden hier 2184 bomen en struiken geoogst. Daarom werd het hoog tijd om wat terug te doen voor de eigenaar de NTKC Kampeerclub.

Na het planten is het goed rusten in het Ananasbos vind ik maar ook Wim, Derco, Bas, Madeleine, Mathijs en Trudy.

Op donderdag 2 maart hebben we zo’n 350 zaailingen weer terug geplant. Op verzoek van de NTKC zaailingen uit andere natuurgebieden, dus goed voor de biodiversiteit! Mooi werk dat bomen planten, maar die koffie pauze is voor mij net zo belangrijk (en gezellig!).

De wilgenhaag, Bonnie is er blij mee!

Daarom kwam ik op het idee in de hub van Schagen een koffie/thee plek te creëren. Door de Gemeente was er een flinke stapel wilgentenen gebracht, ideaal voor een wilgenhaag. Samen met Wim gingen we aan de slag. De dikste tenen als staander en de duntjes erom heen, hoe makkelijk is dat. Op de groepsapp laat ik het resultaat zijn. Judith reageert: ‘Wooow, wat een mooie haag, wil ik ook wel in m’n tuin’. Dat fiksen we volgende week voor je Judith!

Vanuit de hub worden zaailingen bij het pad gelegd.

De uitdeeldag van 4 maart heeft nu de hoogste prioriteit. Vorig jaar beleefde ik m’n eerste uitdeeldag en had ik zo m’n twijfels ‘Komen er wel genoeg liefhebbers om onze hub leeg te krijgen?’. Maar gezien het succes van de laatste uitdeeldag op 18 februari, zal het vast weer goed komen.

Wanneer ik om 9.00 op m’n ligfiets kom aanrijden, zijn de voorbereidingen in volle gang. Buurman Louis en Derco zijn een gedeelte van de voorraad vanuit hub naar het pad aan het verplaatsen. Rechts de struiken met soortnamen en links de grote bomen, waar er nog veel van zijn. Het uitdelen begint om 10.00 uur, maar om 9.20 staat er al een stel te wachten bij de ingang. Ze komen uit Anna Paulowna, dorpsgenoten en ik ben de moeilijkste niet. ‘Welke bomen of struiken kan ik gratis aan jullie meegeven?’. Zo kan de ‘bomenadviseur’ even oefenen bij z’n klantjes….

Om 9.30 uur drinken we gezamenlijk achter de nieuwe wilgen haag een bakkie koffie/thee. Hierna geeft Bonnie de laatste instructies. Verkeersregelaar Louis houdt in de gaten dat de auto’s goed geparkeerd zijn. Ruim voor 10.00 uur staat er al een flinke rij afhalers die netjes door iemand van ons wordt begeleid. Het uitdelen gaat als een trein. Een stevige bui zorgt er niet voor dat de animo minder is en rond het middag uur zijn er duizenden bomen en struiken weggegeven.

Blije mensen dankzij MeerBomenNu.

‘Wat een fantastische actie, ik ben zo blij dat jullie dit doen’. Dit soort complimenten horen we voortdurend. Na afloop telt Derco de voorraad in de hub, een gedeelte is nog over. Bonnie meldt: ‘We hebben er zaterdag weer bijna 8000 uitgedeeld. Het totaal aan geplante en uitgedeelde boompjes en struiken komt op ruim 20.000’.

Thuisgekomen zet ik de foto’s op de groepsapp en schrijf: ‘Tjonge wat hebben we toch een gezellig groepje en wat jammer dat het de laatste dag was……’ Samen met Judith plan ik zaterdagochtend 1 april een nazit. Nog één keer komen de bomenredders van Schagen bij elkaar en dan gaan we van de zomer zien welke zaailingen het hebben gehaald…..

Op woensdag ging ik met Teun, Derco en Wim naar Judith, want wat je beloof moet je doen: een wilgenhaag maken. Een leuke klus die voor de helft af is, maar een vlechtheg heeft geen haast, dus wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *