Categorieën
Natuur Rijk aan het Wad / Michaëlshof

Tuintempel Michaëlshof: jongensdroom vordert gestaag

Vier jongens bezig houden met tropische temperaturen. Moeilijk? Niet als je de Michaëlshof kent. Kamperen, een leemhut bouwen, eten bij het kampvuur en afkoelen in het IJsselmeer. Dat wil toch elke Hollandse jongen?

Het avontuur is een vervolg van de klus die in mei startte, zie mijn verslag ‘Over platte tenten en lemen hutten’.

Seb, de kleinzoon van Michaël Schouwenaar (eigenaar van de Michaëlshof) had een droom om een tuinhuis te maken op de manier zoals dat vroeger ging. Dus zoveel mogelijk gebruik maken van de natuur. Bijvoorbeeld géén cement, maar leem dat bij de Michaëlshof wordt opgegraven. Verder ligt er altijd genoeg gratis bouwmateriaal: zoals boomstammen, bakstenen en afgedankte raamkozijnen.

Het geraamte van de ’tuintempel’ was klaar: het puntdak van takken lag erop. Nu nog waterdicht maken. Zoals het hoort worden ‘bouwproblemen’ op de werkvloer opgelost. Vergeten was om de gemetselde lemen muurtjes te verankeren. Alsnog worden de ankers in de palen gedraaid. We hebben mazzel met de dakbedekking. Yurt bewoonster Yoka heeft het doek van haar oude Ger over. De ronding past precies op de tuintempel, hopelijk is het waterdicht. Zo niet, dan gaat er alsnog plastic en tapijt op, waarna uiteindelijk gras de natuurlijke toplaag wordt.

De tropische temperaturen werkte niet echt mee, aan het opschieten van de klus. Ook de ziekte van ‘bouwadviseur’ Michaël was een obstakel. Zijn zoon Camiel, met iets minder bouwervaring, nam zijn rol zo goed mogelijk over. Hij kreeg spontaan hulp van ‘bouwvakker’ Wietse en ‘beunhaas’ Cor. Mannen met goede bedoelingen, waarbij het plezier van samen bezig zijn, voorop staat.

Gelukkig staan op het terrein van de Michaëlshof veel bomen, waardoor het ondanks de warmte toch lekker werken is. Om het zweet af te spoelen, plonsen we elke dag in het IJsselmeer. Door de droogte moeten we water sparen en het douchen beperken. Water komt niet uit de leiding, maar wordt opgepompt uit de bodem en het is niet bekend hoeveel er nog in de bron zit. De biologische groentetuin die elke woensdag door vrijwilligers wordt behouden, staat er nog prima bij. De bedoeling is dat we begin september weer een lang weekend  aan het project ‘Tuintempel’ gaan werken.

Één reactie op “Tuintempel Michaëlshof: jongensdroom vordert gestaag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *