Categorieën
Natuur Rijk aan het Wad / Michaëlshof

Michaëlshof: een zinkend schip of een nieuw begin?

Deze aanhef gebruikte Maartje (bewoonster van de Michaëlshof) in haar noodkreet. Zaterdag was ik op ziekenbezoek bij eigenaar Michaël Schouwenaar van de Michaëlshof en hadden met het bestuur overleg over de onzekere toekomst van dit paradijsje op Wieringen.

Het staat vast dat er een koper wordt gezocht van de Michaëlshof, het liefst een partij met overeenkomstige idealen als Michael en de stichting. Maar wat gebeurd er met de bewoners René, Maartje en Yoka en de tuinvrijwilligers en anderen bezoekers? Hopelijk wordt er een koper gevonden, die het prachtige plekje in ere houdt en met de bestaande mensen gaat samenwerken.

De dag ervoor beleefde ik (zoals zo vaak) een heerlijke dag op de Michaëlshof. Het was de eerste vrijdag van de maand, dus themadag. Dit keer stonden de bijen centraal en was imker Marga er om ons hierover meer te vertellen. Ondanks de PR tamtam, was de animo helaas matig. Jammer, want imker Marga had een interessant verhaal.  Ze vertelde ons over het leven van de bijen. Geen eenvoudige te begrijpen verhaal, maar gelukkig op een manier verteld, zodat het toch enigszins te begrijpen is.

‘Waarom de koningin gaat tuten en kwaken’ en  over de ‘parende darren’.  Wel erg sneu dat élke dar sterft door het paren met de koningin. Marga liet zien hoe zij met een kaasschaaf de bijenwas van het bijenraam schraapt om bij de honing te komen.

De was kan gebruikt worden als glansmiddel op onbewerkt hout, voor kaarsen of wassen beeldjes. Yoka maakte er gelijk foto van, met mooi lichtinval. 

De ramen met bijenwas werden hierna in een centrifuge geplaatst, waarna Nils mocht gaan ‘honing slingeren’ en ieder kreeg  een potje vers geslingerde honing mee.

Voor mij was het bezoek van imker Marga Lont een duik in de geschiedenis. Tijdens de ‘open tuinen route’ van juni 2015 kwam ik voor het eerst op de Michaëlshof.  In m’n blogbericht omschrijf ik dit bezoek en neem me voor dit plekje vaker te bezoeken…..helemaal waargemaakt dus. Bij de rondleiding toen, gaf Marga Lont uitleg over haar bijen. In het filmpje dat ik maakte, zie je de ‘struggle of life’ in de bijenwereld. Hier bevechten twee koninginnen elkaar, zodat de sterkste overblijft. Zal het met de toekomst van de Michaëlshof ook zo gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *