Categorieën
Reisverslag Wandelen

Lummelen en luieren in Duitsland

In een piepklein plaatsje in Ostfriesland zijn onze vrienden Ad en Jeanet uit Schagen tien jaar terug neergestreken. Ze zijn nu op trektocht door Schotland en hun boerderij staat leeg. ‘Willen jullie een tijdje op ons huis passen?’ Nou dat willen we wel!

De plek is al heel wat keren door ons verkend, maar altijd met mooi weer. Eerst even ouwe-koeien-uit-de-sloot-halen: Ik ken Jeanet Milius van de tijd dat ze bij drukkerij van Ketel werkte. Mijn vader werkte er ook en met personeelsfeesten hadden mijn ouders de grootste lol met Ad en Jeanet. Dat was in de jaren negentig, het kon niet op in de economie. Ik zat in hetzelfde krantenwereldje, logisch dat als ik Jeanet spreek het altijd gaat over die goeie ouwe kranten  tijd. Brigit heeft Ad en Jeanet leren kennen bij de oprichting van de ‘Roaring Fifties’, maar na hun vertrek naar Duitsland altijd innig contact met ze onderhouden. Destijds woonden ze op een boot in de haven van Schagen en kochten de boerderij in Ostfriesland (zo’n 60 km. de grens over). In de tien jaar dat ze er wonen heeft Ad de boel flink verbouwd. Elke keer als we er zijn, sta ik verbaasd welke verbeteringen hij nu weer heeft aangebracht. Tijdens een paar zonnige nazomer dagen van eind augustus waren we er voor het laatst. De omgeving lijkt op het coulisselandschap van Wieringen en dichtbij is een lekker zwemmeertje. Hun statige boerderij is gebouwde in de jaren zestig en typisch Duits dus groot en degelijk maar niet zo gezellig. Dat wordt ruimschoots gecompenseerd met de inrichting. Door de jaren heen hebben Ad en Jeanet veel antieke spullen verzameld. Het doet me denken aan het museum van de ’twintigste eeuw’.

Maar hoe zou het er in de herfst zijn? We treffen het nu niet: het is er is koud, winderig en nattig weer. De eerste dag gaan we op cultuur, we brengen een bezoekje bij het ‘Fehn museum’ en lopen er een rondje. Daarna een bezoekje bij de herfstmarkt van Aurich. Tjonge, wat een mensenmassa op een doordeweekse dinsdag, dat zijn we snel zat. De rest van de week zoeken we ons vertier in de boerderij. Qua temperatuur was dat even wennen, want de kachel is uitgeschakeld en 15 graden is frisjes. Het meegenomen elektrische kacheltje kan maar net de kleine ruimte beneden verwarmen. Met boek en muziek uit de mp3 breng ik bijna de hele woensdag beneden door. Brigit is op zolder in de muziek cd’s gedoken en heeft alles netjes gesorteerd. Intussen is het onstuimig herfstweer geworden en beginnen onze lijven iets te wennen aan de kou. Op zolder heeft Ad een geweldige muziekinstallatie (dat klinkt een stuk beter dan m’n simpele mp3 boxje). Woensdag staat in het teken van muziek ontdekken. Na de shanty’s van Brigit, pak ik de mand met de Irish folk cd’s. Oef, wat een keuze, dat wordt nog lastig als ik ook nog eens de pop, blues en jazz wil horen.

Storm na de oorverdovende stilte

Zo kabbelen de dagen in Ostfriesland voort, totdat de orkaan overtrekt. Donderdag is het gedaan met de rust bij ons op zolder. Mooi, eigenlijk is m’n boek geen bal aan, dus wat actie kan ik wel gebruiken. De sirene klinkt en een brandweerwagen rijdt door het rustige straatje. Wat is er aan de hand?In die vesting waarin we zitten, hebben we niet in de gaten dat het wel erg hard is gaan waaien. Na de storm breekt het zonnetje door en gaan we fietsend de stormschade bekijken. Doordat de bomen nog volop in het blad staan, hebben ze flink wat te verduren gehad. Overal liggen takken, in Remels is de weg versperd door een omgevallen boom. Terugrijdend is het fietspad door een boom belemmerd en moeten we via een blubber weggetje omrijden.

Ik raak verzadigd aan het lummelen en wordt wat ongedurig: dat luie lijf moet in beweging komen. Tussen de buien door besluit ik de tuin te grazen te nemen. In een briefje had Ad geschreven dat ik het tuinwerk in overleg met hun tuinman kon doen. Nou, die man heeft zich de hele week niet gemeld, dus ga ik lekker op eigen houtje onkruid wieden. Van dat lichamelijke buitenwerk kikker ik op. ’s Middags gaan we onze gehuurde auto weer gebruiken. Op dertig kilometer verderop woont ook een bevriend Nederlands echtpaar Jos en Natja, waar we gezellig op bezoek gaan.

Het toetje van onze vakantie is in Appingedam. Brigit heeft afgesproken om met haar zangmaten Jan, Jaap en Willy van de folkgroep Stowaway, zie  http://www.stowaway.nl/ Met de mannen geeft ze een optreden in café De Doofpot.  Een leuke muzikale afsluiten van deze herfstvakantie samen met Brigit.

Één reactie op “Lummelen en luieren in Duitsland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *