Categorieën
Familie Kanoën Reisverslag

Kanoën: rondje Oudesluis-Schagerbrug met nieuw record

Is het echt nodig om in deze Corona tijden binnen te blijven? Met z’n viertjes een rondje kanoën kan volgens mij weinig kwaad en zo dachten Ingmar, Gerard en Gerda er ook over. We vinden ons vertier dit keer dichtbij huis: rondje Oudesluis en het is prachtig zonnig lenteweer: genieten!

Raar eigenlijk, dat van al die kanotochten die ik heb gemaakt, er zo weinig in de buurt zijn. Jaren terug deed ik ‘Rondje Oudesluis’ met Ingmar op een mooie vrijdag zomeravond. Gelijk na het werk ontmoetten we elkaar in Schagerbrug. Toen vaarden we via het Schager kanaal, Stolperbrug naar Oudesluis. Parallel aan de Grote sloot ligt de onbekende Egalementsloot. Halverwege bij de molen kwam het gasbrandertje tevoorschijn en bakten we pannenkoeken.

Die mooie herinneringen werden zaterdag weer opgehaald. Het rondje varen we net andersom en starten in Oudesluis. Nu gelijk de mooie natuur in.

Na de brug ligt links het Zijper eiland een Duits vakantiedorpje, daarna onder de spoorbrug de Egalementsloot in, waar links en rechts de bollenvelden in bloei staan.

Het is prachtig zonnig weer, maar de wind op kop is nog stevig. Gerard en Gerda zijn nog niet zulke behendige Canadees-vaarders en kunnen ons in de Ally niet bijhouden. Bij de molen waar we ooit pannenkoeken bakten, wachten we ze op. Hoewel we nog maar net een half uurtje onderweg zijn, nemen we hier toch onze eerste pitstop.

In de luwte van de molen op het gras vleien we ons neer. Ik zie een zonnepaneel paddenstoel die klikgeluiden maakt als ik er langs loop. Volgens mij houdt de eigenaar op deze manier in de gaten, wie zijn grond betreed. Wild kamperen lijkt me hier daarom geen goed idee, maar een korte picknick moet kunnen.

Na de soep/koffie/broodje vervolgen we onze tocht naar het zuiden. We varen langs een eendenkooi en er komt meer begroeiing en bomen, wat meer beschutting geeft. Plat in onze boten, lukt het ons net om onder de brug van de Keinsmerweg te varen naar de Stolperbrug. Aan de oever van het Schager kanaal krijgen we de kans om de benen te strekken. Op het dijkje pakken we ons tweede rustmoment, waarna we met windje in de rug naar Schagerbrug varen.

Wanneer we daarna de Grote sloot invaren is het nog warmer geworden. Het tempo gaat in een nog lagere versnelling. Gerard kent boer Piet, zou hij voor ons een glaasje melk hebben?

Helaas Piet is op pad, dus pakken we aan het eind van de Grote sloot onze laatste rustmoment, om uiteindelijk in Oudesluis terug te keren. Voor de statistieken: pakweg 12 kilometer in zes uur varen. Een nieuw record ‘langzaam kanoën’ mag in de boeken! (maar wel eentje met een torenhoog geniet-gehalte) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *