Categorieën
Sport Triathlon

Diepe duik in het Kwart(je) Triathlon verleden (3)

Bikkels en diehards. Sporters waar m’n petje voor af gaat. Die wil ik in m’n derde aflevering in het zonnetje zetten. Sommige eindigen voorin het klassement, anderen hebben iets minder talent maar blijven altijd maar doorgaan. Immers: afzien is tijdelijk, opgeven is voor altijd. Deze opsomming is een kleine greep, want eerlijk gezegd is élke triatleet een bikkel!

1. Jos van Dorp bekend ook als de beuker. Heeft nooit echt goed kunnen zwemmen, met een geweldige inhaalrace haalde hij honderden met fietsen in en knokte zich lopend bij de beste tien. Deed in 1985 op z’n dertigste voor het eerst mee en werd gelijk 8e. Jos liet zich in 2007 bij het 25e Kwartje nog één keer verleiden om mee te doen en won bij de 50-plussers (kwam zelfs maar net achter mij het water uit). Ook deed hij het Kwartje vaak mee als fietser bij het Turbo Team Temme.

2. Dré van Oosten, de enige die altijd aan de start heeft gestaan. Individueel altijd voorin eindigend en meestal de beste van de veteranen. Door lichaamsproblemen dreigde hij in 2018 niet mee te kunnen doen, maar schreef zich als fietser in een trio team en won daarmee de Gerard Groen prijs. Vaak dacht ‘had ik ook maar de Van Oosten sport-genen meegekregen’.

3. Henk Elbertsen, al twintig jaar top-triatleet, won het Kwartje vaak nèt niet, maar wél in 2009, 2010 en 2011. Henk is één van onze trainers van de club en een voorbeeld voor velen. De trots van de Elbertsen sportfamilie (zie aflevering 2).

4. Joop Menke ook iemand die heel vaak heeft meegedaan. Vanaf de start van onze club is Joop onze zwemtrainer en net als bij mij, is zwemmen z’n beste onderdeel. Zijn lijf zit onder littekens van zijn fietsongelukjes. Het lopen gaat hem het moeilijkst af, je zal hem dan ook niet vaak lachend op de foto zien staan. Door een nieuwe knie zal hij eindelijk het lopen vaarwel zeggen.

5. Luciënne Groenendijk, dochter van Hanneke die medeoprichtster was van het Kwartje en Theo die in de beginjaren een sterke triatleet was (hij won in 1984, 1985 en 1986 bij de veteranen). Luciënne heeft de meeste overwinningen bij de dames op haar naam staan (voor het eerst in 1990 en in 2105 was zij winnares overall) en heeft talloze keren meegedaan. Haar zoon Luca Assorgia is ook een topatleet

6. Patrick den Das, volgens mij de meest onderschatte triatleet, die ook de Hele van Almere heeft gedaan. Het is alles of niets bij Patrick. Trots vertelde hij me laatst dat hij met een trainingsritje Jos van Dorp en Katinka Wiltenburg helemaal zoek heeft gefietst. Patrick is nu de voorzitter van onze club, heeft het erg druk maar schijnt sinds kort weer te trainen….

7. Arie Dijkshoorn, alleskunner die de triathlon altijd trouw is gebleven. Hoort in het rijtje ‘meeste deelname aan Kwartje’.  Ondanks een nieuwe heup is hij toch een goeie loper gebleven.  In 1999 won hij bij de veteranen 50+ in de knappe tijd van 2.11,55. Arie was jarenlang de stille kracht en voorzitter van Dokev atletiek.

8. Connie van der Lee, ken ik, net als Arie, van Dokev atletiek, waar ze beide ook trainer waren. Connie is vooral een geweldige loopster die op het laatste onderdeel vaak nog weet te winnen. Bij de dames won zij in 1999 en bij de veteranen won zij negen keer.

9. Theo van Graven, die ik al noemde in m’n eerste aflevering, maar hij mag niet ontbreken. Net als Jos heeft hij nooit hard kunnen zwemmen, dus altijd werd het een inhaalrace. Maar naast goed fietsen is Theo een nog uitstekende loper. Bij hem geldt hoe zwaardere de omstandigheden, hoe beter zijn prestaties zijn. Volgens mij is zijn mooiste overwinning de loopwedstrijd over de Chinese muur.

10. Pieter-Jan Paarlberg is een bikkel van de lange adem. Deed vaak de Hele van Almere of andere mountainbike ultra-lange tochten. (bijvoorbeeld met Jeroen Tiebie in Afrika). Pieter-Jan is met zijn boomlange zware lijf een opvallende verschijning. Hij eindigde bij het Kwartje bij de veteranen vaak voorin. Fietsen is zijn beste onderdeel.

2 reacties op “Diepe duik in het Kwart(je) Triathlon verleden (3)”

Ik mis in dit overzicht nog H. Finkers, die na een vrij matige start bij de triathlon in Almere zich op spectaculaire wijze naar voren wist te werken. Helaas heeft hij halverwege op moeten geven wegens materiaalpech. Hij kreeg namelijk een lekke band.
Bij het zwemmen.

Hoi Cor.

Erg leuke verhaaltjes uit het triatlon verleden. Een kleine correctie. De Cape epic in Zuid Afrika heb ik met Johan v Splunter gedaan. Jeroen is daar later geweest met Emiel v Tongerlo.

Gr. Pieter Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *