Categorieën
Sport Triathlon

Diepe duik in het Kwart(je) Triathlon verleden (2)

Gelukkig bestaan er hobby-fotografen als Buddy Freeth. Dankzij zijn uitpuilende archief kan ik jaren genieten van sportvrienden die door hem op de foto gezet zijn. ‘Wie was dat ook alweer, hij/zij is toch familie van die en die…?’ Dat bracht me op het idee om een tweede serie te maken onder het mom: ‘De appel valt niet ver van de boom’

1. De familie Elbertsen, absolute koploper in de meest sportieve familie van de Polder. Vader Martien kent iedereen van het zwembad, zo ook zoon Henk. Beide zijn trainers bij onze triathlon-club. Martien is een veteraan 60+ die door een bedrijfsongelukje even rustig aan moet doen (dat zal hem niet meevallen….) Zonen Henk en Mark zijn al jaren verdienstelijke triatleten. Maar ook dochter Petra en schoonzoon André v.d.Ploeg zijn bij Oude Veer iconen. Wat zou onze club zijn zonder de Elbertsen?

2. Jan en Jenny Duijzer, een bekend sport echtpaar uit Breezand die elkaar bestrijden in het Kwartje. Prutzwemmer Jan moet een grote achterstand goedmaken op Jenny, die als veteraan steeds beter wordt. Met Jan zit ik sinds kort in het bestuur van het Kwartje en probeer hem over te halen om ook vrijwilliger te worden bij Landschap Noord-Holland.

3. Alberdien Zandbergen en Arie v.d.Lee, een familie die ik al ken van mijn Dokev atletiek tijd: Connie van der Lee en Jaap van Grieken. Vader van Arie is Ton, ook allround sporter. De moeder van Arie, Alberdien is ook al jaren actief. Hoe kan het anders dat hun zoon Arie een toptriatleet is geworden? In 2019 werd Arie verdienstelijk 2e bij de Run-bike-run. Tante Connie is een prima loper en is meerdere keren als snelste bij de dames en dames veteranen geëindigd.

4. Ron en Marianna Hoekstra, Wieringerwaarders, die ik ken van de fietstourclub. Niet te missen waren de gezellige nazitten op zaterdagavond nadat we ons met de tijdrit uitgesloofd hadden. Ron en Marianna zitten al jaren op de club, beide behoorlijk fanatiek. Maar ook gezelligheid schuwen ze niet, zij zorgen traditioneel voor de koffie/koek na het zwemmen in het Oude Veer.

5. Cees en Heleen Smit, beide fietsers met de lange adem en doen al tientallen jaren aan het Kwartje. Cees was zelfs bij het eerste Kwartje in 1983 en eindigde als negende. Ook zijn ze zo gauw je kan schaatsen op natuurijs te vinden. Zoon Sieme was een talent die met weinig trainingsarbeid toch vaak hoog wist te eindigen.

6. Nico en Frans Tielens,  beide broers zijn ook fervente natuurijs-schaatsers. Frans weet als eerste waar het ijs dik genoeg is en Nico zakte ooit door het IJsselmeer. Frans heeft de Hele van Almere op z’n naam staan. Nico is vooral een tijdritbeul die in het trioteam snelle fietstijden neer zet. Beide mannen zie ik nog regelmatig met zwemmen op onze club. Met broer Jan liep ik vroeger vaak hardloopwedstrijden.

7. De familie van Lierop, Fia en Wim waren jaren actieve Dokev hardlopers (Wim deed ook aan het Kwartje mee) en hebben hun kinderen met het sportvirus besmet. Mark, Ron en Peter zijn fanatieke hardlopers. Mark doet vaak bij de trio’s mee, Ron loopt halve marathons en Peter is een korte baan specialist. Marieke doet alle triathlon onderdelen, bij het Kwartje won zij bij de dames in 2015 en bij de damesveteranen in 2017 (2e overall).

8. Willem Mulder en Jelle de Jong, in 1994 won Willem het kwartje triathlon. Vooral het fietsen is zijn beste sport, dus zie je Willem de laatste jaren bij de trio’s. Zijn zwager Willem de Jong was een echte Dokev hardloper, hier was o.a. ook zijn jongste zoon Jelle actief. Jelle heeft een aantal jaren op hoog niveau aan triathlon gedaan, maar raakte helaas geblesseerd. Wanneer ik z’n vader Willem spreek, hebben we ’t altijd over die goeie-ouwe-sporttijden.

9. Klaas en Chantal Dieterman, toevallig las ik dat Facebookvriend Klaas zijn fietstocht van west naar oost Engeland moest stoppen wegens een valpartij op de fiets. Van de zomer sprak ik hem nog tijdens de achtste triathlon Schagen, hij had de trainingen weer opgepakt. Chantal deed ook een paar jaar triathlon en zoon Mitchell is hardloper. Die gaan vast een Dieterman trioteam vormen… In 2007 kon ik Klaas nipt voorblijven en schudde ik hem de hand bij de finish.

10. Peter Tijsen en Karin de Tijsen-de Wit, ook Karin is van mijn Dokev atletiek tijd die al jaren aan fanatiek hardlopen doet. Haar zwager Peter leerde ik bij Oude Veer kennen. Hij hoort ook bij de vaste groep buitenwater zwemmers, die na afloop gezellig bij de picknick bank bij de Boermansweg nazitten.

Één reactie op “Diepe duik in het Kwart(je) Triathlon verleden (2)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *