Categorieën
Sport Triathlon

Diepe duik in het Kwart(je) Triathlon verleden (1)

Verplicht thuis zitten duimen draaien, dat gaat niet gebeuren. Ik geef toe het kostte even moeite, maar ik heb m’n project gevonden: het archief van Kwart(je) Triathlon Anna Paulowna op orde brengen. Vooral de uitslagen, verslaggeving en fotomateriaal hebben mijn interesse. Een leuk gevolg: een serie stukjes uit de oude doos, waarvan dit deel één is.

Een maand terug ben ik in het bestuur gestapt van organisatie Kwart(je) Triathlon Anna Paulowna. Op 22 augustus wordt de 38e editie gehouden, terwijl een groot deel van het oude bestuur wil aftreden. Nadat de alarmbel bij mijn club Oude Veer Triathlon klonk, kwamen de hulptroepen in actie. Nieuw in het bestuur: Martin Komen (voorzitter), Remco Davids (secretaris), Jan Duijzer (wedstrijdsecretariaat) en Cor Zwaag (PR). Op 26 februari hielden we de eerste vergadering, door de bestuursperikels hebben we al een achterstand. Door de huidige Corona-crisis zullen we een pittige kluif krijgen om het evenement georganiseerd te krijgen.

Zelf ben ik in het papieren en digitale foto-archief gedoken. Drie verhuisdozen met klappers heb ik opnieuw ingedeeld en teruggebracht naar de helft. Secretaris Remco mag beoordelen wat hij met de stukken van 1983-2019 wil doen. Mijn uitdaging is om o.a. de website van historisch materiaal te voorzien.

2006 Op mijn niet-favoriete onderdeel het lopen.

Tig-uren zat ik al op m’n zolder werkkamer in de archieven, mijmerend over die goeie-ouwe-triathlontijd. Zelf was ik zo’n 25 jaar triatleet (1986 t/m 2010) totdat ik de pijp aan Maarten gaf. M’n stijve knie verhinderde het lopen en fietsen deed ik liever op de roeifiets. Tot 2019, toen het Zwaag trioteam werd opgericht. Dochter Frea zou fietsen, Astrid lopen en ik zwemmen. Echter, het buitenwater werd afgekeurd, de 1/4 triathlon werd een run-bike-run. Tot mijn verbazing kreeg ik van de organisatie toestemming om het fietsonderdeel roeifietsend te doen. Frea liep de eerste 8 km (Kneesloop) en Astrid de afsluitende 5 km. Het werd een fantastische ervaring, waarbij het triathlonvuur weer is gaan oplaaien.

Mede door dit avontuur ben ik in het bestuur gestapt en in de historie gaan graven. Door artikelen uit kranten en foto’s borrelen de mooie herinneringen weer naar boven. Hierbij de eerste tien van mijn sportvrienden van het eerste uur:

1. René Mienis is altijd de surfsport trouw gebleven. In de beginjaren deed René met het Kwart(je) mee. Fietsen ging hem het beste af. Op het water (surfen) ging hem beter af dan zwemmen. Een korte tijd heeft hij nog bij Dokev gelopen, maar door een blessure is hij zich op het windsurfen gaan toeleggen. Ik weet nog dat hij ooit een surf-kwartje-triathlon in Almere won. Ik was ook deelnemer. Het surfen was in plaats van het zwemmen, waarbij ik achterin eindigde. Eindelijk kon ik nu eens m’n concurrenten met fietsen en lopen inhalen.

2. Cor Boerman helaas ook uit het oog verloren. Woont in Almere en is nog altijd een fanatieke triatleet. Toen hij meedeed met de hele van Almere, ben ik hem vaak gaan aanmoedigen. Het ritje heen en terug op één dag (230 km.) was een mooie training voor het EK-roeifietsen. In 2006 reed hij lek en liep op sokken en een grijns op de Meerweg (leverde een mooie foto op).

3. Herman Juurlink: vormde met Cor en René een vriendengroepje. Herman was een goede zwemmer en een nog betere fietser, maar had een gruwelijke hekel aan lopen. Het zorgde in de beginjaren voor een aparte wedstrijd. Na het fietsen nog bij de eerste tien om vervolgens te eindigen achterin. Het kwam zeker door het stevige postuur van Herman. Ik weet nog dat hij op m’n ligfiets reed, maar z’n dikke kont kon niet tussen m’n stuur…..

4. Peter Kapitein: m’n beste vriend van de lagere school. Hij verhuisde naar Amsterdam, werd bekende Nederlander door zijn inzet bij Alpe d’Huzes en schreef het boek ‘Ik heb kanker’. Met de Kwartjes deed hij vaak mee en altijd maakte ik een praatje. Peter was een geweldig trainingsbeest, deed vaak de hele triathlon van Almere. Ook bij hem tellen de jaren, toch doet hij nog altijd recreatief triathlon. Op de foto van 2013 komt hij over de finish met rolstoeler/vriend Maurice Wiegman.

5. Marijke Zwaag: m’n oudste dochter die in 2006 meedeed in een trio triathlon. Zelf deed ik individueel mee en had natuurlijk het plan om Marijke met lopen in te halen. Dat feest ging niet door want ik reed lek en eindigde achterin als 110e. Bij het uitspitten van het foto archief van Buddy Freeth kwam ik deze mooie foto tegen van Marijke.

6. Dré van Oosten, deed volgens mij altijd mee. Eindigde heel vaak bij de eerste tien of was snelste bij de veteranen. Dré is met zwemmen in het buitenwater vaak mijn trainingsmaat. Door zijn amputatie van zijn rechtervoet is hardlopen helaas onmogelijk. Fietsen en zwemmen gaat hem nog prima af.

7. Theo van Graven: één van degene die (naast Dré van Oosten en Joop Menke) het meest keren heeft meegedaan aan het Kwart(je). Vaak individueel, waarbij hij als slechte zwemmer toch vaak voorin wist te eindigen. Theo zat vaak ook in een trio team, meestal als fietser en soms als loper. Net als ik is hij een liefhebber van avontuurlijke fiets/loop vakanties.

8. Ed Komen was degene die mij in de beginjaren aan het triathlonsport hielp. Samen zonder wetsuit trainen in het (K)Oude Veer. Ed was zeer fanatiek en wist een paar keer voorin te eindigen. Hij stopte na een paar jaar. In 1999 deden we samen aan het EK-roeifietsen. Ook hierin deed hij een paar jaar zeer fanatiek mee. Op de foto van 1989 komt Ed over de finish terwijl Dré door Teun Groot wordt geïnterviewd.

9. Erik de Boer ken ik uit m’n lagere schooltijd. Hij was een goede vriend van Peter. Hij was een prima zwemmer en deed in het grijze verleden een keertje mee. Hij verhuisde naar Groningen en alleen via-via hoor ik nog van Erik. Hij rijdt ook op een ligfiets is de zwager van Jan v.d.Berg. Toevallig zag ik deze zwart-wit fietsfoto uit de jaren tachtig genomen op de Kerkweg.

10. Teun Groot & Rein van Zandwijk, beide mannen zijn overleden, maar mogen niet ontbreken. Ze zaten de eerste tien jaar in het bestuur van de stichting Kwart(je) Triathlon. Met Teun ik een aantal jaren de Triathlonkrant gemaakt (hij schreef de stukjes, ik verkocht de advertenties). Rein sprak ik veel in het zwembad Den Krieck. Hij was jarenlang secretaris van o.a. zwemvereniging Oude Veer.

5 reacties op “Diepe duik in het Kwart(je) Triathlon verleden (1)”

Tjé Cor, dat je al die namen nog zo goed weet!
Toch doet het mij ook wat omdat ik de kwart-Triathlon van de AKZO waar mijn vader werkte met mijn Eigenbouw ligfiets mee mocht doen.
En hardlopen kon ik toen ook nog wel maar weet je wel hoe groot dat Zwembad wel niet is?! 😉 Eh, ik meen 50 meter (en dat meerdere keren natuurlijk).

Ik heb vroeger vooral veel verhalen gehoord aan de keukentafel over jouw triatlon vrienden, leuk om nu eens de foto’s erbij te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *