Categorieën
MeerBomenNu Natuur

Is dat nou een es, iep of toch een lijsterbes?

Het leven van een oogster van Meer Bomen Nu gaat niet over rozen. Boompjes en struiken spitten is niet zo moeilijk, maar om te ontdekken welke naam zij heeft. Dat gaat mij veel minder makkelijk af. ‘Samen vergroenen we Nederland’ is de slogan, nu de praktijk.

Trudy kijkt toe hoe Wim aan het inkuilen is
Onze workshop bij Geestmerambacht, soortenkennis in theorie en praktijk.

Daarom deed ik vrijdag een ‘oogstbegeleiders workshop’ bij Bonnie Snoek, de regelneef van Meer Bomen Nu – Noord-Holland. Samen met mijn tuinmaat Wim reden we naar het recreatiegebied Geestmerambacht om de kneepjes van het bomen oogsten te leren.

Vooral de soortenkennis van de zaailingen die we oogsten, vind ik lastig. De knoppenkaart met 48 vaak voorkomende soorten moet het wat makkelijker maken. Nou, mooi niet dus! Tjonge wat is het lastig om bijvoorbeeld een es en een iep uit elkaar te houden. 

Bonnie vertelt hoe we de boompjes en struiken kunnen herkennen. Joke en Wim luisteren geboeid.

Dinsdag kon ik mijn kennis in de praktijk testen. In zorgpark Noorderhaven Julianadorp was ik de oogst-dag-coördinator.

Na het spitten gaan we sorteren en tellen. Wouter, Peter, Wim en Ben zijn lekker bezig.
De oogstploeg van Noorderhaven: Cor, Wim, Wouter, Derco, Judith, Tine en Ben (Peter maakt de foto)

Gelukkig was ook Wim meegekomen. We hadden hem al gepromoveerd tot ‘de koning van hub Schagen’  (de plek waar de boompjes tijdelijk worden opgeslagen).

Koning van de Hub Schagen’ Wim samen met Judith.

Bij het sorteren en tellen klonk het regelmatig ‘help Wim, welk soort is dit?’. Op de workshop had ik al geleerd om de esdoorn niet te oogsten. Deze boom zaait heel makkelijk uit en voor de biodiversiteit niet gunstig: er zijn er al genoeg van. Ook op Noorderhaven, dus die lieten we mooi in de grond zitten. Overvloedig was de oogst van lijsterbessen. Uiteindelijk dachten we deze buit gespit hadden: 30x iep, 55x lijsterbes, 3x eik, 6x hondsroos, 1x kamperfoelie, 29x meidoorn, 1x els, 1x hulst, 20x veldesdoorn (dit is geen boom als de esdoorn, maar een struik), 2x bes, 3x Amerikaanse krent, 2x wilde liguster.

‘Koning van de hub Schagen’ Wim had het lastig met uitzoeken welke soort, maar voor het inkuilen had hij een makkie. Bij de spitploeg waren ook Peter & Wouter (manege Noot) en Tine & Ben (Johanna’s Bos) meegekomen. Zij namen 90% mee om te planten op hun terrein, de rest (lijsterbessen en hulst) hebben we bij Noorderhaven tijdelijk in een greppel ingekuild.

Bijna net zo belangrijk en gezellig, de pauze met koffie die door Rennie wordt gebracht.

De volgende oostdag is woensdag 14 december. Hopelijk krijg ik dan wat meer spitters. De bedoeling is dat Hub Schagen dit seizoen totaal 25.000 bomen gaat uitdelen… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *