Categorieën
Natuur NTKC kampeerclub NTKC kampeerclub Reisverslag Roeifietsen

‘Intelligente lockdown’: op de roets naar Nij Beets

De ronde-tafel-gesprekjes thuis hebben soms een hoog Corona-gehalte. Cor: ‘Met dit mooie weer binnen blijven, dat kan je me niet aandoen…’ Brigit: ‘Doe niet zo zielig, man’. Oké Brigit, ik beloof je dat de gevaren op anderhalve-meter blijven.

En zo ging ik -onder protest- donderdag op roeifiets om drie dagen te kamperen naar Friesland. Zo’n tochtje vergt wel wat organisatietalent. Campings zijn dicht en wild kamperen kan zo maar een fikse boete opleveren.

Toevallig stond in het clubblad van de NTKC een artikel over ‘Gastvrije leden’. De terreinen zijn tot 1 juni gesloten, maar zou je wel bij een particulier kunnen kamperen? In Nij Beets woont gastvrij lid Marieke van Leeuwen en ik bel haar: ‘Ah toevallig heeft net ook iemand gebeld die wil komen. Maar je bent van harte welkom Cor’.

Hierna krijg ik het adres van hun boerderij. Wat een leuke reactie! Op google zie ik dat Marieke een creatief persoon is. Op haar erf heeft ze een atelier ruimte ‘Op ‘e Romte’ (betekend Op de ruimte). Hier is water, toilet en douche en m’n tent mag in de boomgaard.

Het ritje naar de Friesland over de Afsluitdijk gaat voorlopig met de fietsbus. Het zal mijn eerste ervaring met de bus worden. Gelukkig geen bezwaar dat m’n roets 2.22 meter lang is, want er is genoeg ruimte. Op de heenweg ben ik namelijk de enige klant. De buschauffeur heeft een makkelijk beroep: ‘Van de tien keer dat ik dagelijks heen en weer rij heb ik hooguit twee fietsers’ zegt de man die wel om een praatje verlegen is. Alleen in het weekend schijnt de fietsbus wat drukker te zijn. Dat viel zondags ook wel mee, toen ik terugreed was ik met drie fietsers.

Het wegkomen voor zo’n trip is doorgaans mijn grootste en moeilijkste prestatie. Mijn tassen had ik daarom ’s avonds al gepakt, de planning was om de bus in Den Oever van 11.30 uur te pakken. ’s Morgens nog even een lunchpakketje maken en dan op tijd wegwezen?

Daar staat Theo Deken met stralende lach voor de deur. Ik had hem een paar dagen terug vertelt over mijn reisplannen naar Noorwegen/Zweden en hij had wat informatie voor me. Theo laat de scan zien uit z’n fotoboek. In de jaren tachtig moest hij voor een klant kozijnen maken voor een huis in Noorwegen en met z’n camper is de familie ze later gaan opzoeken. Uiteraard halen we herinneringen op van onze ‘pinkster fiets avonturen’ die we met onze gezinnen in dezelfde tijd beleefden.

Helaas, ik moet Theo de deur uit bonjouren, want had met Germ Dijkstra om 10.00 uur afgesproken. Germ heeft sinds kort een 209 roets en wilde me wel even naar Den Oever begeleiden. Met pittig koude noordenwind tegen ben ik ruim op tijd bij de bushalte. Zo’n gratis busritje naar Kornwerderzand smaakt eigenlijk naar meer. Niks geen saaie Afsluitdijk te roetsen en uitgerust vervolg ik me route door Friesland.

De bestemming is Akkrum, waar het bedrijf ‘Liever Ligfietsen’ is. Met eigenaar Annemarie had ik afgesproken voor een nieuwe toptas. Mijn oude M5 tas is nodig toe aan vervanging en op kampeerwijzer van Belle had ik er eentje gezien. Mazzel: dezelfde heeft Annemarie in haar opslagschuur en de prijs valt ook mee. Ze vraagt 139 euro en na onderhandelen mag ik hem voor 110 euro meenemen.

Eind van middag bereik ik het gastvrije NTKC-lid in Nij Beets. Annemarie van Leeuwen en haar man Aloys begroeten me op de vriendelijke wijze zoals ik dat bij de NTKC gewend ben. 

Links blauwe man van Jack Vance, rechts groene man van Annemarie van Leeuwen

Wanneer ik ’s morgens ga watertappen, kan ik gelijk de kunst keuren in het atelier van Marieke. Mijn mond valt open van verwondering, hier werkt een dame met grote talenten! Ze maakt keramiek in de sfeer waar ik van hou: absurdisch en sprookjesachtig. Het beeld ‘groene man’ doet denken aan het boekomslag van Jack Vance ‘Tschai’. Maar wat een schatkamer, ze heeft veel meer prachtig werk gemaakt.

Er staat ook een kleine collectie schilderwerk, zoals het magische ‘Stilte voor de storm’. Wanneer ik haar complimenteer en vraag dat ze vast veel meer werk heeft gemaakt dat bij haar klanten staat, zegt ze: ‘Was dat waar, sinds de vorige crisis ligt de kunstwereld op z’n gat en verkoop ik amper iets’.

Tsja, mooi werk maken is één, maar een afzetmarkt vinden is ook een kunst! Misschien wat meer NTKC luitjes uitnodigen die reclame voor Marieke maken? Ik ben er vast mee begonnen! (zie onderaan dit bericht)

Vrijdag was het plan om te gaan kanoën in de Alde Feanen bij Earnewald. Het snelst kom je er door van Nij Beets naar het plaatsje Veenhoop te lopen (5 km). Eigenlijk is dit een doodlopende weg, dat eindigt met een fiets-/wandelpontje naar het natuurgebied. Helaas, wegens Corona gesloten. Verderop in Veenhoop is alles uitgestorven, dus ook geen kanoverhuur. Op pleintje van de voormalige school zie ik een mini-biepje en scoor het leuke boekje van Kees Visscher ‘Martha’. Gelijk maar lezen en intussen hap ik m’n lunchpakket weg. Het schoolgebouw is sinds kort een B&B Kloesewier met groepsverblijf. Gerund door een jong stel Hans en Akkelien die elkaar ontmoette bij hun studie American Studies, ze reisden de wereld door en hopen met de B&B hun broodwinning te vinden. Hun site ziet er leuk uit en in het post-Coronatijdperk maar eens een kijkje nemen….

Dezelfde weg teruglopen weiger ik. Gelukkig is er een struinpad door zompig moerasbos ‘De Kraanlannen’, die weer uitkomt op de weg naar Nij Beets.

Zaterdag ga ik op jacht naar een kadootje voor de campingbazen. Kamperen is gratis, maar een aardigheidje moet kunnen… Een blauwe bessenboompje dat ik bij een tuincentrum zag, zou leuk zijn voor hun moestuin, maar past niet in m’n fietstas. Dan maar in de slijterij van Beesterzwaag een Zware Jongen (tripple bier uit Veenhuizen). Zondagochtend roets ik van Nij Beets weer terug.

De wind is nog noord-oost en opnieuw zonnig, dus wordt het een pleziertochtje door Friese pittoreske dorpjes als Jirnsum, Raerd en Easterwierrum. In Wiuwert wil ik nog even cultuur snuiven, helaas de kerk waarin drie lijken (mummies) liggen is gesloten. Dan maar snel naar Brigit die mij natuurlijk Coronavrij terug wil zien…

Hier nog wat reclame voor het atelier van Marieke van Leeuwen, zie ook dit interview met haar:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *